Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομιμοποίηση καταπατήσεων μέσω ... Κτηματολογίου

Προωθεί με νομοσχέδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ

Την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου χωρίς την υποβολή εκ μέρους των ιδιοκτητών τίτλων κυριότητας, προβλέπει το νομοσχέδιο που το ΥΠΕΧΩΔΕ σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή μέσα στο Φλεβάρη!

Συγκεκριμένα οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες των υπό κτηματογράφηση περιοχών προκειμένου να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους θα υποβάλλουν μόνο μια απλή... δήλωση κυριότητας!

Ουσιαστικά δηλαδή μέσω της διάταξης αυτής ανατρέπεται ένας από τους βασικούς στόχους κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου που δεν είναι άλλος από την ανακάλυψη των καταπατητών των δημοσίων εκτάσεων και την αποκάλυψη της δημόσιας κτηματικής περιουσίας.

Στη διάταξη αυτή έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βλέπει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να χάσει τεράστια κονδύλια εκατοντάδων δισ. δρχ. τα οποία θα καρπωθούν οι καταπατητές κατοχυρώνοντας με μια απλή δήλωση κυριότητας, τίτλους ιδιοκτησίας.

Χτες το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποια λύση. Αποφασίστηκε όμως να γίνει νεότερη - πιο διευρυμένη σύσκεψη - την προσεχή Τετάρτη.

"Ιδια κόλπα"

"Με κομπίνες και τερτίπια" το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθεί να εμποδίσει την εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής δήμων κατά της κατασκευής του αεροδρομίου στα Σπάτα. Ετσι χτες αναβλήθηκε για πέμπτη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης, για τον ερχόμενο Νοέμβρη, επειδή ο φάκελος του εισηγητή δεν έχει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη μελέτη που αφορά τη μεταφορά αέριων ρύπων.

Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ προφανώς προσπαθεί να "τρενάρει" την υπόθεση μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση. Κι αυτό γιατί δεν έχει γίνει συνολική μελέτη για τις επιπτώσεις από την κατασκευή του νέου αερολιμένα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο Οκτώβρη που είχε ξανασυζητηθεί η υπόθεση, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είχε καταθέσει την οκτάτομη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γιατί είχε χαθεί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ