Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Αυξάνονται επικίνδυνα εγκληματικότητα και ζωοκλοπή

"Μόνη ελπίδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η ενεργητική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μέσω των τοπικών μαζικών φορέων", το βασικό συμπέρασμα σχετικής ημερίδας που οργάνωσε η ΚΟΒ Ανωγείων και η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ

Η εγκληματικότητα και κατ' επέκταση το οργανωμένο έγκλημα, είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν σήμερα τις καπιταλιστικές κοινωνίες.

Στη χώρα μας το φαινόμενο αυτό τελευταία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, αυξανόμενο ολοένα και επεκτεινόμενο σ' όλη την επικράτεια. Το έγκλημα στην οργανωμένη του μορφή ξεφεύγει πια από τα αστικά κέντρα όπου είναι η πηγή του και αρχίζει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και στις πιο μικρές κοινωνίες της επαρχίας. Στην Κρήτη και ειδικότερα στο Νομό Ρεθύμνου, η εγκληματικότητα παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση τα τελευταία χρόνια αφού τα στοιχεία έχουν να επιδείξουν φαινόμενα βίας, σεξουαλικά εγκλήματα, ληστείες τραπεζών, κύρια όμως και συχνότερα εγκλήματα σε βάρος της ιδιοκτησίας όπως αυτό της ζωοκλοπής.

Η ζωοκλοπή στο νομό περνάει τα όρια της παράδοσης και εμφανίζεται οργανωμένη από διάφορα κυκλώματα που λυμαίνονται την περιοχή και έχει αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Το αποτέλεσμα είναι να απειλούνται με αφανισμό η κτηνοτροφία, ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας του τόπου και οι φτωχοί κτηνοτρόφοι, θύματα αυτής της μάστιγας, με μαρασμό.

Επικίνδυνες διαστάσεις

Εκτιμώντας τις επικίνδυνες διαστάσεις που παίρνουν τα φαινόμενα αυτά, η ΚΟΒ Ανωγείων σε συνεργασία με τη ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ διοργάνωσε ημερίδα με θέμα "Εγκληματικότητα και ζωοκλοπή",που πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια στις 19 Μάρτη. Η πρωτοβουλία αυτή των κομμουνιστών είχε μεγάλη απήχηση στο λαό του νομού και βρήκε ανταπόκριση από τους κοινωνικούς φορείς και τις αρχές του τόπου, εκπρόσωποι των οποίων παραβρέθηκαν στην ημερίδα. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι βουλευτές των μεγάλων κομμάτων. Από τη μεριά του ΚΚΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε στην εκδήλωση το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Στριφτάρης.

Παρόντες επίσης ήταν και πανεπιστημιακοί, κοινωνιολόγοι, καθώς και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην εισήγησή του ο γραμματέας της ΝΕ Ρεθύμνης του ΚΚΕ, Νίκος Μανουσάκης,τόνισε την επικινδυνότητα της εξάπλωσης των φαινομένων εγκληματικότητας - ζωοκλοπής και την ανάγκη αντιμετώπισής τους. Αναφερόμενος στα αίτια που προκαλούν τέτοια φαινόμενα είπε: "Πιστεύουμε ότι η όξυνση της εγκληματικότητας έχει να κάνει με την κρίση του ίδιου του συστήματος. Διάφορα κοινωνικά φαινόμενα όπως η ανεργία, η μερική απασχόληση, η αναξιοκρατία, η δυσκολία διαβίωσης μιας μεγάλης μερίδας του λαού μας, την ίδια στιγμή που μια μικρή μειοψηφία πραγματοποιεί τεράστια κέρδη, οδηγεί μια μερίδα ανθρώπων στην περιθωριοποίηση, στη λογική του εύκολου πλουτισμού...". Εκανε επίσης λόγο για τη διάδοση από διάφορες μεριές αρχών του ατομισμού, του βολέματος, του ρουσφετιού, την κυριαρχία γενικά του "εγώ" στη θέση του"εμείς", στοιχεία που ξεκόβουν τον άνθρωπο από τη συλλογική δράση, τον οδηγούν στο περιθώριο, απομονώνεται και εξαναγκάζεται να λύσει μόνος του τα προβλήματά του, της επιβίωσης, της υγείας, της παιδείας κτλ. Διαμορφώνει έτσι ο άνθρωπος ένα δικό του τρόπο ζωής, αρνητικό, επιθετικό, εκδικητικό απέναντι στους άλλους. Χωρίς να το θέλει γίνεται άδικος. Αποπροσανατολίζεται, δεν μπορεί να δει ή να πολεμήσει τους πραγματικούς ενόχους της στερημένης ζωής του και ξεσπά στον συνάνθρωπό του. "Για μας ο εγκληματίας δε γεννιέται. Η μάνα δε γεννάει εγκληματία. εκείνη που τον διαμορφώνει είναι η ίδια η κοινωνία".

Εχουν στηρίγματα στον κρατικό μηχανισμό

Καταγγέλθηκε επίσης ο ρόλος των ΜΜΕ και ειδικότερα της τηλεόρασης που αντί να παίζουν θετικό ρόλο, υποβοηθούν στην εξάπλωση του εγκλήματος.

Οσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της ζωοκλοπής έγινε λόγος στην εισήγηση ότι στη σημερινή της μορφή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες καταστροφής της κτηνοτροφίας, πρωτογενή τομέα της οικονομίας του νομού. Οσο για τα αίτια διατήρησης και εξάπλωσής της αναφέρθηκε: "Βασική αιτία διατήρησης αυτού του φαινομένου είναι ότι ο κρητικός λαός παρά το ότι αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό με τους αγώνες και τις θυσίες του στη θέση του δυνάστη ήρθαν άλλοι αποικιοκράτες και "προστάτες" με αποτέλεσμα να μην αλλάξουν ουσιαστικά οι σχέσεις του κρητικού λαού των φτωχών ανθρώπων με τους δυνάστες τους. Παλιά ο Ενετός και ο Τούρκος κατακτητής, στη νεότερη ιστορία ο Αγγλος, ο Αμερικανός, ο Γερμανός αποικιοκράτης και στις μέρες μας η νέα παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων, που αναγκάζει ολόκληρους πληθυσμούς να ζουν κάτω από το όριο φτώχειας".

Επισημάνθηκε, επίσης, πως είναι διάχυτη η αντίληψη των κτηνοτρόφων της περιοχής ότι οι ζωοκλέφτες διατηρούν στηρίγματα και μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν όσον αφορά την έκταση βγαίνουν απ' τις καταγγελίες των θυμάτων, που αποφασίζουν να φτάσουν στην Αστυνομία παρά τον κίνδυνο που τους απειλεί. Σύμφωνα με αυτά, την εξαετία 1988 - 1994 έχει δηλωθεί επίσημα 297 ζωοκλοπές με συνολική λεία 10.126 ζώα. Από αυτά έχουν ανευρεθεί και αποδοθεί στους κατόχους τους μόνο 2.175 και η Αστυνομία έχει εξιχνιάσει μόνο 59 περιπτώσεις.

Ανεπαρκή μέτρα

Οπως αναφέρθηκε, το κράτος, οι μηχανισμοί και τα κατασταλτικά μέτρα που έχουν παρθεί στο παρελθόν αποδείχτηκαν ανεπαρκή να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν το φαινόμενο. Μοναδική ελπίδα για να σταματήσει το κακό θεωρούμε ότι απομένει η ενεργητική παρέμβαση του τοπικού λαϊκού παράγοντα μέσω των διαφόρων μαζικών φορέων του, Δήμων, Κοινοτήτων, Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Πολιτιστικών Συλλόγων κλπ. σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες", κατέληξε η εισήγηση.

Αυτή ακριβώς η άποψη ακούστηκε απ' όλους τους ομιλητές που ακολούθησαν και ήταν δήμαρχοι, κοινοτάρχες, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, εκπρόσωποι αρχών και πολιτιστικών συλλόγων, επιστήμονες, απλοί άνθρωποι. Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με τη συγκρότηση επιτροπής απ' όλους τους φορείς, η οποία ανέλαβε την πλατιά διάδοση των συζητηθέντων στην ημερίδα και τον συντονισμό παραπέρα ενεργειών.

Θα πρέπει να πούμε ότι η ημερίδα αυτή χαρακτηρίστηκε από την κοινωνία του τόπου, και ήταν, μια αρκετά αξιόλογη προσπάθεια των κομμουνιστών που απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι έτοιμοι πάντα να πρωτοπορήσουν σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, που επιβάλλουν σήμερα οι δύσκολες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ