Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιμένουν την ώρα της νίκης

Πρωτοφανής αγωνιστική έξαρση των αγροτών. Πληθαίνουν τα συλλαλητήρια, οι συγκεντρώσεις και τα μπλόκα στους δρόμους. Κλειστή από χτες το απόγευμα και στο Σχηματάρι η Εθνική Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Για ένατη συνεχή μέρα χτες οι αγρότες παρέμειναν δίπλα στα τρακτέρ τους συνεχίζοντας τον ηρωικό αγώνα τους που συγκλονίζει ολόκληρη της Ελλάδα. Κλιμακώνοντας μάλιστα την κινητοποίησή τους πυκνώνουν τα "μπλόκα", ενώ οι κάτοικοι σε όλα τα χωριά βρίσκονται "επί ποδός", έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αποκλείσουν δρόμους.

Στα τέσσερα "μπλόκα" των τρακτέρ που βρίσκονται επί της Εθνικής Οδού -στον Αλμυρό, το Βελεστίνο, στη "Βιοκαρπέτ", στη διασταύρωση με την οδό Λάρισας - Βόλου και στο Συκούριο - οι αγρότες όχι μόνο αντέχουν αλλά δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να συνεχίσουν την πάλη τους, μέχρι την τελική δικαίωση. Οργισμένοι και "πεισμωμένοι" από την άρνηση του πρωθυπουργού να δεχτεί για διάλογο την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης που δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους, συσπειρώνονται γύρω από τις Συντονιστικές Επιτροπές και δεν είναι διατεθειμένοι να το "κουνήσουν ρούπι" από εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ενημερώνονται από εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής για τις νέες εξελίξεις και τους ζητούν τη γνώμη τους για την πορεία της κινητοποίησης, οι "φρουροί των μπλόκων" απαντούν με τις ίδιες πάντα φράσεις: "Συνεχίζουμε μέχρι να δικαιωθούμε".

Η ίδια αποφασιστικότητα - στηριγμένη στην ενότητα των αγροτών - παρατηρείται και σε όλα τα άλλα μπλόκα που έχουν στηθεί μέσα στους Θεσσαλικούς νομούς.

Δεν πτοούνται οι αγρότες ούτε από τις φήμες ότι θα έρθουν τα ΜΑΤ, οι οποίες συνεχίζονται, ούτε από τις απειλές κυβερνητικών παραγόντων που μιλούν για "αστικές ευθύνες" και βάζουν τον ΟΣΕ και τη "ΔΕΛΤΑ" να ζητούν υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση για τα κέρδη που χάνουν λόγω του αποκλεισμού των δρόμων και δεν πέφτουν θύματα του αποπροσανατολισμού που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ. Μάλιστα - έχοντας τώρα πείρα - ζητούν να μιλούν εκπρόσωποί τους μόνο στα"ζωντανά" δελτία ειδήσεων των καναλιών, ώστε να μην διαστρεβλώνονται τα λεγόμενά τους.

Ηδη η "καραμέλα" ότι οι αγρότες αντιδρούν για να μην πληρώνουν φόρους δεν "περπατάει" πλέον και τα πραγματικά αιτήματα της αγροτικής εξέγερσης, έχουν έρθει στο προσκήνιο. Επιμένοντας στην ενότητά τους και παραμερίζοντας τις πολιτικές και κομματικές διαφοροποιήσεις τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας περιμένουν την ώρα της νίκης.

Στη Φθιώτιδα

Ενισχύεται μέρα με τη μέρα ο αγώνας των αγροτών της Φθιώτιδας, η οποίοι συνεχίζουν να κρατούν δυναμικά τα "μπλόκα" τους. Η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή στο ύψος των Λιβανάτων και χτες το εκεί οδόφραγμα δυνάμωσε με την παρουσία και άλλων τρακτέρ, καθώς και στη διασταύρωση της Ανθήλης. Επίσης, κλειστός είναι ο δρόμος από Λαμία προς Δομοκό στο είκοσι δύο και το σαράντα ένα χιλιόμετρο, ενώ στην Τιθορέα είναι κλειστός ο δρόμος και η σιδηροδρομική γραμμή. Χτες, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού πραγματοποίησε επιτόπου, στα οδοφράγματα, ενημερωτικές συγκεντρώσεις με τους αγρότες της επαρχίας Δομοκού. Επίσης στην πλατεία της Κοινότητας Μάκρης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκεί αγροτών και στα χωριά της περιοχής του Λιανοκλαδίου επικρατεί έντονη κινητικότητα. Από την πλευρά της, η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των αγροτών του νομού και κλιμάκιό της πραγματοποίησε χτες περιοδείες στα οδοφράγματα και στα χωριά Ανθήλη και Λιανοκλάδι.

Στη Θήβα

Από άκρου σ' άκρου είναι αποκλεισμένη η Βοιωτία. Χτες αγρότες της περιοχής Οινοφύτων απέκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος του Σχηματαρίου, ενώ κλειστός παρέμενε για 7η συνεχόμενη μέρα ο σιδηροδρομικός σταθμός της Θήβας. Οι δρόμοι του νομού είναι κλειστοί σε άλλα πέντε σημεία: ΣτηνΑγία Παρασκευή,στη Δαύλεια,τη Χαιρώνεια,τη διασταύρωση Αη - Γιάννη και στο Κάστρο έξω από τον Ορχομενό. Χτες εξάλλου το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας εξέφρασε ομόφωνα τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών και χαρακτήρισε τα αιτήματά τους δίκαια.

Στην Εύβοια

Κλειστό συνεχίζουν να κρατούν οι αγρότες της Ιστιαίας τον επαρχιακό δρόμο προς Αιδηψό, ενώ έχουν αποκλείσει και τη γραμμή του πορθμείου στον Αγιόκαμπο. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που ξεκίνησαν και στην Εύβοια, σε μια στιγμή που κινητοποιούνται και οι επαγγελματοβιοτέχνες του νομού, ο επικεφαλής της ΝΑΣ, νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Ραχιώτης, απηύθυνε δημόσια πρόσκληση για συζήτηση των προβλημάτων και την έκφραση αλληλεγγύης, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ακόμα, χτες το βράδυ συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εύβοιας, προκειμένου να λάβει απόφαση για την πραγματοποίησης συλλαλητηρίου στη Χαλκίδα, την Παρασκευή.

Νέα μέτωπα στη Β. Ελλάδα

Με νέα μέτωπα στη Χαλκιδική,την Πιερία,τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Β. Ελλάδας, ενώ συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των δρόμων στην Ξάνθη,την Ημαθία και τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής και στον κόμβο Μαυροματίου.Επίσης στο Κιλκίς με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Μεταλλικού και Μεγάλης Βρύσης αποφάσισαν να κλείσουν από σήμερα το πρωί τον κόμβο Μεταλλικού.

Στην Ξάνθη αποκλεισμένη παραμένει η γέφυρα του ποταμού Νέστου και το 8ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ξάνθης - Σταυρούπολης.Οι αγρότες του νομού πέρα από τα γενικότερα αιτήματα, ζητούν να επιδοτηθούν τα κόμιστρα της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων της Θράκης και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα άρδευσης από το φράγμα του Νέστου.

Στη Βέροια οι αγρότες και κύρια οι ροδακινοπαραγωγοί, έχουν αποκλείσει την παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας και τον δρόμο Βέροιας - Αλεξάνδρειας.Στη Χαλκιδική κλειστός είναι δρόμος Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου,από τους κτηνοτρόφους της Γαλάτιστας και τους αγρότες στο Μαυρομάτι, ενώ την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στον Πολύγυρο.

Μέχρι χτες το απόγευμα η Συντονιστική επιτροπή Αγώνα της Θεσσαλονίκης και Β. Χαλκιδικής είχε έρθει σε επαφή με τους αγρότες των Τρίγλιων,των Επωνύμων και των Βασιλικών εξετάζοντας το ενδεχόμενο του αποκλεισμού των δρόμων στα όρια των παραπάνω κοινοτήτων. Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ετοιμάζει νέους αποκλεισμούς στο Στίβο και τη Νυμφόπετρα.Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και στους Νομούς Πιερίας και Κοζάνης, ενώ σε Πτολεμαφιδα, Φλώρινα και Νάουσα, μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες, στις συγκεντρώσεις θα συμμετέχουν και οι αγρότες με τα τρακτέρ τους. Στην Πιερία πιο συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων ώστε να αποφασιστούν κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ