Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαύρες σκιές στην πυραμίδα της ΕΛ.ΑΣ

Πονοκέφαλο προκαλεί στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης η επερχόμενη ώρα των ετήσιων τακτικών κρίσεων των 1.735 αξιωματικών της Αστυνομίας. Οι κρίσεις, σύμφωνα με το νόμο, αρχίζουν την 1η του Μάρτη, αλλά φέτος λόγω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυβερνητικού ανασχηματισμού, που αναμένεται να ακολουθήσει, είναι πολύ πιθανόν να μετατεθούν για αργότερα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν έχει ήδη διαμορφωθεί μια τάση για τα μελλούμενα.

Αποκαλυπτικά για τις διαφαινόμενες προθέσεις των "αντιμαχόμενων" στρατοπέδων είναι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε εβδομαδιαίο έντυπο. Στο "Ποντίκι" (15-12-94) δημοσιεύτηκε ένα υπόμνημα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που ήταν επικριτικό για την ηγεσία του υπουργείου εξαιτίας της προώθησης σε καίριες θέσεις αξιωματικών με "βεβαρημένο παρελθόν". Συγκεκριμένα αναφερόταν σε τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματικούς και εφιστούσε την προσοχή του Στ. Παπαθεμελή, ενόψει των κρίσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό ο Β' υπαρχηγός της ΕΛ. ΑΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Σκίτσας, όταν ήταν διευθυντής Αστυνομίας Δυτικής Αττικής επί Νέας Δημοκρατίας, "κάρφωσε" έναν αξιωματικό προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ για πειθαρχικά παραπτώματα. Ο αξιωματικός αποτάχτηκε, αλλά στη συνέχεια έκανε προσφυγές και δικαιώθηκε. Επίσης αναφέρεται στο σημερινό διοικητή Ασφαλείας Αττικής ταξίαρχο Χρήστο Κεραμίδα (είχε υπηρετήσει στο γραφείο του διαβόητου βασανιστή της χούντας Βασίλη Φαβατά), στον διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας ταξίαρχο Αντώνη Αγγελόπουλο (ήταν στην ομάδα ασφάλειας της Δέσποινας Παπαδοπούλου και της Παγώνας Ζωϊτάκη) και στον υποστράτηγο Ανδρέα Κρανίτη, ο οποίος το 1991 είχε εκτοξεύσει ύβρεις εναντίον 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν καταθέσει επερώτηση στη Βουλή σχετικά με το ρόλο του στον εμπρησμό του Πολυτεχνείου.

Το δεύτερο δημοσίευμα φιλοξενήθηκε στο "Βήμα" της περασμένης Κυριακής και αναφερόταν στις προθέσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αναφορικά με την τύχη των στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με αυτό διατηρείται στη θέση του ο Β' υπαρχηγός, ενώ ο διοικητής της Ασφάλειας έχει εξασφαλίσει την προαγωγή του. Δυσμενώς φέρονται να αντιμετωπίζονται ο αττικάρχης Ν. Ρελάκης (ένας από τους λίγους αστυνομικούς που οδηγήθηκε κρατούμενος στα Γιούρα το 1968), ο πρώην διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Ε. Πεντάρης (απομακρύνθηκε κατ' απαίτηση των Αμερικάνων), οι ταξίαρχοι Γεώργας και Κιμπουρόπουλος, επειδή κατά τις εκτιμήσεις κάποιων επιτελών του υπουργείου απέτυχαν μαζί με τον Αττικάρχη στην αστυνόμευση του Λεκανοπεδίου, αλλά και ο διευθυντής της δίωξης ναρκωτικών Ι. Συκιώτης.

Οι πληροφορίες αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να οξυνθεί περισσότερο. Το ισχύον χουντικό, κατά βάση, σύστημα αξιολόγησης και υπηρεσιακής ανέλιξης των στελεχών της Αστυνομίας έχει επιτρέψει την αναρρίχηση στα ύπατα αξιώματα ανθρώπων με βεβαρημένο παρελθόν. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ταξίαρχου Ν. Παπαζαφειρίου, ο οποίος έχει μηνυθεί από συνάδελφό του για ποινικά αδικήματα... Και είναι βέβαιο, ότι αν ψάξει κανείς καλά την επετηρίδα των αστυνομικών θα βρει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ