Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα δάνεια της ΑΤΕ τους μάραναν...

Στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού των αγώνων των εξεγερμένων αγροτών μπήκε και η ΑΤΕ, ανακοινώνοντας χτες - τι άλλο - την αύξηση του ύψους των χορηγούμενων δανείων σε κάποιες κατηγορίες καλλιεργητών.

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΤΕ ανακοίνωσε την αύξηση του ύψους των δανείων για τις καλλιέργειες βαμβακιού και ζαχαρότευτλων, ενώ παράλληλα μελετά την αύξηση του ύψους των δανείων και σε άλλους κλάδους της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Τα νέα όρια των δανείων θα φτάνουν ανά στρέμμα μέχρι 20.000 δρχ, (από 22.500 δρχ.) για το ποτιστικό βαμβάκι και μέχρι 22.000 δρχ. (από 12.500 δρχ.) για τα ζαχαρότευτλα. Επιπλέον θα καλύπτεται το πραγματικό κόστος των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μέχρι 100% και του ενοικίου του αγρού μέχρι 50%.

Από προσφορά δανείων άλλο τίποτε λοιπόν, λες και έτσι θα λυθούν τα τεράστια προβλήματα των αγροτών. Ρωτάνε όμως τους αγρότες αν μπορούν να πάρουν δάνεια, αφού εξαιτίας της ανεδαφικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ίδιας της ΑΤΕ έχουν καταντήσει εκτός των άλλων να είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικονομικά εξαθλιωμένοι και καταχρεωμένοι. Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, η ΑΤΕ δεν κάνει τίποτε για να απαλύνει τα οικονομικά βάρη των αγροτών και να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, της κεφαλαιοποίησης των τόκων και των τόκων υπερημερίας. Η πολιτική της ΑΤΕ τα τελευταία χρόνια και η αδυναμία των αγροτών να ξεπληρώσουν τα δάνεια τους, απομακρύνει τους τελευταίους από τη ζήτηση νέων δανείων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΤΕ, η ζήτηση δανείων το 1993 μειώθηκε σε σχέση με το 1992 κατά 4,69% στα βραχυπρόθεσμα δάνεια, κατά 7,60% στα καλλιεργητικά και κατά 5,07% στα δάνεια για γεωργικά εφόδια. Φαίνεται πως η ΑΤΕ επιχειρεί να ρίξει άλλο ένα "δόλωμα" με πολλαπλούς στόχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ