Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΑΤΑ
Επιμένουν: Δε θέλουν αεροδρόμιο

Δυναμική κινητοποίηση κατοίκων της Μεσογαίας ενάντια στη κατασκευή αεροδρομίου στα Σπάτα

Κι, όμως, επιμένουν... Παρά την εκφρασμένη συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να κατασκευαστεί νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, οι κάτοικοι της Μεσογαίας αντιστέκονται. Την Κυριακή, εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής κατέλαβαν την κεντρική είσοδο του υπό κατασκευή αεροδρομίου και απέκλεισαν τη λεωφόρο Σπάτων με τρακτέρ και οχήματα των ΟΤΑ της περιοχής, απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει αυτό το έργο. Από την κινητοποίηση, έλαμψαν με την απουσία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

"Θα είναι μια τεράστια δαπάνη, χωρίς να είναι αναγκαία", τόνισε στους συγκεντρωμένους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι κατά του νέου αεροδρομίου. "Οι κυβερνητικές αποφάσεις δημιουργούν τρία προβλήματα", υπογράμμισε. "Το πρώτο είναι το οικονομικό. Με τις γνωστές υπερβάσεις, το κόστος του έργου θα ξεπεράσει τα δύο τρισ. Το δεύτερο είναι το περιβαλλοντικό. Υπάρχουν μελέτες που αποδείχνουν ότι η εγκατάστασή του δε θα αποσυμφορήσει την Αθήνα, αλλά θα τη βλάψει περισσότερο. Το τρίτο αφορά τη δημοκρατία. Η τοπική κοινωνία δε ρωτήθηκε. Φιμώθηκε για να δώσουν το φιλέτο του έργου σε κάποια εταιρία. Συνεχίζουν να επιμένουν στην ίδια αντιδημοκρατική γραμμή. Εχουν μεγάλη ευθύνη αυτοί που έφτιαξαν τη σύμβαση, η οποία είναι νεοαποικιοκρατικού χαρακτήρα. Εχουμε μπροστά μας ανοιχτό το χρονικό πεδίο για να το συζητήσουμε, υπάρχουν κι άλλες προτάσεις. Να ξέρετε, αν αύριο πέσουν πάνω σας τα ΜΜΕ, όπως στους αγρότες, δε φταίτε εσείς που διαμαρτύρεστε, αλλά αυτοί που με τις αποφάσεις τους δημιουργούν προβλήματα".

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το γερμανικό όμιλο "Χόχτιφ", που πρόκειται ν' αναλάβει το έργο, αν το ελληνικό δημόσιο ή η ξένη επιχείρηση θα ελέγχει τη διοίκηση με το ένατο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, που η ψήφος του θα είναι καθοριστική για τις αποφάσεις ΔΣ της νέας εταιρίας. Οπως επίσης έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ενώ η "Χόχτιφ" θα συμμετάσχει στο κόστος του έργου μόνο σε ποσοστό 9,4% θα πάρει το 45% των μετοχών και θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση του έργου για 30 χρόνια.Θα είναι καταστροφή

"Τα ξένα συμφέροντα που είναι στη μέση προσπαθούν να πάρουν τη γη μας", υπογράμμισε ο δήμαρχος Σπάτων Λουκάς Λύγκος.Ο κάμπος της Μεσογαίας, είπε, είναι ένας από τους καλύτερους της χώρας. Με την εγκατάσταση του αερολιμένα οι αγρότες, που αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού του, θα χάσουν 40.000 στρέμματα γης.

"Αυτή είναι μόνο η αρχή. Τώρα ξεκινάμε", μας είπε ο Δημήτρης Ιτζιπέογλου,ενώ ο Θεόκλητος Μποζάς αναρωτήθηκε τι έγιναν οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. "Το αεροδρόμιο ξεκίνησε από τη χούντα. Η ΝΔ το προχώρησε και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του, συνεχίζει στα ίδια χνάρια".

Οπως επανειλημμένα έχουν καταγγείλει αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς και οι δήμοι της περιοχής, τα Μεσόγεια θα καταστραφούν οικολογικά από τη μόλυνση που θα προκαλούν τα 160.000 αεροπλάνα που υπολογίζεται ότι θα προσγειώνονται και θ' απογειώνονται από το νέο αερολιμένα. Επίσης, η ρύπανση της θάλασσας θα γίνει μεγαλύτερη από τον ελλιμενισμό των πλοίων στα λιμάνια και τις μαρίνες που θα κατασκευαστούν στη Ραφήνα, την Αρτέμιδα και το Πόρτο Ράφτη, όπως και από την εκβολή των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού του αποχετευτικού συστήματος εξυπηρέτησης των εκατομμυρίων διερχομένων από το αεροδρόμιο. Προωθείται ήδη η καταστροφή του οικισμού της Νεάπολης και το κόψιμο των λόφων του Αγ. Ιωάννη στην Αρτέμιδα και θ' απαιτηθεί το κόψιμο των ψηλότερων τμημάτων της περιοχής των Σπάτων για λόγους ασφάλειας των πτήσεων.

"Θα πεθάνει η Αθήνα, αν γίνει εδώ το αεροδρόμιο", μας είπε ο Χαράλαμπος Μαντέλος."Μας έχουν υποσχεθεί νέες θέσεις εργασίας, αλλά μόνο εφτά άτομα από την περιοχή έχουν απασχοληθεί στις εργασίες κατασκευής του νέου αερολιμένα. Θα γίνει κι εδώ ό,τι έγινε με το "μετρό"", πρόσθεσε ο Γιώργος Μπέκας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και μίλησαν οι δήμαρχοι Κορωπίου, Παλλήνης, Καλυβίων, Ραφήνας, Μαρκόπουλου, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Αρτέμιδας, Παιανίας κ.ά. Αντιπροσωπεία δημάρχων και νομαρχιακών συμβούλων των Μεσογείων Ανατολικής Αττικής αναχώρησε χτες για τις Βρυξέλλες. Εκεί θα επισκεφτεί την Κομισιόν και τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΕ, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις θέσεις τους που είναι αντίθετες με την ίδρυση του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ