Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαλλοτρίωση με μερική αποζημίωση

Την αδικία αυτή σε βάρος 250 αγροτών της Λάρισας φέρνει με ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ

Το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται σε βάρος 250 περίπου αγροτών από τη νέα χάραξη της εθνικής οδού που θα παρακάμπτει τη Λάρισα από την ανατολική πλευρά, θέτουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Σπύρος Στριφτάρης.

Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιοκτήτες των αγρών που απαλλοτριώνονται δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με την πραγματική ζημιά που υφίστανται. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει το καθεστώς της "αυτοαποζημίωσης", δηλαδή της μη πραγματικής αποζημίωσης τμήματος των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων, διότι το υπόλοιπο τμήμα αποκτά (κατά το νόμο) υπεραξία που καλύπτει τη ζημιά.

"Τα μέχρι στιγμής ισχύοντα - τονίζουν οι βουλευτές - μπορεί για άλλες περιπτώσεις να είναι ορθά και δίκαια, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγούμαστε σε αδικία σε βάρος των αγροτών διότι:

  • Το τμήμα της εθνικής οδού (ανατολική παράκαμψη) για το οποίο γίνεται λόγος θα είναι δρόμος υπερυψωμένος και κλειστός και συνεπώς δεν μπορούν τα γειτνιάζοντα εναπομείναντα κτήματα να αξιοποιηθούν για μαγαζιά, βιοτεχνίες, γκαράζ ή άλλες επαγγελματικές χρήσεις.
  • Η παράκαμψη θα απέχει 9 χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρισα.
  • Η οικοδομική γραμμή σ' αυτές τις περιπτώσεις θα είναι σε απόσταση 50 μέτρων από το δρόμο και συνεπώς τα κτήματα με μικρό βάθος δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.
  • Πολλά κτήματα "κόβονται στη μέση" από την εθνική οδό και έτσι για να καλλιεργηθούν τα τμήματα από την άλλη πλευρά του δρόμου, θα χρειάζεται μετακίνηση πολλών χιλιομέτρων για τους αγρότες.
  • Λόγω του χωρισμού πολλών κτημάτων "στη μέση" πολλά έργα υποδομής για άρδευση κ. λπ. θα καταστούν άχρηστα".

Κατόπιν όλων αυτών οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς εάν και τι νομοθετικά ή άλλα μέτρα προτίθενται να πάρουν για να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών που πλήττονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ