Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Υπουλη υπονόμευση της αργίας

Σε απεργία κατέβηκαν τη Δευτέρα οι οδηγοί των βυτιοφόρων στη Θεσσαλονίκη

Τις εγκαταστάσεις εταιριών εμπορίας καυσίμων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης απέκλεισαν τη Δευτέρα ιδιοκτήτες και οδηγοί βυτιοφόρων.

Το πρωί της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων, μέρα αργίας για το χώρο της εμπορίας και διακίνησης καυσίμων, οι εταιρίες BP («Μπι-Πι»), SHELL («Σελ») και JET OIL («Τζετ Οϊλ») ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων με τους οποίους συνεργάζονται, να πάνε στις εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι, προκειμένου να φορτώσουν καύσιμα και να εξυπηρετήσουν κάποιους πελάτες τους. Μετά την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση των εταιριών, το Σωματείο Οδηγών μεταφοράς υγρών καυσίμων Β. Ελλάδας «Η Αναγέννηση» κήρυξε 24ωρη απεργία και αποκλείστηκαν οι εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας καυσίμων. Μαζί τους συντάχθηκαν το Σωματείο Ιδιοκτητών ΔΧ φορτηγών μεταφοράς καυσίμων και η Ομοσπονδία του κλάδου.

Σημειώνεται ότι οι εταιρίες προχώρησαν στην αυθαίρετη αυτή ενέργεια, που στοχεύει στην κατάργηση μιας κατακτημένης αργίας για τους εργαζόμενους, χωρίς να υπάρχει αιτιολόγηση. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο - όπως συμβαίνει κάθε χρόνο - εργάζονταν μέχρι αργά το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων, ακριβώς, για να μην παρατηρηθεί στο εορταστικό διήμερο έλλειψη στην αγορά, δεδομένου ότι ο κόσμος μετακινείται πολύ τέτοιες μέρες.

Οπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές του κλάδου, επιχειρείται ανοιχτά να εξαναγκαστούν οι οδηγοί και όσοι απασχολούνται στον τομέα της εμπορίας και διακίνησης υγρών καυσίμων να δουλεύουν και τις αργίες. Ηδη οι οδηγοί που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία, τις καθημερινές βρίσκονται στο τιμόνι κατά μέσο όρο 15 ώρες την ημέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια τόσο των ίδιων των εργαζόμενων, όσο και των άλλων οδηγών που μετακινούνται στους δρόμους. Οι αναθυμιάσεις που εκπέμπονται από τα φορτία αυτά προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, με πρώτα τα αναπνευστικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ