Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμα κινδύνου για του Ζωγράφου

Της Βασιλικής AΡΜΠΙΛΙΑ, δημοτικής συμβούλου με την παράταξη "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου"

- Πριν λίγες μέρες η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των προσαχθέντων για εμπλοκή τους στα ναρκωτικά συνελήφθη στην Πανεπιστημιούπολη και την Καισαριανή. Τι σηματοδοτεί αυτό για τη γειτονιά σας;

- Δε με εκπλήσσουν τα στοιχεία της Αστυνομίας. Είμαστε πλέον ένας "δήμος - γκέτο" στο έλεος των κάθε λογής εμπόρων του λευκού θανάτου. Στο δήμο μας κινούνται καθημερινά 30.000 φοιτητές και 11.000 μαθητές. Είναι δηλαδή μια "πρόσφορη αγορά" για τους εμπόρους της ζωής των νέων.

Το τραγικό είναι ότι ο δήμος έχει κατακλυστεί από ένα σμάρι με μπαράκια και καφετέριες που για μένα αποτελούν την "είσοδο" και το "εφαλτήριο" των νέων προς τα ναρκωτικά. Ολη αυτή η αλυσίδα περισφίγγει μέχρι ασφυξίας τον ευαίσθητο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.

- Και ο δήμος τι κάνει για να σπάσει αυτή την αλυσίδα;

- Η εκχώρηση αδειών, όπως είναι γνωστό, για τέτοιου είδους δραστηριότητες έχει ανατεθεί - και καλώς - στους δήμους. Πλην όμως οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Θέτει λόγου χάρη ότι το υπό ίδρυση "κατάστημα" πρέπει να απέχει 50 μέτρα από σχολείο. Αν απέχει 51 μέτρα, η άδεια χορηγείται. Ομως στο Δήμο Ζωγράφου υπάρχει ένας άνευ προηγουμένου συνωστισμός από τέτοιου είδους "καταστήματα".

Μάλιστα τη μεθεπομένη των ανακοινώσεων της Αστυνομίας ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η χορήγηση μιας άδειας ενός μπιλιαρδάδικου ακριβώς στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης. Εγινε μια συζήτηση τριών ωρών και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει μια Επιτροπή η οποία θα παρουσιάσει εισήγηση για τη μη χορήγηση πλέον παρόμοιων αδειών καθώς και την επανεξέταση των ήδη χορηγηθεισών αδειών για τέτοιου είδους "καταστήματα".

Πιστεύω λοιπόν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν κρίνει ότι τέτοιου είδους"καταστήματα" αποδεικνύονται επικίνδυνα για τους νέους, δε δίνει τις απαραίτητες άδειες και πέρα απ' το γράμμα του νόμου.

- Ποια είναι η καθημερινή εμπειρία σας απ' το πρόβλημα των ναρκωτικών;

- Περπατάμε και βλέπουμε στους δρόμους πεσμένα παιδιά σαν κουφάρια. Πηγαίνουμε τα παιδιά μας βόλτα στο δάσος και βρίσκουμε βουνό από σύριγγες. Είναι μια απελπιστική κατάσταση.

- Εχετε έρθει σε επαφή με τους φοιτητικούς συλλόγους για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος;

- Παλιότερα είχαμε κάνει κάποιες κοινές κινήσεις με τους συλλόγους των φοιτητών, αλλά δεν κατέληξαν πουθενά. Πιστεύω ότι είναι καιρός να πάρουν το ζήτημα στα χέρια τους οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής και να υποχρεώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπει επικεφαλής στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν είναι βέβαια ένα πρόβλημα που μπορούμε να το λύσουμε από μόνοι μας. Χρειάζεται, εν πρώτοις, η συμβολή της πολιτείας. Χρειάζεται η συνδρομή όλων των φορέων. Χρειάζεται, εν πάση περιπτώσει, να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι του Ζωγράφου μαζί με το δήμο, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τα πολιτιστικά κέντρα και τους αθλητικούς συλλόγους. Σαν μια πρώτη κίνηση θα έβλεπα μια παράσταση στον αρμόδιο υπουργό για να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών σε μπαράκια και κάθε είδους ύποπτα κέντρα. Ζούμε μια φοβερή κατάσταση.

- Υπάρχει μια έκδηλη αγωνία στα λόγια σας.

- Σας μιλά μια μάνα πέντε παιδιών που ζει ακριβώς δίπλα στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης...

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ