Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΑΤΑ
Είναι τέσσερις φορές σκάνδαλο

Η κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα, αποτελεί πολιτικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και τεχνικό σκάνδαλο, τόνισε ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,εκφράζοντας παράλληλα τη θέση του Κόμματος που ζητά να σταματήσει η προώθηση του έργου.

Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε:

  • Είναι πολιτικό σκάνδαλο γιατί η δημιουργία του αεροδρομίου στα Σπάτα δεν έχει αφετηρία τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της χώρας. Δεν εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο. Πολύ περισσότερο δεν παίρνει υπόψη του τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει για την Αθήνα, για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Καμιά εξήγηση δε δίνεται στο ερώτημα: γιατί απορρίφθηκε η πρόταση για μελλοντική εγκατάσταση ενός σύγχρονου αεροδρομίου στην Τανάγρα ή σε άλλο χώρο, που θα έπαιρνε υπόψη τις ανάγκες της χώρας;
  • Είναι οικονομικό σκάνδαλο γιατί θα γίνει μια τεράστια δαπάνη, που τελικά με τις γνωστές υπερβάσεις μπορεί να προσεγγίσει τα 2 τρισ. δρχ. Οι εξελίξεις στο Μετρό της Αθήνας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμησή μας. Δεν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια δαπάνη, για μια τέτοια αιμορραγία σήμερα. Εκτός και αν σαν ανάγκη εννοούν τα συμφέροντα της "Χόκτιφ" ή της όποιας "Χόκτιφ" και των εγχώριων εργολάβων. Βάσιμα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι κινητήριος μοχλός είναι οι μίζες και όχι το γενικότερο συμφέρον. Με το ένα εικοστό της δαπάνης που υπολογίζεται για τα Σπάτα θα μπορούσε να ικανοποιηθούν οι σημερινές ανάγκες με κάποια μέτρα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ μελλοντικά θα μπορούσε να αναζητηθεί η καλύτερη, οικονομικότερη και αποδοτικότερη λύση. Η σύμβαση με τη "Χόκτιφ" είναι αποικιοκρατική, παράνομη και αντισυνταγματική. Είναι ένα σκάνδαλο 10 φορές μεγαλύτερο από αυτά της ΑΓΕΤ και της Τράπεζας Κρήτης. Το ΚΚΕ συμφωνεί με τους αγώνες των κατοίκων στα Σπάτα για να μη γίνει εκεί το αεροδρόμιο. Είμαστε όμως αντίθετοι με κάποιους που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τη συμφωνία κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης για να εξασφαλίσουν κάποια αργύρια με τη μορφή "αντισταθμιστικών οφελών".
  • Είναι περιβαλλοντικό σκάνδαλο γιατί καταστρέφεται ένας από τους βασικούς πνεύμονες της Αθήνας. Η καταστροφή 40.000 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων, θα επιδεινώσει το φαινόμενο του αθηναϊκού θερμοκηπίου, με τεράστιες επιπτώσεις μελλοντικά. Εδώ δε "δανειζόμαστε το μέλλον των παιδιών μας", το δολοφονούμε εν ψυχρώ.
  • Είναι τεχνικό σκάνδαλο αφού οι επιστήμονες που στηρίζουν την επιλογή για τα Σπάτα, έχουν παραδώσει τα πτυχία και τις γνώσεις τους στις πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα. Ευθύνη έχει και το ΤΕΕ που εξακολουθεί να σιωπά, ενώ απαίτηση του λαού είναι να απαντήσει.

Το ΚΚΕ - τόνισε ο Μ. Κωστόπουλος - για λόγους που έχει εξηγήσει κατ' επανάληψη, διαφωνεί κατηγορηματικά να δοθούν τα αεροδρόμια (προφανώς τα κερδοφόρα... ) στους ιδιώτες. Οι κίνδυνοι σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολλοί και σοβαροί (λόγοι εθνικής ασφάλειας) και αυτό το έχει αποδείξει με ισχυρά επιχειρήματα η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Αλλωστε τα αεροδρόμια της χώρας, είναι στο σύνολό τους κερδοφόρα - 100 δισ. δρχ. το χρόνο - ενώ αν γίνονταν δεκτές οι προτάσεις των εργαζομένων θα είχαμε διπλάσια έσοδα.

Τέλος ο Μ. Κωστόπουλος επισήμανε ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένα επιχείρημα από τους αρμοδίους, ότι δηλαδή έγινε μέχρι τώρα μία δαπάνη κυρίως για απαλλοτριώσεις και δεν πρέπει τα χρήματα αυτά να πάνε χαμένα. Εμείς - τόνισε - λέμε ξεκάθαρα ότι η μέχρι τώρα δαπάνη είναι ασήμαντη μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που θα γίνει. Γι' αυτό κάνουμε αγώνα για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα. Ας κοιτάξουν καλύτερα μερικοί τις προτάσεις που έκαναν στο παρελθόν και τώρα δείχνουν να τις ξεχνάνε...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα σκανδαλώδης ενίσχυση της «Χόχτιφ»!(2001-12-19 00:00:00.0)
"Αλλα έλεγε πριν το ΠΑΣΟΚ"(1995-03-29 00:00:00.0)
Επιμένουν: Δε θέλουν αεροδρόμιο(1995-03-28 00:00:00.0)
Τζόγος με τις φήμες για τα μεγάλα έργα(1995-03-22 00:00:00.0)
Οχι αεροδρόμιο στα Σπάτα(1995-01-24 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις διαρκείας για τον Αχελώο...(1995-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ