Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί "συμβιβασμού"

Η ανακοίνωση της απόφασης για την υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου από τον πρωθυπουργό συνοδεύτηκε από πλήθος θεωρητικών αναλύσεων. Αναλύσεων και διαπιστώσεων ιδεολογικού και ιστορικού χαρακτήρα. Περίσσευσαν, όπως αντιλήφθηκαν ακροατές, τηλεθεατές και αναγνώστες, οι όψιμες αναφορές κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στην επικύρωση της συντηρητικής στροφής της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα βαφτίστηκε ως "ιστορικός συμβιβασμός"...

Θεωρήθηκε, δηλαδή, ότι η επιλογή Στεφανόπουλου αποτελεί απόδειξη του συμβιβασμού της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της ΝΔ και του συντηρητικού χώρου. Βέβαια, δε στερείται σημασίας από πολιτική άποψη η επιλογή του όποιου υποψηφίου για την Προεδρία, εφόσον συσχετιστεί με τις ιδεολογικές και πολιτικές του καταβολές.

Αλήθεια, όμως, αν το ΠΑΣΟΚ δεν κατέληγε στην υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, αλλά σε κάποιον "κεντροαριστερό" υποψήφιο, θα ήταν ιστορικά, ιδεολογικά και πολιτικά... ασυμβίβαστο; Η έστω, θα υπήρχαν κάποιες αμυδρές ελπίδες (αυταπάτες) ότι δεν έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο για στροφή της πολιτικής του; Το ερώτημα δε θέλουν να το απαντήσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που χτες παρέλαυναν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, περιφέροντας την "αγωνία" τους για τη συντηρητική στροφή.

***

Λογική αντίδραση. Αλλωστε, οι ίδιοι - και συνολικά το κόμμα τους - ήταν που παλιότερα δέχονταν τα συγχαρητήρια του Στ. Μάνου γιατί εξήγγειλαν ακόμα πιο δρεπανηφόρο σχέδιο για την καρατόμηση της κοινωνικής ασφάλισης από εκείνο της ΝΔ. Το κόμμα τους ήταν αυτό που "ασυμβίβαστα" ενεργώντας, ολοκλήρωσε το ξεπούλημα του Νεωρίου της Σύρου, πιστοποιώντας τις τεράστιες διαχωριστικές ανάμεσα στους "πράσινους" και "γαλάζιους" εκποιητές και εμπαίκτες των εργαζόμενων. Το κόμμα τους, το ΠΑΣΟΚ, ήταν που διακρίθηκε στον "ωραίο" αγώνα για το ποιος θα σηκώσει το χέρι - οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ή της Πολιτικής Ανοιξης - υπέρ του Μάαστριχτ, των ιδιωτικοποιήσεων, της "Λευκής Βίβλου", των προϋπολογισμών λιτότητας κ.λπ. κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτής της "ασυμβίβαστης στάσης" έμειναν οι βάσεις που θα έφευγαν, ήρθαν οι "καλύτερες μέρες" του απεργοκτόνου άρθρου 4, συνεχίζονται οι υποκλίσεις στα κελεύσματα των Βρυξελλών και του Λευκού Οίκου.

***

Ηρθε, όμως, η συντηρητική επιλογή Στεφανόπουλου και το ποτήρι ξεχείλισε, όπως κάποιοι διατείνονται, ανακαλύπτοντας τον "ιστορικό συμβιβασμό", αναζητώντας την αίγλη του - ανύπαρκτου άλλωστε - ασυμβίβαστου παρελθόντος. Ποιος ξέρει. Μπορεί μετά από 5 χρόνια, όταν θα εκλέγεται νέος υποψήφιος Πρόεδρος, να ανακαλύψουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έφερε το... σοσιαλισμό, ούτε καν την αλλαγή...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ