Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα άσχημα μαντάτα απ' τις Βρυξέλλες

Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις φραστικές διαφωνίες της, ουσιαστικά δεν αντιτάσσεται στις καταστροφικές, για τη γεωργία της χώρας μας, αποφάσεις που προωθεί το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Επικαλούμενος τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες "απεικονίζουν τη δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας, μετά από σειρά ετών περιοριστικής πολιτικής, που είχε ως γνώμονα τη δημοσιονομική πειθαρχία",αλλά πάντα πιστός στις επιταγές των ΚΑΠ - ΓΚΑΤΤ παρουσιάστηκε στο διήμερο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας υπουργός Γ. Μωραφιτης.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε με θέμα τις προτάσεις της Κομισιόν για το γεωργικό "πακέτο" τιμών και συναφών μέτρων, για την περίοδο εμπορίας 1995 - 1996, για το οποίο δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πριν τον ερχόμενο Μάη και για την τροποποίηση του κανονισμού για το βαμβάκι. Οπως κάθε χρόνο, οι προτάσεις της Κομισιόν γίνονται τελικά δεκτές από το Συμβούλιο. Κάτι που φάνηκε άλλωστε και από τη διήμερη συζήτηση. Δηλαδή νέα άσχημα μαντάτα πρέπει να περιμένουν από τώρα οι Ελληνες αγρότες.

Βέβαια, δεν πρέπει να κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο Γ. Μωραφιτης στις Βρυξέλλες παρουσιάζει τη δραματική κατάσταση της ελληνικής γεωργίας, με τα ίδια περίπου επιχειρήματα που η ξεσηκωμένη ελληνική αγροτιά διεκδικεί δυναμικά τα δίκαιά της, αλλά προς την οποία το υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα "μιλά" μια εντελώς διαφορετική "γλώσσα"! Αποδεικνύεται έτσι η δουλικότητα των κυβερνώντων απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, οι οποίοι στο εσωτερικό της χώρας προσπαθούν να περάσουν διά πυρός και σιδήρου τις αντιλαϊκές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στα διάφορα όργανά της ψελλίζουν αιτήματα και χρησιμοποιούν ως επιχειρήματα την ανάγκη αντιμετώπισης των εξεγερμένων.

Σε ερώτηση του "Ρ", ο Γ. Μωραφιτης παραδέχτηκε ότι "υπάρχουν προβλήματα", αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι "άλλο βελτίωση και άλλο αποδέσμευση από την ΚΑΠ".Λες και τα "προβλήματα" δεν έχουν δημιουργηθεί ακριβώς από την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία από το 1992 ξεκληρίζει την αγροτιά και από τις "δυσμενείς επιπτώσεις από τη συμφωνία ΓΚΑΤΤ", τις οποίες ομολογεί, εξάλλου, και ο ίδιος ο υπουργός. Αλλά, ενώ προς τους Ελληνες παραγωγούς το υπουργείο Γεωργίας κάνει κατάχρηση εξουσίας, στις Βρυξέλλες ο Γ. Μωραφιτης "κατανοεί τους διοικητικούς περιορισμούς και τα προβλήματα που υπάρχουν".

Σύμφωνα με τις επίσημες γραπτές ανακοινώσεις Τύπου, ο υπουργός Γεωργίας στην παρέμβασή του υποστήριξε:

  • Για το καπνό,επισήμανε "ευθύς εξαρχής" ότι "μόλις πριν από λίγες μέρες υλοποιήθηκαν οι πολιτικές αποφάσεις που πήραμε στο περσινό πακέτο τιμών" και τόνισε "την αγωνία των Ελλήνων γεωργών, που λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες και έχουν το χαμηλότερο εισόδημα". Είπε δηλαδή με άλλα λόγια αυτό που φωνάζουν οι καπνοπαραγωγοί, ότι δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα πριμ.
  • Για τις φετινές προτάσεις της Κομισιόν που αφορούν το φαρμακερό "πακέτο" τιμών, δήλωσε ότι "ο κυρίαρχος άξονας της πρότασης είναι η τάση για εξασφάλιση δημοσιονομικών εξοικονομήσεων και μια τέτοια τάση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή" - διαπίστωση με την οποία συμφωνούν όλοι οι Ελληνες αγρότες και γι' αυτό έχουν εξεγερθεί. Ο κ. Μωραφιτης έκανε λόγο για "μικρόψυχες και ανεδαφικές προτάσεις" για τις περσινές "υποσχέσεις", για αύξηση της ποσόστωσης γάλακτος και βιομηχανικής τομάτας, που "ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί", για "υπέρβαση" ακόμα και αυτής της αναθεωρημένης ΚΑΠ του 1992 π. χ. στα σιτηρά ("όπου προτείνονται μειώσεις του αριθμού των μηνιαίων προσαυξήσεων, πράγμα που σε τελική ανάλυση μειώνει την κοινοτική προτίμηση και δυσκολεύει τους χειρισμούς που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία της αγοράς"), για "έλλειψη" κοινοτικού ενδιαφέροντος για τη μελισσοκομία κλπ.
  • Για τα μεσογειακά προϊόντα: "Για τους υπό αναμόρφωση τομείς των φρούτων και λαχανικών, του οίνου, του ρυζιού, του βάμβακος κλπ. οι σκέψεις ή οι προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν ουσιαστικούς περιορισμούς στην παραγωγή και μειώσεις τιμών".Ιδιαίτερα για το βαμβάκι, για το οποίο έγινε μια πρώτη συζήτηση χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, ο κ. Μωραφιτης δεν παραδέχτηκε βέβαια το σχέδιο για ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών που προωθείται από Βρυξέλλες και Αθήνα, υποστήριξε όμως τα εξής: α. Δεν είναι αποδεκτή η υπόθεση εργασίας που κάνει η Κομισιόν για την εξέλιξη των διεθνών τιμών. β. Ο καθορισμός Μέγιστης Ενημέρωσης Ποσότητας (ΜΕΠ) με βάση τις μέχρι το 1992 παραγωγές είναι "άδικος"., γ. "Η προτεινόμενη μείωση τιμών (σ. σ. δηλαδή 100 δρχ. το κιλό λιγότερο από πέρσι) και το ενδεχόμενο σημαντικών ποινών για υπέρβαση της ΜΕΠ, που καθορίζεται σε χαμηλό επίπεδο, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε μείωση των εισοδημάτων των αγροτών" δ. Η έκθεση "σχετικά με τα σχετιζόμενα με τους ελέγχους και τη συνεργασιμότητα των ελληνικών αρχών" είναι "στοιχεία που δεν ευσταθούν, απαράδεκτα και δημιουργούν ψευδείς πολιτικές εντυπώσεις".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ