Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Αποφασισμένοι να ζήσουν

Με δύο δυναμικές κινητοποιήσεις οι κάτοικοι του Περάματος έκαναν καθαρό χτες προς την κυβέρνηση, ότι δε θα επιτρέψουν άλλο να τους αντιμετωπίζει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ζήτησαν να φύγουν τα "καζάνια" του θανάτου και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα

"Εξω τα καζάνια του θανάτου", "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Θέλουμε δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις", διαδήλωναν χτες το πρωί οι Περαματιώτες, κρατώντας μαύρες σημαίες στη νέα δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν, με επικεφαλής τη δημοτική αρχή, έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας. Αίτημά τους ήταν ένα και μοναδικό! Η άμεση μετεγκατάσταση των εταιριών υγρών καυσίμων από την περιοχή τους. Και μαζί η αναγκαία, έως ότου πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση, δημιουργία δεύτερου δρόμου που θα συνδέει το Πέραμα με την υπόλοιπη Αττική.

Στη συνάντηση που είχε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δημοτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής το δήμαρχο Περάματος, Γ. Πατσιλινάκο,με τον υπουργό Βιομηχανίας, Κ. Σημίτη,ο τελευταίος υποσχέθηκε (ξανά) να γίνει μια νέα μελέτη για τη μετεγκατάσταση των εταιριών εντός τεσσάρων μηνών, αφού η προηγούμενη, υποστήριξε, δεν κατέληξε σε εντοπισμό μιας κατάλληλης περιοχής για τη μετεγκατάσταση. Οσον αφορά τη δημιουργία του δεύτερου δρόμου, το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 3 Απρίλη.

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι δεν αρκούν μόνο οι μελέτες, αλλά χρειάζεται και πολιτική βούληση. Επισήμανε πως είναι ανάγκη να βρίσκεται σε επαγρύπνηση η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι, ώστε η κατασκευή του δρόμου να ξεκινήσει πραγματικά το 1995 και να είναι ένα έργο με ημερομηνία λήξης! Αλλωστε, με δεδομένη την αδιαφορία της κυβέρνησης για τη μεταφορά των καζανιών του θανάτου απ' το Πέραμα και την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την προώθηση του θέματος, μόνη ελπίδα είναι η συνεχής δραστηριοποίηση των κατοίκων και η "καθιέρωση" μόνιμης καθημερινής όχλησης των αρμοδίων.

Στον "Αρμό"

Κατά την επιστροφή τους στο Πέραμα, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο του "ΑΡΜΟΣ" - παραθαλάσσιο εργοτάξιο ανάμεσα σε δυο εταιρίες πετρελαιοειδών - όπου προχώρησαν σε κατάληψή του, διαμαρτυρόμενοι για τις αυθαίρετες επεμβάσεις εκεί του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Ο ΟΛΠ μπαζώνει το χώρο - που είναι η μοναδική πρόσβαση προς τη θάλασσα - με σκοπό να κατασκευάσει τσιμεντένιο τοιχίο που θα "οχυρώσει" τις εταιρίες πετρελαιοειδών, όπως καταγγέλλει ο Δήμος Περάματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες συνεχίζονταν παρά την επέμβαση της Πολεοδομίας Πειραιά στις 27 Μάρτη. Οι κάτοικοι, αποφασισμένοι να σταματήσουν την παρανομία, ξήλωσαν το συρματόπλεγμα και το φρέσκο μπετόν και κατέλαβαν το χώρο. "Αυτή η κινητοποίηση αφορά τον τόπο μας και θα πρέπει όλοι οι Περαματιώτες να παλέψουμε γι' αυτό", μας είπε η Αννα Καλινοβάλη,κάτοικος της περιοχής, ενώ η Μαίρη Δρακουλάκη,αγανακτισμένη, συμπλήρωσε: "Νιώθουμε εγκλωβισμένοι στον τόπο μας. Θα κατέβουμε με τα παιδιά μας και θα διώξουμε τα καζάνια από το Πέραμα. Δεν είμαστε μόνο φορολογούμενοι, αλλά και άνθρωποι". Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Πατσιλινάκος, "ξεκινάμε μια μάχη όχι μόνο για τα καζάνια, αλλά και με τον ΟΛΠ, από τη στιγμή που άρχισε να οχυρώνει τον "Αρμό", να μπαζώνει τα πάντα και να μας αποκόβει από τη θάλασσα. Ενώ δεν είχαμε καμία διάθεση να συγκρουστούμε με τον ΟΛΠ, μας προκαλεί, αφού βοηθάει τις εταιρίες, δεν πληρώνει δημοτικά τέλη, άδειες υποδομής και δίνει αυθαίρετα άδειες οικοδόμησης".

Το απόγευμα σε συνάντηση του δημάρχου με τη διοίκηση του ΟΛΠ, η τελευταία εμφανίστηκε αρνητική για τον παραχώρηση του "Αρμού", υποστηρίζοντας πως θα δώσουν σε αντάλλαγμα άλλους χώρους. "Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τελικής πτώσεως", ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του δήμαρχου στο ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο χώρο της κατάληψης και στο οποίο συμμετείχε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γερ. Αραβανής.Η κατάληψη συνεχίζεται χωρίς διακοπή και σήμερα και μέχρι την οριστική απόδοση του χώρου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα για την κινητοποίηση ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών (2018-10-31 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια σε αυτούς που ξεθεμελιώνουν τη ζωή των εργαζομένων (2018-07-11 00:00:00.0)
Πούλησε ψεύτικες ελπίδες στους εργάτες του Περάματος (2003-10-09 00:00:00.0)
Σε κίνδυνο ζωτικοί χώροι της πόλης (2003-09-23 00:00:00.0)
Στο Πέραμα ο δήμαρχος ταυτίζεται με το λαό (2002-08-31 00:00:00.0)
Το Πέραμα δε γυρίζει πίσω! (1998-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ