Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Δεν πέρασε τίποτα

Δυναμική κινητοποίηση κατοίκων και δημοτικής αρχής εμπόδισε για δεύτερη μέρα χτες τις εταιρίες πετρελαίων να διακινήσουν τα φορτία που απειλούν τη ζωή στην περιοχή

"Εξω του θανάτου τα καζάνια" είναι το σύνθημα και μήνυμα που στέλνουν αυτές τις μέρες οι κάτοικοι του Περάματος, με παραλήπτες τον υπουργό Βιομηχανίας, συνολικά την κυβέρνηση και στόχο την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων των εταιριών υγρών καυσίμων από την περιοχή τους. Η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων που με επικεφαλής τη δημοτική αρχή έκλεισαν από προχτές το βράδυ τις πύλες των εγκαταστάσεων πετρελαίου, συνεχίστηκε χωρίς την παραμικρή υποχώρηση και χτες. Μετά τα... χρόνια της κοροϊδίας, στο Πέραμα είναι αποφασισμένοι: Δεν πάει άλλο!

Ο συμβολικός σ' αυτή τη φάση αποκλεισμός των εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με την απόφαση των κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα μέχρι η κυβέρνηση και οι εταιρίες να το πάρουν απόφαση ότι τα καζάνια θα φύγουν από το Πέραμα.

Χτες στις πέντε το πρωί, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, όπως γίνεται κάθε ξημέρωμα στο Πέραμα, εμφανίστηκαν τα πρώτα βυτιοφόρα για να εφοδιαστούν με υγρά καύσιμα και να ξεκινήσουν τις διανομές. Οι οδηγοί τους, βρέθηκαν αυτή τη φορά, μπροστά στους κατοίκους, που ήταν αποφασισμένοι, να μην επιτρέψουν σε κανέναν να περάσει, να μην αφήσουν ούτε μια διακίνηση καυσίμων από τις πέντε εταιρίες, να γίνει.

Παρά τους διαπληκτισμούς και τις αντιδράσεις των οδηγών που συνέχιζαν να φτάνουν στο Πέραμα μέχρι τις 6.00 το πρωί, οι κάτοικοι κέρδισαν το στοίχημα. Οσο για τους υπευθύνους των εταιριών, αυτοί προτίμησαν να εξαφανιστούν, ξέροντας πως μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τους κατοίκους, δε θα έφερνε γι' αυτούς κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων, που ζήτησε να συναντηθεί με το Δήμαρχο της πόλης Γ. Πατσιλινάκο,προσπάθησε ξανά να διαπραγματευτεί την έξοδο από τον κλοιό, τριών βυτιοφόρων, που είχαν μείνει εγκλωβισμένα στην BP. Κι αυτή η προσπάθεια πάντως έπεσε στο κενό, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής. Η αποφασιστικότητα αυτή αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι οι κινητοποιήσεις στο Πέραμα θα συνεχιστούν εντεινόμενες, ενώ για την ερχόμενη βδομάδα προγραμματίζεται μαραθώνια πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει από το δημαρχείο της πόλης και θα καταλήξει στο υπουργείο Βιομηχανίας, στην Αθήνα.

Παράλληλα χτες το πρωί, διαρκούντως του αποκλεισμού, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Περάματος, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τις πύλες της ΕL PETROL, για να καταγγείλουν την αυθαιρεσία των εταιριών και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το πρόσφατο ατύχημα στις εγκαταστάσεις της.

Πάνω στο δρόμο

Αγωγοί υγρών καυσίμων διατρέχουν, μισό μέτρο κάτω απ' το έδαφος, ένα σημαντικό σε έκταση τμήμα του Περάματος. Πρόκειται για τους αγωγούς 4 ιντσών, που συνδέουν τις πέντε εταιρίες - EL PETROL, BP, SHELL, TOTAL και ETEKA - με τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου, από τα οποία εφοδιάζονται με πετρέλαιο.

Ο αγωγός των ΕΛΔΑ που φτάνει και στις πέντε εταιρίες, έρχεται απ' τον Ασπρόπυργο, κατεβαίνει το Σχιστό και περνώντας ανάμεσα απ' τα σπίτια του Περάματος φτάνει στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Σ' αυτό το σημείο, όχι μόνο δε βρίσκεται μισό μέτρο κάτω απ' το έδαφος, αλλά βγαίνει στο πεζοδρόμιο, πάνω απ' αυτό, καλυμμένος με μια λεπτή στρώση τσιμέντου, για την οποία μάλιστα δεν είχαν μεριμνήσει καν οι εταιρίες!

Ακριβώς δίπλα, ακάλυπτη πάνω στο πεζοδρόμιο βρίσκεται άλλη βάνα αγωγού. Ο αγωγός διασχίζει κάθετα το δρόμο για να καταλήξει στις εταιρίες περνώντας για μια ακόμη φορά ανάμεσα από σπίτια, αυτά που βρίσκονται απ' την κάτω πλευρά της Λεωφόρου Δημοκρατίας.

Τοξικά υγρά...

Διαβρωτικό υγρό που προκαλεί εγκαύματα,είναι η καυστική σόδα που τελικά, περιείχε το αρχικό, παροπλισμένο κατά την εταιρία, πυροσβεστικό δίκτυο της εγκατάστασης, κρουνό του οποίου άνοιξε την ημέρα του ατυχήματος, ο ανθυποπυραγός Γ. Γιαννακόπουλος, περιμένοντας να τρέξει από εκεί πυροσβεστικό υγρό.

Ο ανθυποπυραγός έβγαλε εξανθήματα στα χέρια του που βράχηκαν από το υγρό και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή μετά από εξετάσεις στο Νοσοκομείο "Α. Συγγρού" και στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, που διέγνωσαν στις 8 Φλεβάρη '95 "τοξική εξ επαφής δερματίτιδα".

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, επιτροπή του Ζ Λιμενικού Τμήματος Περάματος, πήρε στις 11 Φλεβάρη δείγμα υγρού από τον επίμαχο κρουνό και πέντε μέρες αργότερα το Γενικό Χημείο του Κράτους, αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για υγρό "που περιείχε βασικά καυστική σόδα (ΝαΟΗ) με περιεκτικότητα 2.3 %", η οποία είναι διαβρωτικό υγρό που προκαλεί εγκαύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο υγρό χρησιμοποιούνταν από την εταιρία για τις δεξαμενές που περιείχαν θαλασσινό νερό, ώστε να αποτρέπει την οξείδωσή τους. Παραμένει ωστόσο ερωτηματικό γιατί χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά του ένας έστω και παροπλισμένος πυροσβεστικός κρουνός, χωρίς μάλιστα σχετική ένδειξη...

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει τη σχεδιαζόμενη νέα επέκταση των «καζανιών του θανάτου» (2018-07-12 00:00:00.0)
Υπουλη υπονόμευση της αργίας (2005-12-28 00:00:00.0)
Απέκλεισαν το πορθμείο διαμαρτυρόμενοι (2001-06-26 00:00:00.0)
Να μετεγκατασταθούν οι εταιρίες πετρελαιοειδών (1997-02-13 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να ζήσουν (1995-03-29 00:00:00.0)
Πρόκληση προς τους κατοίκους του Περάματος (1995-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ