Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΤΕΕ αντίθετο στη μερική κατεδάφιση του ΦΙΞ

Το ΤΕΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη μερική κατεδάφιση του κτιρίου του παλιού εργοστασίου "ΦΙΞ" της Συγγρού, οι εργασίες για την οποία προωθούνται από την "Αττικό Μετρό ΑΕ", μετά και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

Το ΤΕΕ, παράλληλα, επαναφέρει την πρόταση που έκανε πριν από δύο χρόνια για την αξιοποίηση του κτιρίου του "ΦΙΞ" σε συνδυασμό με τα έργα κατασκευής του σταθμού του μετρό, που προβλέπεται στην ίδια περιοχή, αλλά και σε συνδυασμό με άλλα ευρύτερα πολεοδομικά έργα.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του ΤΕΕ αφορούσε την πλήρη διατήρηση του κτιρίου του εργοστασίου, αλλά και την ολοκληρωμένη εφαρμογή ενός πολεοδομικού σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο:

  • Θα γίνει ενοποίηση του οικοπέδου του "ΦΙΞ" με τον ελεύθερο χώρο που θα προκύψει από την υποβάθμιση (υπογειοποίηση) της λεωφόρου Καλλιρρόης, για τη διαμόρφωση ενός εκτεταμένου χώρου πρασίνου και υπαίθριας αναψυχής από τη λεωφόρο Συγγρού ως το Νέο Κόσμο, που μπορεί να ενοποιηθεί μέσω πεζοδρόμων με άλλους χώρους της ευρύτερης περιοχής (πλατείες, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.).

Το ΤΕΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του με τη μερική κατεδάφιση του κτιρίου, επειδή - όπως τονίζει - θεωρεί ότι κανένα αρχιτεκτονικό έργο δεν τεμαχίζεται (σημειώνεται ότι το "ΦΙΞ" είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής βιομηχανικού κτιρίου στη χώρα μας, που φιλοτεχνήθηκε από τον αρχιτέκτονα Τ. Ζενέτο), αλλά και γιατί ο στόχος της πρότασής του ήταν η μετεξέλιξη του κτιρίου σε ένα κέντρο πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών.

Τέλος, το ΤΕΕ καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ "να επιδείξει την αναγκαία ευαισθησία και να αναθεωρήσει τα σχέδια κατεδάφισης τμήματος του κτιρίου, αλλά και να προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση του συνόλου της πρότασης για πολεοδομική αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής, έργο σχετικά μικρού κόστους, αλλά τεράστιας σημασίας για ολόκληρη την Αθήνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ