ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Η υποχρηματοδότησή του κλείνει δρόμους

Οι πρυτανικές αρχές εξέθεσαν στην Αλ. Παπαρήγα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα

Τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και αυτά που αφορούν το σύνολο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, έθεσαν υπόψη της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής της εκεί.

Στη σύντομη περιοδεία που πραγματοποίησε στους χώρους του ΑΠΘ, βρήκε κλειστά πολλά εργαστήρια, ένα απ' αυτά και του Υπολογιστικού Κέντρου. Γιατί το Ειδικό Διοικητικό Τεχνικό Προσωπικό (ΕΔΤΠ) από τη Δευτέρα βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αυξήσεις 35% και την ένταξή του στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο.

Ενα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, ήταν το χρηματοδοτικό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του ΑΠΘ κλείνει με χρέη στην αγορά, γιατί η χρηματοδότηση που παίρνει δεν επαρκεί για τις ανάγκες του. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Α. Μάντης,σημείωσε ότι το υπουργείο δημιουργεί καινούρια τμήματα χωρίς παράλληλα να φροντίζει για τη λειτουργία τους. Ετσι, υπάρχουν επτά τμήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πέντε χρόνια και ακόμη δεν έχει βρεθεί χώρος για να στεγαστούν, δεν έχουν επανδρωθεί με διδακτικό επιστημονικό προσωπικό και φυσικά δε στηρίζονται οικονομικά. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά αυτά τα τμήματα, χρειάζεται να γίνουν τουλάχιστον 200 προσλήψεις.

Την απογοήτευσή τους σε ό,τι αφορά τη στάση της πολιτείας απέναντι στον τομέα της έρευνας, εξέφρασαν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι δε δίνεται ούτε μία δραχμή για έρευνα από το κράτος. Το 55% των χρηματοδοτήσεων σε αυτό τον τομέα έρχεται μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, και το υπόλοιπο από ιδιώτες. Ετσι, η έρευνα γίνεται για τους λίγους και χρησιμοποιείται στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Ενώ έχει αποδειχθεί ότι το 80% των ερευνητικών προγραμμάτων γίνεται στα πανεπιστήμια και όχι στα ερευνητικά ιδρύματα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο δίκτυο επικοινωνίας που έχει εφαρμόσει το ΑΠΘ με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Θράκης, Ιωαννίνων, Παντείου και Μακεδονίας, με την ονομασία "Βόρειος Αστέρας". Είναι ένα μοντέρνο δίκτυο που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς εικόνας, ήχου και δεδομένων. Ο πρύτανης του ΑΠΘ αναφερόμενος στο συγκεκριμένο επίτευγμα και στην αντιμετώπισή του από την πολιτεία, είπε: "Με απόφαση των πρυτάνεων συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί το δίκτυό μας σε όλα τα πανεπιστήμια. Ομως, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, ο οποίος δεν αναγνωρίζει το μοντέρνο δίκτυο, πάει να απλώσει σε όλη τη χώρα το παρωχημένο δίκτυο δυνατοτήτων μεταφοράς μόνο δεδομένων. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να βγούμε στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και να μεταδώσουμε εικόνα και ήχο, επιμένουν να παραμένουμε σε ξεπερασμένες μορφές δικτύωσης".

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η παράλληλη αυτοτελής λειτουργία των πανεπιστημίων, ώστε να μην εξαρτώνται για την πρόσληψη ακόμα και του κηπουρού από το υπουργείο. Τέλος, σημειώθηκε η αντίθεσή τους στην επιλογή της ΕΕ να μη χρηματοδοτεί σχολές ουμανιστικού περιεχομένου, με τη λογική ότι δεν προσφέρουν στην παραγωγή.

"Εμείς θα παλέψουμε στην κατεύθυνση αναβάθμισης και στήριξης της δημόσιας δωρεάν παιδείας συνολικά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ανώτατη Παιδεία", ανέφερε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, η οποία στη συνέχεια επισήμανε ότι "η προσπάθεια που γίνεται για ιδιωτικοποίηση της παιδείας μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους. Θα μεταφέρουμε στη Βουλή και τα ιδιαίτερα προβλήματα του ΑΠΘ, αλλά για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρχει συνολική κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας".

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μπορεί να παίξει ευρύτερο ρόλο

Η Αλ. Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στο Πανεπιστήμιο, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης των κοινωνικών επιστημών και επισήμανε το ρόλο που μπορεί να παίξει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο στην πλατύτερη επιστημονική συνεργασία στα Βαλκάνια

Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας άρχισε η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενόψει της συζήτησης για την παιδεία, που θα γίνει στη Βουλή, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Την Αλ. Παπαρήγα, που συνοδευόταν από τον Δημήτρη Κουτσούμπα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, το βουλευτή του Κόμματος, Γιάννη Κατσαρό, το γραμματέα της ΚΟΘ, Θ. Κωνσταντινίδη και άλλα κομματικά στελέχη, υποδέχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο πρύτανης, Γ. Τσεκούρας,και άλλοι καθηγητές. Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ανώτατη Παιδεία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε φυσικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Λίγο μετά τη συνάντηση η ΓΓ του ΚΚΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε πως οι τομείς με τους οποίους ασχολείται το Πανεπιστήμιο είναι σημαντικοί. Ακόμη πιο σημαντικοί, είπε, είναι οι τομείς που ακόμα δεν έχουν ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δηλαδή, αυτοί που αναφέρονται στις κοινωνικές σπουδές και αφορούν τη γενικότερη περιοχή των Βαλκανίων, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να παίξει ευρύτερο ρόλο στη διεθνή επιστημονική συνεργασία.

"Υπάρχουν αδικαιολόγητες και σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό, επιστημονικό, διοικητικό προσωπικό, αλλά και σε κονδύλια", είπε η Αλ. Παπαρήγα. "Κι επειδή είναι γενικό το πρόβλημα σε όλα τα πανεπιστήμια, υπάρχει ανάγκη να διεκδικηθούν γενναίες παροχές από την κυβέρνηση. Δύσκολο το βλέπω, αλλά ο αγώνας πρέπει να γίνει. Ταυτόχρονα, να στηριχτούν συγκεκριμένα πανεπιστήμια, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, που είναι και μεγάλο και βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Υποσχέθηκα - κι αυτό θα γίνει - πως πέρα από τη γενική μας παρέμβαση, στη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή για την παιδεία, να γίνει και ειδική παρέμβαση για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο υπουργείο Παιδείας κι όπου αλλού χρειάζεται. Αναμφισβήτητα, είμαστε αντίθετοι με την πολιτική που ακολουθείται: υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και αυταρχικός εναγκαλισμός με την κυβέρνηση, αφού το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή ενέργεια αν δεν έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή, από τη μια μεριά, στην ουσία, φτωχός συγγενής το πανεπιστήμιο, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αλλά πλούσιο στους ελέγχους, σε εντολές και σε περιορισμούς".

Στη συνέχεια, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γ. Τσεκούρας,ευχαρίστησε την Αλ. Παπαρήγα για την επίσκεψή της και είπε πως την ενημέρωσε τόσο ως προς τα θετικά, όσο και ως προς τις ελλείψεις. "Το σοβαρό πρόβλημα του Πανεπιστημίου - τόνισε - είναι οι χαμηλές αναλογίες προσωπικού που υπάρχουν σε σύγκριση με ομοειδή πανεπιστήμια της Ελλάδας, αναλογίες μελών ΔΕΠ προς φοιτητές κι επίσης διοικητικού προσωπικού προς φοιτητές και μελών ΔΕΠ".

Ο πρύτανης είπε ακόμη πως υπάρχουν τμήματα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, αλλά δε λειτουργούν από έλλειψη χρημάτων. Ο Γ. Τσεκούρας υπογράμμισε πως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια των Βαλκανίων και των παρευξείνιων χωρών και συμφώνησε με τα όσα είπε η Αλ. Παπαρήγα, σχετικά με το καθεστώς που επικρατεί στα πανεπιστήμια. "Είναι ο έλεγχος αρκετά σφικτός - σημείωσε - κι έτσι η αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου, για την οποία τόσο συχνά γίνεται αναφορά, δεν έχει το αντίστοιχο περιεχόμενο".

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το πρόβλημα της παιδείας είναι ενιαίο

Επόμενος σταθμός της Αλ. Παπαρήγα ήταν το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τον πρόεδρο και τους καθηγητές για το επίκαιρο θέμα που αφορά το νομοσχέδιο για τα Ιδρύματα. Εκφράστηκε έντονα η αγωνία για τη μοίρα των ΤΕΙ κι έγινε κοινά αποδεκτό ότι θέλουν να τα υποβαθμίσουν ακόμη παραπέρα, ώστε να ενταχθούν πλήρως στη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μισοειδικευμένους επιστήμονες.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενέστερα στο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη για το πρόβλημα στην τρέχουσα φάση βρίσκεται στο υπουργείο Παιδείας και στην όλη πολιτική που ακολούθησε. "Βεβαίως - τόνισε - το πρόβλημα της παιδείας είναι ένα πρόβλημα μακρόχρονο. Εμείς κατ' αρχήν ανησυχούμε να μην εκδηλωθεί αντιπαράθεση μέσα στο χώρο της παιδείας. Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί κοινή γλώσσα και κοινή στάση απ' όλους τους φορείς, απ' όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, δεδομένου ότι το πρόβλημα της παιδείας είναι ενιαίο".

"Το Κόμμα μας - κατέληξε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ - είναι αντίθετο στη δημιουργία μιας παιδείας - που αυτοί τη λένε τριτοβάθμια - πολλών ταχυτήτων. Μιας παιδείας, δηλαδή, που θα παράγει φτηνή εργατική δύναμη, μισοειδικευμένη, μισοανειδίκευτη και τίποτα παραπάνω. Σταθερά είμαστε υπέρ της Ενιαίας Ανώτατης Παιδείας, όπου μέσα εκεί θα ανήκουν και οι επιστήμες και οι κλάδοι που σήμερα ανήκουν στα ΤΕΙ. Νομίζουμε ότι αυτό αποκαθιστά καλύτερα την πραγματικότητα, δε δεχόμαστε ότι τα ΤΕΙ είναι μια ενδιάμεση κατώτερη βαθμίδα, και με αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι η πρότασή μας καλύπτει και την ουσία και τα προβλήματα επικαλύψεων και επαγγελματικών δικαιωμάτων".

Τα προβλήματα της παιδείας εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους φορείς των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ