Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αλλα έλεγε πριν το ΠΑΣΟΚ"

"Ενα στοιχείο της πολιτικής κρίσης, είναι άλλα να λες, άλλα να σκέφτεσαι και άλλα να κάνεις. Και αυτό το αντιπροσωπεύει το ΠΑΣΟΚ με εντυπωσιακό τρόπο". Αυτό απάντησε ο Μ. Κωστόπουλος σε ερώτηση για τις παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του αεροδρομίου των Σπάτων.

"Το ΠΑΣΟΚ είχε μία διαφορετική άποψη από τη ΝΔ στο παρελθόν, όχι σε όλα τα έργα, δεχόταν τη στρατηγική επιλογή τους, χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τα Σπάτα, όμως, είχε κατηγορηματικά αντίθετη άποψη να γίνει το αεροδρόμιο στο συγκεκριμένο μέρος και επέλεγε την Τανάγρα κατά προτεραιότητα. Σήμερα, δέχεται τη θέση της ΝΔ για το αεροδρόμιο των Σπάτων".

Το επιχείρημα της κυβέρνησης, τόνισε ο ίδιος, για τις δαπάνες που έχουν γίνει και οι οποίες δυσκολεύουν την ανάκληση του έργου, δε στέκει, γιατί τα 8,5 δισ. δραχμές που έχουν δοθεί είναι ελάχιστα μπροστά στο συνολικό κόστος και δε δικαιολογούν το "ο γέγονε γέγονε".

Σε άλλη ερώτηση για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του έργου του αεροδρομίου, ο Μ. Κωστόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε τρεις φορές όλο το φάκελο με τα στοιχεία και ειδικά τη σύμβαση που ετοιμάζεται. "Η απάντηση ήταν "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" και στο τέλος, επειδή πιεστήκανε, μας είπαν ότι θα τη δώσουν ολοκληρωμένη στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Μέχρι να τη δώσουν, όμως, το νομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί, και τότε, τα περιθώρια αλλαγών, παρεμβάσεων, όπως η ίδια η πείρα βεβαιώνει, είναι μηδαμινά".

Ερωτώμενος για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου που υποστηρίζει το ΚΚΕ, σε σχέση και με τις περιβαλλοντικές διαφωνίες του για το αεροδρόμιο των Σπάτων, ο Μ. Κωστόπουλος σχολίασε: "Υπάρχει μια επιστημονική προσέγγιση και μια προσέγγιση απάτης στα δυο ζητήματα".

"Εχουμε δεδομένο, συνέχισε, ότι στα Σπάτα 40.000 στρέμματα καταστρέφονται, δηλαδή ένας τεράστιος πνεύμονας τόσο χρήσιμος για την Αθήνα", ενώ για τον Αχελώο είπε ότι, ενώ δεν υπήρχαν αντιρρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια, αφού μόνο το 1/3 του νερού θα πότιζε το κάμπο, αυτές εμφανίστηκαν τη στιγμή που το έργο βγήκε από το β Πακέτο Ντελόρ και δόθηκαν μόνο κάποια ποσά για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αν αυτή η εξέλιξη συνδυαστεί με τις επιδιώξεις της ΕΕ για μείωση της ελληνικής γεωργικής παραγωγής, τότε "εκείνοι που πρωτοστάτησαν για την "προστασία" του οικοσυστήματος της Αιτωλοακαρνανίας, δεν είναι άσχετοι με σκοπιμότητες".

Για το ίδιο θέμα, ο Σπ. Χαλβατζής πρόσθεσε ότι η Θεσσαλία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία τεράστια έρημο, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας του θεσσαλικού κάμπου έχει χαμηλώσει αρκετά, αφού πρώτα οι αγρότες άνοιγαν πηγάδια στα 10 μέτρα, ενώ τώρα, ακόμα και στα 140 μέτρα δε βρίσκουν νερό.

Τέλος, σε ερώτηση για τις αναθέσεις έργων από τους δήμους σε ιδιωτικές εταιρίες, ο Σπ. Χαλβατζής είπε ότι το θέμα είναι κατ' αρχήν πολιτικό και ότι οι περισσότερες εταιρίες που αναλαμβάνουν αυτά τα έργα, συνδέονται έμμεσα με μεγαλοπαράγοντες, είτε κυβερνητικούς, είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν στο όνομά τους αυτές τις εταιρίες. Οι συνδυασμοί, κατέληξε, που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ δίνουν μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη χτεσινή συνέντευξη, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν: η Βέρα Νικολαφιδου, επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ, τα μέλη του Τμήματος, Σταύρος Βαρουτσής και Φρόσω Κορτζίδου, ο Λεων. Αυδής, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", ο Αντώνης Χοροζάνης, νομαρχιακός σύμβουλος Δ. Αττικής, ο Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Α. Αττικής, ο Χρήστος Λαζαρίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΟΣΥΠΑ, Βασ. Αλεβιζόπουλος και Γιάννης Ρώτας, ο Π. Σοφός, γραμματέας του ΕΚΑ, η Χριστίνα Τσεντούρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ο Γερ. Θεοδωράτος, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων, ο Π. Ηλιόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Φίλιππος Βασιλείου, πολιτικός μηχανικός κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ