Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπαράθεση για την... "ενότητα"

Η "επίθεση ενότητας", νέα τακτική των "διαφωνούντων", προκαλεί δυσφορία στην ηγεσία

Με "επίθεση ενότητας" περνούν στην αντεπίθεση οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Μ. Εβερτ,τροφοδοτώντας ταυτόχρονα νέα φάση στην εσωκομματική αντιπαράθεση.

Επιχειρώντας οι "διαφωνούντες" να ξεφύγουν από την "άβολη" θέση της διαρκούς κριτικής στις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, η οποία συχνά τους οδηγούσε σε αδιέξοδο και επιπλέον έδινε την ευκαιρία στην ηγεσία να τους κατηγορήσει ότι "ρίχνουν νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ", τροποποίησαν την τακτική τους, πλειοδοτώντας σε "πρωτοβουλίες συσπείρωσης και ενότητας" της παράταξης.

Ως πρώτη πολιτική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση η Ντ. Μπακογιάννη,υπέδειξε την επιστροφή του διαγραφέντος βουλευτή Μ. Παπακωνσταντίνου στις "τάξεις του κόμματος". Μάλιστα προσδιόρισε ότι αυτό πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία του Μ. Εβερτ, πράγμα που θα δώσει "μια άλλη δυναμική" στην πρωτοβουλία για "μια ανοιχτή επίθεση ενότητας και συσπείρωσης". Διευκρινίζοντας το περιεχόμενο της πρότασής της η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε χτες ότι αποσκοπεί στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση της ΝΔ τώρα "που τα φαινόμενα διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ορατά". Ειδικότερα δικαιολόγησε την πρότασή της για τον Μ. Παπακωνσταντίνου με το σκεπτικό ότι σήμερα δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στο Σκοπιανό.

Οπως ήταν αναμενόμενο η αντίδραση της Ρηγίλλης σε αυτή την "επίθεση ενότητας" υπήρξε από παγερή μέχρι οργισμένη. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φέρεται ενοχλημένος γιατί με αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται να επιθυμεί και επιδιώκει τη συσπείρωση του κόμματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εκτεθειμένος στα μάτια των οπαδών. Αντίθετα ο Γ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος.

Από τη μεριά του ο Μ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε επιφυλακτικός και έθεσε όρους για την επιστροφή του στη ΝΔ. Από τη μια δήλωσε ότι δε συμφωνεί με την τακτική του "αρραγούς εθνικού μετώπου", μέσα από το οποίο ο Μ. Εβερτ συμπλέει με τις κυβερνητικές επιλογές στα εξωτερικά θέματα και από την άλλη έθεσε θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης των απόψεων.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης,ο οποίος επέστρεψε χτες από τις ΗΠΑ, απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

"Πρόεδρο έχουμε"...

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο επισκέφθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ και του εξέφρασε τις απόψεις του για θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Εξερχόμενος ο Μ. Εβερτ δήλωσε: "Το συμπέρασμά μου είναι ότι Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξακολουθούμε να έχουμε. Στο διπλανό όμως κτίριο δεν υπάρχει πρωθυπουργός. Αυτή είναι η πραγματικότητα της Ελλάδος".

Σήμερα ο Μ. Εβερτ αναχωρεί για διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, με τον επίτροπο για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Βαν ντε Μπρουκ και ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, βασικός στόχος του ταξιδιού του προέδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες είναι η "προώθηση" των μεγάλων έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ