ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Δεν πέρασε τίποτα

Δυναμική κινητοποίηση κατοίκων και δημοτικής αρχής εμπόδισε για δεύτερη μέρα χτες τις εταιρίες πετρελαίων να διακινήσουν τα φορτία που απειλούν τη ζωή στην περιοχή

"Εξω του θανάτου τα καζάνια" είναι το σύνθημα και μήνυμα που στέλνουν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι του Περάματος, με παραλήπτες τον υπουργό Βιομηχανίας, συνολικά την κυβέρνηση και στόχο την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων των εταιριών υγρών καυσίμων από την περιοχή τους. Η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων που με επικεφαλής τη δημοτική αρχή έκλεισαν από προχτές το βράδυ τις πύλες των εγκαταστάσεων πετρελαίου, συνεχίστηκε χωρίς την παραμικρή υποχώρηση και χτες. Μετά τα... χρόνια της κοροϊδίας, στο Πέραμα είναι αποφασισμένοι: Δεν πάει άλλο!

Ο συμβολικός σ' αυτή τη φάση αποκλεισμός των εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με την απόφαση των κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα μέχρι η κυβέρνηση και οι εταιρίες να το πάρουν απόφαση ότι τα καζάνια θα φύγουν από το Πέραμα.

Χτες στις πέντε το πρωί, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, όπως γίνεται κάθε ξημέρωμα στο Πέραμα, εμφανίστηκαν τα πρώτα βυτιοφόρα για να εφοδιαστούν με υγρά καύσιμα και να ξεκινήσουν τις διανομές. Οι οδηγοί τους, βρέθηκαν αυτή τη φορά, μπροστά στους κατοίκους, που ήταν αποφασισμένοι, να μην επιτρέψουν σε κανέναν να περάσει, να μην αφήσουν ούτε μια διακίνηση καυσίμων από τις πέντε εταιρίες, να γίνει.

Παρά τους διαπληκτισμούς και τις αντιδράσεις των οδηγών που συνέχιζαν να φτάνουν στο Πέραμα μέχρι τις 6.00 το πρωί, οι κάτοικοι κέρδισαν το στοίχημα. Οσο για τους υπευθύνους των εταιριών, αυτοί προτίμησαν να εξαφανιστούν, ξέροντας πως μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τους κατοίκους, δε θα έφερνε γι' αυτούς κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων, που ζήτησε να συναντηθεί με το Δήμαρχο της πόλης Γ. Πατσιλινάκο,προσπάθησε ξανά να διαπραγματευτεί την έξοδο από τον κλοιό, τριών βυτιοφόρων, που είχαν μείνει εγκλωβισμένα στην BP. Κι αυτή η προσπάθεια πάντως έπεσε στο κενό, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής. Η αποφασιστικότητα αυτή αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι οι κινητοποιήσεις στο Πέραμα θα συνεχιστούν εντεινόμενες, ενώ για την ερχόμενη βδομάδα προγραμματίζεται μαραθώνια πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει από το δημαρχείο της πόλης και θα καταλήξει στο υπουργείο Βιομηχανίας, στην Αθήνα.

Παράλληλα χτες το πρωί, διαρκούντως του αποκλεισμού, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Περάματος, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τις πύλες της ΕL PETROL, για να καταγγείλουν την αυθαιρεσία των εταιριών και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το πρόσφατο ατύχημα στις εγκαταστάσεις της.

Πάνω στο δρόμο

Αγωγοί υγρών καυσίμων διατρέχουν, μισό μέτρο κάτω απ' το έδαφος, ένα σημαντικό σε έκταση τμήμα του Περάματος. Πρόκειται για τους αγωγούς 4 ιντσών, που συνδέουν τις πέντε εταιρίες - EL PETROL, BP, SHELL, TOTAL και ETEKA - με τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου, από τα οποία εφοδιάζονται με πετρέλαιο.

Ο αγωγός των ΕΛΔΑ που φτάνει και στις πέντε εταιρίες, έρχεται απ' τον Ασπρόπυργο, κατεβαίνει το Σχιστό και περνώντας ανάμεσα απ' τα σπίτια του Περάματος φτάνει στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Σ' αυτό το σημείο, όχι μόνο δε βρίσκεται μισό μέτρο κάτω απ' το έδαφος, αλλά βγαίνει στο πεζοδρόμιο, πάνω απ' αυτό, καλυμμένος με μια λεπτή στρώση τσιμέντου, για την οποία μάλιστα δεν είχαν μεριμνήσει καν οι εταιρίες!

Ακριβώς δίπλα, ακάλυπτη πάνω στο πεζοδρόμιο βρίσκεται άλλη βάνα αγωγού. Ο αγωγός διασχίζει κάθετα το δρόμο για να καταλήξει στις εταιρίες περνώντας για μια ακόμη φορά ανάμεσα από σπίτια, αυτά που βρίσκονται απ' την κάτω πλευρά της Λεωφόρου Δημοκρατίας.

Τοξικά υγρά...

Διαβρωτικό υγρό που προκαλεί εγκαύματα,είναι η καυστική σόδα που τελικά, περιείχε το αρχικό, παροπλισμένο κατά την εταιρία, πυροσβεστικό δίκτυο της εγκατάστασης, κρουνό του οποίου άνοιξε την ημέρα του ατυχήματος, ο ανθυποπυραγός Γ. Γιαννακόπουλος, περιμένοντας να τρέξει από εκεί πυροσβεστικό υγρό.

Ο ανθυποπυραγός έβγαλε εξανθήματα στα χέρια του που βράχηκαν από το υγρό και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή μετά από εξετάσεις στο Νοσοκομείο "Α. Συγγρού" και στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, που διέγνωσαν στις 8 Φλεβάρη '95 "τοξική εξ επαφής δερματίτιδα".

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, επιτροπή του Ζ Λιμενικού Τμήματος Περάματος, πήρε στις 11 Φλεβάρη δείγμα υγρού από τον επίμαχο κρουνό και πέντε μέρες αργότερα το Γενικό Χημείο του Κράτους, αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για υγρό "που περιείχε βασικά καυστική σόδα (ΝαΟΗ) με περιεκτικότητα 2.3 %", η οποία είναι διαβρωτικό υγρό που προκαλεί εγκαύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο υγρό χρησιμοποιούνταν από την εταιρία για τις δεξαμενές που περιείχαν θαλασσινό νερό, ώστε να αποτρέπει την οξείδωσή τους. Παραμένει ωστόσο ερωτηματικό γιατί χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά του ένας έστω και παροπλισμένος πυροσβεστικός κρουνός, χωρίς μάλιστα σχετική ένδειξη...

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Το ΤΕΕ αντίθετο στη μερική κατεδάφιση του ΦΙΞ

Το ΤΕΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη μερική κατεδάφιση του κτιρίου του παλιού εργοστασίου "ΦΙΞ" της Συγγρού, οι εργασίες για την οποία προωθούνται από την "Αττικό Μετρό ΑΕ", μετά και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

Το ΤΕΕ, παράλληλα, επαναφέρει την πρόταση που έκανε πριν από δύο χρόνια για την αξιοποίηση του κτιρίου του "ΦΙΞ" σε συνδυασμό με τα έργα κατασκευής του σταθμού του μετρό, που προβλέπεται στην ίδια περιοχή, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα ευρύτερα πολεοδομικά έργα.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του ΤΕΕ αφορούσε την πλήρη διατήρηση του κτιρίου του εργοστασίου, αλλά και την ολοκληρωμένη εφαρμογή ενός πολεοδομικού σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο:

  • Θα γίνει ενοποίηση του οικοπέδου του "ΦΙΞ" με τον ελεύθερο χώρο που θα προκύψει από την υποβάθμιση (υπογειοποίηση) της λεωφόρου Καλλιρρόης, για τη διαμόρφωση ενός εκτεταμένου χώρου πρασίνου και υπαίθριας αναψυχής από τη λεωφόρο Συγγρού ως το Νέο Κόσμο, που μπορεί να ενοποιηθεί μέσω πεζοδρόμων με άλλους χώρους της ευρύτερης περιοχής (πλατείες, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.).

Το ΤΕΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του με τη μερική κατεδάφιση του κτιρίου, επειδή - όπως τονίζει - θεωρεί ότι κανένα αρχιτεκτονικό έργο δεν τεμαχίζεται (σημειώνεται ότι το "ΦΙΞ" είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής βιομηχανικού κτιρίου στη χώρα μας, που φιλοτεχνήθηκε από τον αρχιτέκτονα Τ. Ζενέτο), αλλά και γιατί ο στόχος της πρότασής του ήταν η μετεξέλιξη του κτιρίου σε ένα κέντρο πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών.

Τέλος, το ΤΕΕ καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ "να επιδείξει την αναγκαία ευαισθησία και να αναθεωρήσει τα σχέδια κατεδάφισης τμήματος του κτιρίου, αλλά και να προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση του συνόλου της πρότασης για πολεοδομική αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής, έργο σχετικά μικρού κόστους, αλλά τεράστιας σημασίας για ολόκληρη την Αθήνα".

Νομιμοποίηση καταπατήσεων μέσω ... Κτηματολογίου

Προωθεί με νομοσχέδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ

Την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου χωρίς την υποβολή εκ μέρους των ιδιοκτητών τίτλων κυριότητας, προβλέπει το νομοσχέδιο που το ΥΠΕΧΩΔΕ σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή μέσα στο Φλεβάρη!

Συγκεκριμένα οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες των υπό κτηματογράφηση περιοχών προκειμένου να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους θα υποβάλλουν μόνο μια απλή... δήλωση κυριότητας!

Ουσιαστικά δηλαδή μέσω της διάταξης αυτής ανατρέπεται ένας από τους βασικούς στόχους κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου που δεν είναι άλλος από την ανακάλυψη των καταπατητών των δημοσίων εκτάσεων και την αποκάλυψη της δημόσιας κτηματικής περιουσίας.

Στη διάταξη αυτή έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βλέπει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να χάσει τεράστια κονδύλια εκατοντάδων δισ. δρχ. τα οποία θα καρπωθούν οι καταπατητές κατοχυρώνοντας με μια απλή δήλωση κυριότητας, τίτλους ιδιοκτησίας.

Χτες το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποια λύση. Αποφασίστηκε όμως να γίνει νεότερη - πιο διευρυμένη σύσκεψη - την προσεχή Τετάρτη.

"Ιδια κόλπα"

"Με κομπίνες και τερτίπια" το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να εμποδίσει την εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής δήμων κατά της κατασκευής του αεροδρομίου στα Σπάτα. Ετσι χτες αναβλήθηκε για πέμπτη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης, για τον ερχόμενο Νοέμβρη, επειδή ο φάκελος του εισηγητή δεν έχει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη μελέτη που αφορά τη μεταφορά αέριων ρύπων.

Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ προφανώς προσπαθεί να "τρενάρει" την υπόθεση μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση. Κι αυτό γιατί δεν έχει γίνει συνολική μελέτη για τις επιπτώσεις από την κατασκευή του νέου αερολιμένα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο Οκτώβρη που είχε ξανασυζητηθεί η υπόθεση, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είχε καταθέσει την οκτάτομη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γιατί είχε χαθεί!

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
"Απορη" μεταβίβαση αρμοδιοτήτων

Την κατοχύρωση των πόρων για την ολοκληρωμένη λειτουργία των παιδικών σταθμών, πλήρως εξοπλισμένων και επανδρωμένων με το απαιτούμενο προσωπικό, την άμεση πρόσληψη προσωπικού με την κατοχύρωση της σχέσης εργασίας του, την κατοχύρωση πόρων για νέους παιδικούς σταθμούς και την ουσιαστική συμμετοχή των δήμων στον έλεγχο της λειτουργίας τους, απαιτούν 8 δήμαρχοι δήμων της Αττικής σε κοινή διακήρυξή τους.

Οι δήμαρχοι είναι οι Π. Βακαλόπουλος στον Ταύρο, ο Γ. Γιώγος της Πετρούπολης, ο Κ. Κορτζίδης του Ελληνικού, ο Δ. Κυριακού της Αυλώνας, ο Κ. Λιάρος στο Ζεφύρι, ο Γ. Πατσιλινάκος του Περάματος, ο Ν. Ρογκάκος του Βύρωνα και ο Χ. Σκαμάκης της Λυκόβρυσης.

Αναλύοντας τα αιτήματά τους, οι δήμαρχοι παραθέτουν στοιχεία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, τα οποία λένε πως σε σύνολο 1.488 παιδικών σταθμών της χώρας λειτουργούν μόνο οι 1.200. Οι αιτίες που δε λειτουργούν οι υπόλοιποι είναι η έλλειψη προσωπικού ή στέγης. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 9.200 οργανικών θέσεων καλύπτονται μόνο οι 5.000.

Σε σύσκεψη δημάρχων στο υπουργείο Εσωτερικών την 1/2/95 με θέμα τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας των παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το υπουργείο ανακοίνωσε μόνο 1.300 προσλήψεις από τις 4.000 που απαιτούνται. Επίσης το υπουργείο παραδέχθηκε εμμέσως, πως τα κονδύλια που θα πηγαίνουν στην ΤΑ για τους παιδικούς σταθμούς θα είναι κάτω από τις πραγματικές ανάγκες, αφού σε αυτά δε θα συνυπολογίζεται το κόστος των επιπλέον προσλήψεων που θα πρέπει να γίνουν για τη σωστή λειτουργία τους.

Οι δήμαρχοι τονίζουν, πως "η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην ΤΑ χωρίς συνταγματική κατοχύρωση της διαχείρισης, ανάλογου με τις αρμοδιότητες, μέρους των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αποτελεί αντικειμενικά προσπάθεια απαλλαγής της κυβέρνησης από την υποχρέωσή της να ασκεί κοινωνική πολιτική". Συγχρόνως, αποτελεί και προσπάθεια μεταβίβασης του οικονομικού βάρους στην ΤΑ και συνεπώς στους δημότες. Με αυτό τον τρόπο, οι δημότες "θα κληθούν να πληρώσουν για πολλοστή φορά τη νομή των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στις μεγάλες επιχειρήσεις και μονοπώλια".

Οι δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν πως η αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών, όπως και άλλες, ανήκουν στην ΤΑ, "σε καμία όμως περίπτωση δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν την αυτοδιοίκηση σαν όχημα μεταφοράς νέων αντιλαϊκών φορολογιών, σαν πρόσχημα για την αποποίηση της ευθύνης της κεντρικής διοίκησης για άσκηση κοινωνικής μέριμνας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ