Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Υποκρισίες περί "συντηρητικής στροφής" ενόψει ανασχηματισμού

Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Κ. Στεφανόπουλου, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, από τον Α. Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε από μια ομοβροντία όψιμων εκτιμήσεων και υποκριτικών συμπεριφορών των στελεχών του περί... συντηρητικής στροφής της κυβέρνησης. Παράλληλα, κυβερνητικά και μη στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν "προβλήματα συντονισμού" στην κυβέρνηση, θέτοντας έτσι ζήτημα ανασχηματισμού, στις περισσότερες περιπτώσεις μη παραλείποντας να αναφέρουν ότι το ζήτημα δε βρίσκεται στην αντικατάσταση προσώπων. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε στις συνήθεις διαψεύσεις περί επερχόμενου ανασχηματισμού. Πάντως, όλα δείχνουν ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, η οποία ανακοινώθηκε χτες μετά τη συνάντηση Κ. Καραμανλή - Απ. Κακλαμάνη,ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερες αλλαγές, που δεν περιορίζονται στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά θα επεκτείνονται και στον κομματικό μηχανισμό.

Χτες σε διαδοχικές δηλώσεις περί της πορείας του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν οι Κ. Λαλιώτης, Π. Αυγερινός, Στ. Τζουμάκας, Στ. Μανίκας, Θ. Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου κ. ά. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπερθεμάτισε "μιας νέας κίνησης στο επίπεδο και της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ", ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι δυσαρεστημένος που δε φαίνονται οι - δεδομένες κατά την άποψή του - διαφορές του κόμματός του με τη ΝΔ. "Πιστεύω ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να κυβερνά ως παραλλαγή μιας άλλης παράταξης. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθιστά με σαφήνεια τις διαφορές".

Από την πλευρά του ο Π. Αυγερινός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, διαπιστώνοντας ότι "κάτι δεν πάει καλά". Σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "δεν αρκεί" και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο χρόνος που απομένει στην κυβέρνηση μέχρι τη λήξη της θητείας μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα.

Οσο για τον Στ. Τζουμάκα επανέλαβε τις απόψεις του για "συντηρητική στροφή" του ΠΑΣΟΚ, εντοπίζοντας χρονικά το πρόβλημα από το 1993 και μετά... Ως αποτέλεσμα αυτής της συντηρητικής στροφής ερμήνευσε και την επιλογή του Κ. Στεφανόπουλου ως υποψηφίου του κόμματος για την Προεδρία. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Στ. Τζουμάκας όσον αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι "στους βασικούς τομείς δε λειτουργεί τίποτα", για να καταλήξει να ζητήσει "αλλαγή πλεύσης", απαιτώντας πάνω από όλα να υπάρξουν "καθαρές πολιτικές" είτε αυτές είναι συντηρητικές, είτε προοδευτικές... Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στ. Μανίκας, ο οποίος χαρακτήρισε "κοινό τόπο" την έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης. Αντίθετα ο Γ. Κατσιμπάρδης ανακάλυψε το θετικό έργο της κυβέρνησης στην οικονομία... και δήλωσε πεισμένος ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός θα δώσουν ώθηση... Δεν παρέλειψε επίσης να αποδώσει τα προβλήματα συντονισμού στα "πολλαπλά καθήκοντα του πρωθυπουργού", αλλά φάνηκε αισιόδοξος για καλύτερο μέλλον, "στο βαθμό που θα αρχίσει να ασχολείται" ο Α. Παπανδρέου... Από την πλευρά τους ο Θ. Πάγκαλος και η Β. Παπανδρέου κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο των "4". Ο πρώτος αξιοποίησε την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου για να δηλώσει ότι θα επιθυμούσε έναν κεντροαριστερό υποψήφιο, ενώ έβαλλε κατά του τρόπου ανακοίνωσης της υποψηφιότητας, χωρίς επικύρωση της απόφασης από την ΚΟ και την ΚΕ, που αποτελεί "πρόκληση για τη φρόνηση" των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μαζί του συμφώνησε και η Β. Παπανδρέου, η οποία ζήτησε παράλληλα στροφή της κυβέρνησης "προς τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία", ενώ τάχθηκε υπέρ αλλαγών που θα επιταχύνουν το έργο της κυβέρνησης και την τοποθέτηση ενός αντιπροέδρου. Δήλωσε δε "πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού" σε περίπτωση ανασχηματισμού, στον οποίο θα συμμετείχε αν καλύπτονταν οι "πολιτικές προϋποθέσεις" που έχει θέσει.

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "θέμα ανασχηματισμού δεν υπάρχει", ενώ συμπλήρωσε ότι "κατά την άποψη του πρωθυπουργού δεν υπάρχει θέμα συντονισμού της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως σχήμα ικανοποιητικά"... Οσο για το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση προβεβλημένων στελεχών του κόμματος, επανέλαβε παλιότερες απαντήσεις του περί δυνατής τους αξιοποίησης. Τέλος ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος φέρεται να μετακινείται από το κόμμα σε κυβερνητική θέση αντιπροέδρου, δήλωσε και αυτός ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, αλλά και ζήτημα που να αφορά τον ίδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ