Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σταθερά στον αγώνα μέχρι τη νίκη
  • Οι ξεσηκωμένοι αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και όλης της χώρας, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα τους, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων τους
  • Στο κενό, οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού, συκοφάντησης και υπονόμευσης των κινητοποιήσεων

Παίρνοντας κουράγιο και δύναμη ο ένας από τον άλλο, οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν απτόητοι τον αγώνα τους. Μάλιστα, μετά από οχτώ μέρες, αντί να "ξεφουσκώσει" η κινητοποίηση - όπως ευελπιστούσε και λογάριαζε η κυβέρνηση - "φουντώνει" συνεχώς. Στήνονται νέα "μπλόκα" σ' ολόκληρη την περιοχή. Η προκλητική στάση της κυβέρνησης, που αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, πεισμώνει ακόμη περισσότερο τους αγρότες.

Η οργή και η αγανάκτησή τους παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και την άρνηση χτες του πρωθυπουργού να συναντηθεί και να συζητήσει με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Στα πέντε "μπλόκα" επί της εθνικής οδού - στον Αλμυρό, στο Βελεστίνο, στη "Βιοκαρπέτ", στη διασταύρωση της οδού Βόλου και στο Συκούριο - οι αγρότες όχι μόνο "κρατάνε", αλλά είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι - όπως έδειξαν πολλές φορές - να κλείνουν, όταν χρειάζεται, και παρακαμπτήριους δρόμους. Ακλόνητοι στις θέσεις τους παραμένουν και οι αγρότες που έχουν στήσει "μπλόκα" σε συγκοινωνιακούς κόμβους μέσα στους νομούς. Μάλιστα το Σαββατοκύριακο τα "μπλόκα" αυξήθηκαν. Ετσι, στην Καρδίτσα υπάρχουν, εκτός απ' αυτό στο Νέο Μοναστήρι, επί της παλιάς εθνικής οδού, και στο "Δέλτα" έξω από την πόλη στο Ριζοβούνι, κατά τους Σοφάδες και σε επαρχιακούς δρόμους πολλών χωριών.

Στα Τρίκαλα "μπλόκα" έχουν στηθεί σε δύο σημεία της εθνικής οδού Τρικάλων- Λάρισας - στο Ζάρκο και τη Μάντρα - στο Κεραμίδι προς την Καρδίτσα και έξω από τη Θεόπετρα, στο δρόμο προς τα Γιάννενα. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας, για ν' αποκλείσουν το δρόμο που οδηγεί από τη Λάρισα προς την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη.

Το Σαββατοκύριακο ο "Ρ" επισκέφθηκε - για πολλοστή φορά - όλα τα "μπλόκα" που έχουν στηθεί σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία. Παντού η ίδια κατάσταση: Οι αγρότες αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τη δικαίωσή τους, δεν κάνουν πίσω με τίποτα. Δεν πτοούνται ούτε από την κυβερνητική αδιαλλαξία, ούτε από τους"ψιθύρους" και τις φήμες ότι "όπου να 'ναι έρχονται τα ΜΑΤ, να "καθαρίσουν", ούτε από τις πιέσεις κυβερνητικών τυπικών εγκαθέτων και διαφόρων "καλοθελητών" που δρουν, υπόγεια και φανερά, για να υπονομεύσουν την ενότητά τους, ούτε από την αποπροσανατολιστική τακτική των τηλεοπτικών καναλιών, τα οποία ανέλαβαν και το ρόλο του "μεσολαβητή", για να πέσει η κινητοποίηση.

Αποκαλύπτεται ο ρόλος της ΕΕ

Στα "μπλόκα", αλλά και στα χωριά της Θεσσαλικής γης, οι συζητήσεις ανάμεσα στους αγρότες αφορούν πλέον στα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς και στο ουσιαστικό νόημα του αγώνα τους.Γίνεται σε όλους φανερό ότι τα προβλήματα είναι απόρροια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εκφράζεται με την ΚΑΠ και τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Ακόμα, αποκαλύπτονται οι συγκεκριμένες ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική δουλικά, αδιαφορώντας παντελώς για τις επιπτώσεις της στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Είναι, απ' αυτή την άποψη, χαρακτηριστικό ότι πολλοί αγρότες συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων, αλλά και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ - με τους οποίους συζητήσαμε στα "μπλόκα" και σε χωριά - μιλούν εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας.

Ολοι τώρα - ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις - αντιλαμβάνονται ότι αν δεν αγωνιστούν ενωμένοι και δυναμικά, πολύ γρήγορα η αγροτική παραγωγική βάση θα συρρικνωθεί μέχρι αφανισμού της και οι Ελληνες αγρότες θα αναγκαστούν να αφήσουν το χωράφι και να πάρουν των ομματιών τους για τις πόλεις της ανεργίας ή την ξενιτιά. Οι μάσκες έπεσαν και κανένας πλέον - κυβερνητικοί βουλευτές και πονηροί "αντιπολιτευόμενοι","πολιτικάντηδες" δεν μπορούν πια να ξεγελάσουν κανένα. Και, όπως σε κάθε σημαντικό αγώνα, έτσι και τώρα, "ξεχώρισε η ήρα από το στάρι". Κάποιοι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος, οι οποίοι, ενώ στην αρχή συμμετείχαν στον αγώνα, με τις πρώτες πιέσεις ή και υποσχέσεις "έβγαλαν την ουρά τους απ' έξω" και μερικοί πέρασαν στο"αντίπαλο στρατόπεδο", αυτό της κατασυκοφάντησης του αγώνα, του αγροτικού κινήματος, των ίδιων των αγροτών.

Στη Λαμία

Στα οδοφράγματα εξακολουθούσαν να παραμένουν χτες οι αγρότες της Φθιώτιδας, κρατώντας γερά το "προπύργιο" του αποκλεισμού στην Εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Λιβανάτων και τον δρόμο από Λαμία προς Δομοκό στο Είκοσι δύο. Επίσης, κλειστοί είναι από το Σάββατο και οι επαρχιακοί δρόμοι στην Τιθορέα, καθώς και στο Λιανοκλάδι στην κατεύθυνση προς Καρπενήσι.

Στη Θήβα

Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θήβας παράμεναν και χτες, για 6η συνεχόμενη μέρα, οι αγρότες των γύρω χωριών, κρατώντας κλειστή τη γραμμή με περισσότερα από 400 τρακτέρ, ενώ επίσης, έχουν κλείσει και οι κύριοι δρόμοι του νομού Βοιωτίας. Μέσα στο σαββατοκύριακο η κινητοποίηση Βοιωτών αγροτών δυνάμωσε και επεκτάθηκε, αφού οι παραπάνω προχώρησαν στο κλείσιμο της παλιάς εθνικής οδού Λειβαδιάς - Λαμίας στο ύψος της Δαύλειας και της διασταύρωσης της Λιβαδειάς προς Θήβα. Επιπλέον, χτες το πρωί μετά από συγκέντρωση που έγινε στο Δημαρχείο Ορχομενού και στην οποία συμμετείχαν μαζικοί φορείς της περιοχής, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση και να αποκλειστεί ο επαρχιακός δρόμος Κάστρου - Λιβαδειάς στο ύψος του Ορχομενού.

Στην Ιστιαία

Στον αγώνα για την επιβίωση μπήκαν από χτες το πρωί και οι αγρότες της εγκαταλειμμένης βόρειας Εύβοιας. Μετά από απόφαση του αγροτικού συλλόγου και γεωργικού συνεταιρισμού Ιστιαίας, οι εκεί αγρότες συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή αγώνα και πραγματοποίησαν χτες συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Ιστιαίας. Στη συνέχεια, με περισσότερα από 100 τρακτέρ προχώρησαν στον αποκλεισμό της επαρχιακής οδού Ιστιαίας - Λουτρών Αιδηψού. Τη συμπαράστασή της, στον αγώνα των αγροτών της Ιστιαίας, εξέφρασε χτες η ΝΑΣ Χαλκίδας, μέσω του νομαρχιακού της συμβούλου Δ. Ραχιώτη.

Στη Μακεδονία

Σε 48ωρο αποκλεισμό όλων των πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας και όλων των εισόδων της Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν οι αγρότες της περιοχής στις 4 και 5 απρίλη μετά από σχετική απόφαση που πήραν την Κυριακή οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες αγροτικές συνδικαλιστικές Οργανώσεις τους. Αποφασίστηκε η δυναμική αντίδραση των αγροτών στις αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η διεκδίκηση λήψης μέτρων προστασίας του εισοδήματός τους.

Οι αγρότες της Γαλάτιστας Χαλκιδικής απέκλεισαν από χθες το πρωί με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα το δρόμο Θεσσαλονίκης - Πολύγυρου.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Βέροιας από χτες το μεσημέρι απέκλεισαν την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο ύψος του Μακροχωρίου, ενώ σήμερα αναμένεται να κλείσουν τη νέα Εθνική Οδό στο Κλειδί.

Την απόφασή τους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, στις 4 και 5 Απρίλη, δήλωσαν εκπρόσωποι των αγροτών κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Κατσαρό, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την κοινότητα και το συνεταιρισμό Βασιλικών.

Στην Ξάνθη

Τη γέφυρα του Νέστου και το 8ο χιλιόμετρο της Ξάνθης θα κλείσουν από σήμερα το πρωί και για 48 ώρες οι αγρότες της Ξάνθης μετά από απόφαση των δυο Ομοσπονδιών διεκδικώντας εκτός από τα ήδη γνωστά αιτήματα των αγροτών που βρίσκονται στην κινητοποίηση και τη λήψη μέτρων, ώστε τα νερά του ποταμού Νέστου να συνεχίσουν να αρδεύουν τα χωράφια της περιοχής και μετά την εγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή.

Πανελλαδικός ο ξεσηκωμός

Στο χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπαίνουν πολλές ακόμα αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.Στη Μυτιλήνη πραγματοποιείται αύριο στις 11 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο και δυναμικό "παρών" αναμένεται να δώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής Μανταμάδου, που έχουν πληγεί από τον αφθώδη πυρετό. Επίσης το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο ξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Στην Αμφισσα: Σε κοινό Πανφωκιδικό συλλαλητήριο προχωρούν αύριο οι αγρότες και οι επαγγελματοβιοτέχνες του νομού, μετά από απόφαση των συλλογικών τους οργάνων, τα οποία στη συνέχεια θα ξανασυνεδριάσουν για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους. Σε σχετική ανακοίνωσή της εξάλλου, η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ χαιρετίζει την κινητοποίηση και καταγγέλλει την αντιαγροτική και φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης.

Στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί αγωνιστικό συλλαλητήριο, οποίο συμμετέχουν οι αγρότες του νησιού, το εργατικό Κέντρο και το Σωματείο οικοδόμων με 24ωρη πανζακυνθιακή απεργία, καθώς και οι επαγγελματοβιοτέχνες με τους εμπόρους. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στην περιοχή Λούμπα στις 9 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ