Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαζική συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση

Οι κλαδικοί φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλο τη συμμετοχή τους στο αυριανό προειδοποιητικό πανελλαδικό κλείσιμο, ενώ οι οργανώσεις των ΕΒΕ από μια σειρά πόλεις καλούν τους επαγγελματοβιοτέχνες και έμπορους των αντίστοιχων πόλεων να συμμετέχουν δυναμικά ενάντια στην καταστροφική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος των ΜΜΕ. Ας σημειωθεί ότι όλοι οι φορείς τονίζουν ότι το μέτωπο του αγώνα δεν ανοίγεται μόνο ενάντια στα "αντικειμενικά κριτήρια", αλλά στο σύνολο της πολιτικής που έχει βάλει στο στόχαστρο τους ΕΒΕ και επιχειρεί την εξόντωσή τους. Συγκεκριμένα:

  • Το Σωματείο Βιοτεχνών - Λαμαρινάδων Αυτοκινήτων Νομού Θεσσαλονίκης,με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν αγωνιστικά και μαζικά στην αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση κλείνοντας τα μαγαζιά τους και να δώσουν το "παρών" τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την ίδια μέρα στις 10.30 π.μ. στον κινηματογράφο"ΡΙΟ" της Θεσσαλονίκης.
  • Η Ενωση Κατασκευαστών Παιδικών - Εφηβικών Επίπλων εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο σύνολο των μέτρων που οδηγούν στη συρρίκνωση και στο μαζικό κλείσιμο των ΜΜΕ της χώρας και εντάσσεται στον οργανωμένο αγώνα των ΕΒΕ για την κατάκτηση των κοινών αιτημάτων, που θέτει η ΣΕΑ - ΜΜΕ. Καλεί τα μέλη της αλλά και γενικότερα το βιοτεχνικό, εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο της χώρας να πάρει μέρος στην πανελλαδική απεργία.
  • Τη συμμετοχή της στο αυριανό προειδοποιητικό κλείσιμο ανακοίνωσε χτες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών,διεκδικώντας τα κοινά αιτήματα του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου.
  • Ο Σύνδεσμος Εμπορορραπτών Ραπτών - Καταστηματαρχών Αθηνών καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος μαζικά και αγωνιστικά στην αυριανή συγκέντρωση της Αθήνας.
  • Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών - Προαστίων - Περιχώρων ανακοίνωσε ότι τα αρτοποιεία θα παραμείνουν αύριο όλη τη μέρα κλειστά συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση των ΕΒΕ.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην αυριανή κινητοποίηση και καλεί τα μέλη και τους συλλόγους της να συμμετέχουν με κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, και τα προεδρεία των συλλόγων να παρευρεθούν την ίδια μέρα στη συγκέντρωση της Αθήνας.
  • Λουκέτο βάζουν αύριο και τα οπτικά καταστήματα, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτομέτρων.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώτατης Συνδικαλιστικής - Καλλιτεχνικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων - Κομμωτών Ελλάδας,σε έκτακτη χτεσινή συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του κλάδου στο αυριανό κλείσιμο.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων χαιρετίζει και συμμετέχει ενεργά στον αγώνα και την απεργία των ΕΒΕ όλης της χώρας που κήρυξε η ΓΣΕΒΕΕ, και καλεί όλα τα σωματεία - μέλη της καθώς και όλους τους εκπαιδευτές περιοχών όπου δε συγκροτούνται σωματεία να κλείσουν τις σχολές τους αύριο.
  • Ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθήνας σε ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης, δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ΕΒΕ, και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν ενεργά. Επίσης, καλεί το ΔΣ του συνδέσμου να στείλει αντιπρόσωπο στη ΣΕΑ των ΕΒΕ.
Τοπικές Οργανώσεις και ΣΕΑ - ΕΒΕ
  • Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου Κρήτης καλεί όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης να παρευρεθούν στη συγκέντρωση των ΕΒΕ που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στην "Αστόρια". Οι ΕΒΕ Ηρακλείου, από την προηγούμενη κινητοποίησή τους είχαν αποφασίσει να κλείσουν για δύο μέρες τα καταστήματά τους, σήμερα και αύριο με την πανελλαδική κινητοποίηση. Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕ Ηρακλείου τονίζει ότι κύριο στόχο έχει να ξεκαθαρίσει τον έντεχνα θολωμένο ορίζοντα γύρω από τα θέματα των διεκδικήσεων των ΕΒΕ που δεν είναι μόνο το θέμα των "αντικειμενικών κριτηρίων", αλλά είναι και η ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, η λήψη μέτρων προστασίας από τον αφελληνισμό των ΜΜΕ, ζητήματα για τα οποία το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις.

Επίσης, η Κομματική Οργάνωση ΕΒΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ,σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παραβιάζοντας στοιχειώδεις αρχές της ισοτιμίας και της λογικής απαιτεί από τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ και τους αγρότες να πληρώσουν για άλλη μια φορά τις συνέπειες της κρίσης που δημιούργησε η πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού αλλά και του "ΣΥΝ" και της Πολιτικής Ανοιξης που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και είναι εξίσου υπεύθυνοι για την οικονομική εξαθλίωση στην οποία οδηγείται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας αφήνει ανέγγιχτο το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και οδηγεί στον αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες ΜΜΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται". Τέλος, καλεί τους ΕΒΕ, τους εργαζόμενους και τους αγρότες να ενωθούν κάτω από ένα πλατύ μαζικό κοινωνικό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. "Στις 28 και 29 Μάρτη", τονίζει η ΚΟ ΕΒΕ Ηρακλείου, "κατεβάζουμε τα ρολά για την επιβίωσή μας και συνεχίζουμε".

  • Η ΔΗΚΕΒΕ Τρικάλων στο κάλεσμά της για την αυριανή κινητοποίηση επισημαίνει ότι το κύμα αγανάκτησης των ΕΒΕ σε όλη τη χώρα είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προβλημάτων και της τεράστιας πίεσης που ασκείται σε βάρος τους από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία χρόνια, με τη συγκατάθεση Πολιτικής Ανοιξης και "ΣΥΝ". Σ' αυτή την κατεύθυνση, τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ, εντάσσονται όλα τα μέτρα που κατάργησαν πλήρως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ. Η κινητοποίηση της Τετάρτης, επισημαίνει, πρέπει να έχει συνέχεια, με την υποστήριξη των εργαζόμενων και των αγροτών, για μια σχεδιασμένη προοδευτική ανάπτυξη της χώρας με τη στήριξη της ΜΜΕ, της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας.
  • Η ΚΟΒ της Πάτμου του ΚΚΕ,σε χτεσινή της ανακοίνωση χαιρετίζει τις εξεγέρσεις των αγροτών και τις κινητοποιήσεις των ΕΒΕ που προσπαθούν να βάλουν φραγμό σε μια πολιτική που χαρίζεται στο μεγάλο εφοπλιστικό και βιομηχανικό κεφάλαιο, και επιχειρεί να ξεζουμίσει τους μισθωτούς, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους εξαντλώντας σε αυτούς τη φορολογική της "ευαισθησία". Ειδικότερα για την Πάτμο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, τονίζει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ μπαίνει στην ίδια μοίρα με τα μεγάλα αστικά κέντρα, τις μεγάλες πόλεις και τα μεγάλα νησιά της χώρας μόνο σε ό,τι αφορά τη φοροδοτική της ικανότητα. Ενώ, την ίδια στιγμή στο θέμα των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, είναι γνωστή η στασιμότητα, η υποβάθμιση και η εξαπάτηση που υπάρχει από τον κάθε κρατικό φορέα για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών και ζωτικών αναγκών των πολιτών του νησιού.
  • Η ΣΕΑ - ΕΒΕ Πειραιά δηλώνει ότι όλα τα καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν κλειστά αύριο ως πρώτη διαμαρτυρία και αντίδραση στα μέτρα ενάντια στη μικρομεσαία επιχείρηση.
  • Η Ενωση ΕΒΕ Αχαρνών στο κάλεσμά της επισημαίνει ότι τα "αντικειμενικά κριτήρια" που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση ήρθαν να προστεθούν στην απελευθέρωση του ωραρίου, της επαγγελματικής στέγης, στην εξάπλωση των πολυεθνικών, στη φορολόγηση των ΕΠΕ, ΟΕ και συνεταιρισμών με 35% και στην τρομακτική πτώση του τζίρου που καθημερινά στραγγαλίζουν τις ΜΜΕ. Ετσι, τονίζει η Ενωση ΕΒΕ Αχαρνών, ολοκληρώνονται τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου, που θέλει το 40% τουλάχιστον των ΜΜΕ να κλείσουν και οι υπόλοιπες να φυτοζωούν. Καλεί όλους τους ΕΒΕ να πάρουν μέρος στο αυριανό προειδοποιητικό κλείσιμο "για να φωνάξουμε όλοι μαζί "φτάνει πια, δεν πάει άλλο". Για να απαιτήσουμε να αλλάξει, αυτή η πολιτική σε βάρος της ΜΜΕ".
  • Κάλεσμα για συμμετοχή στο αυριανό κλείσιμο απευθύνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας προς όλους τους εμπόρους.
  • Για τη διεκδίκηση όλων των αιτημάτων των ΕΒΕ, των αγροτών και των εργαζομένων και όχι μόνο της κατάργησης των "αντικειμενικών κριτηρίων", η ΣΕΑ - ΕΒΕ του Νομού Φωκίδας καλεί όλες τις παραγωγικές τάξεις και τους φορείς σε παμφωκιακό συλλαλητήριο με κλείσιμο των καταστημάτων και να συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση της Αμφισσας που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κεχαγιά στις 10.30 το πρωί.
  • Οι ΕΒΕ της Εύβοιας θα συμμετάσχουν στην αυριανή κινητοποίηση με κλείσιμο των καταστημάτων τους και κατάληψη των ΔΟΥ του νησιού, ενώ είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν κάθε απαιτούμενη πίεση για να πάρει τέλος ο μαρασμός του νομού από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.
  • Η ΣΕΑ - ΕΒΕ Θεσσαλονίκης σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η αυριανή κινητοποίηση δε θα είναι το τέλος, αλλά η αρχή αφού θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις αν η κυβέρνηση δε λάβει σοβαρά το μήνυμα. Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών, τόνισε ότι η αιτία του ξεσηκωμού των ΕΒΕ δεν είναι μόνο τα "αντικειμενικά κριτήρια", αλλά ολόκληρη η πολιτική αφανισμού των ΜΜΕ που συνίσταται σε μια σειρά μέτρων εναντίον τους. Ο ίδιος επεσήμανε ότι "οι κινητοποιήσεις μας δεν υποκινούνται από κάποιους, αλλά από την πολιτική που άσκησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις σε βάρος των ΜΜΕ. Αν τώρα, κάποια κόμματα ταυτίζονται με τις απόψεις μας είναι προς τιμήν τους και προς τιμή μας". Στην ίδια συνέντευξη παρουσίασαν στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης που διέρχονται οι ΜΜΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΒΕ και του Ταμείου εμπόρων, περίπου 50.000 επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα στο 1994. Σήμερα, σε κάθε δέκα επιχειρήσεις που κλείνουν ανοίγουν μόνο πέντε. Στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο πρώτο δίμηνο του 1995 υπήρξαν 270 αιτήσεις διαγραφής μελών, ενώ πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα ήταν 70.

Η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης καλεί τους ΕΒΕ να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της Τετάρτης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν αρκεί μόνο να κλείσουμε τα μαγαζιά μας. Πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν αυτοί που προγραμμάτισαν τον αφανισμό μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματά μας".

  • Οι ΕΒΕ της Κεφαλονιάς σε χτεσινή συγκέντρωση αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους αύριο, ενώ στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει το Εργατικό Κέντρο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και οι αγρότες, με απεργία και κατάληψη της νομαρχίας. Και τα καταστήματα της Ιθάκης θα κλείσουν αύριο.

Ωστόσο δε συμμετέχουν: Η Ενωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής. Αναμενόμενη ήταν η ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων λιανικής Πώλησης Ελλάδος(ΣΕΛΠΕ),αλλά και η δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ)Κ. Βερόπουλου,ότι τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ δε στηρίζουν και δε θα συμμετέχουν στο αυριανό πανελλαδικό κλείσιμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις(1997-01-26 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση των ΕΒΕ στη Βουλή(1997-01-25 00:00:00.0)
Πρόταση για πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων(1997-01-09 00:00:00.0)
Ακαρπη η συνάντηση κυβέρνησης - ΕΒΕ(1995-04-18 00:00:00.0)
Δεκάδες φορείς των ΕΒΕ δηλώνουν συμμετοχή στο "λουκέτο"(1995-03-29 00:00:00.0)
Πανελλαδικό λουκέτο στις 29 Μάρτη(1995-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ