Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι άλλες υποσχέσεις

Με αόριστες υποσχέσεις προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να ελιχθεί για να παραπλανήσει τους αγρότες. Αποτέλεσμα του αγώνα των αγροτών κι αυτές οι υποσχέσεις, τονίζει ο Σπ. Στριφτάρης

Με υποσχέσεις για τη δημιουργία μητρώου αγροτών (μέχρι τον Ιούνη...), που θεωρεί βασική προϋπόθεση η κυβέρνηση "για να αρχίσει η προεργασία πραγματοποίησης για μείωση στις τιμές των καυσίμων" και με μια υπόσχεση για αύξηση των αγροτικών συντάξεων, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να δημιουργήσει εντυπώσεις και να σπάσει τον ηρωικό αγώνα των Θεσσαλών και όλων των αγροτών, που "στα μπλόκα" διεκδικούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και της αγροτικής παραγωγής.

"Επιτέλους, η κυβέρνηση έστω και με τις ασαφείς δηλώσεις της, αναγνώρισε τα πραγματικά προβλήματα, που από την αρχή των κινητοποιήσεων έβαζαν οι αγρότες. Και οι όποιες αόριστες δεσμεύσεις είναι αποτέλεσμα του ανυποχώρητου και ενωτικού αγώνα των αγροτών", τόνισε με σχετική δήλωσή του ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, που επισήμανε επίσης στη δήλωσή του ότι "απέτυχαν οι προσπάθειες των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, να παίξουν το Δούρειο Ιππο και να υπονομεύσουν το μεγάλο αυτό αγώνα".

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, χτες το βράδυ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - μετά από κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου, των υφυπουργών Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλου και Γεωργίας Φλ. Κωνσταντίνου και με... τους "βολικούς" κυβερνητικούς συμβούλους της νόθας διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, η κυβέρνηση "μέσα στα πλαίσια της οικονομικής της πολιτικής" θα προχωρήσει στη μείωση της τιμής πετρελαίου, αφού φτιάξει μητρώο αγροτών... Διαισθανόμενος ο υπουργός πως δεν πείθει - άλλωστε η εξαγγελία ήταν επανάληψη ανακοίνωσης του υπουργού Γεωργίας που απέρριψαν οι αγρότες... - ανακοίνωσε και εξαγγελία που θα κάνει ο πρωθυπουργός για αύξηση της κατώτερης αγροτικής σύνταξης μαζί με τους άλλους χαμηλοσυνταξιούχους, στις 31 Μάρτη.

Οσον αφορά και το άλλο ουσιαστικό αίτημα των αγροτών, για τη μείωση του κόστους με τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και γεωργικά μηχανήματα, ο υπουργός απέρριψε κατηγορηματικά την ικανοποίησή του, επικαλούμενος την 6η Οδηγία της ΕΕ, που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.Με όλες αυτές τις αοριστολογίες για την τιμή των καυσίμων για αγροτική χρήση, την κατηγορηματική άρνηση για μείωση ΦΠΑ και με την υπόσχεση για τις τις αγροτικές συντάξεις, ο Γ. Παπαντωνίου θεώρησε πως η κυβέρνηση "εξάντλησε τα όρια αντοχής της οικονομίας" (!) και ζήτησε από τους ξεσηκωμένους αγρότες να... εγκαταλείψουν τον αγώνα τους στο όνομα της δημοκρατικής νομιμότητας, που ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι την παραβιάζουν!

Αμέσως μετά τις δηλώσεις των υπουργών οι εκπρόσωποι της ΣΥΔΑΣΕ δήλωσαν πως οι αρμόδιοι δε δεσμεύτηκαν για τίποτα από αυτά που ζητούν οι αγρότες, ουσιαστικά, και την εξαγγελία για μείωση της τιμής καυσίμων θεώρησαν αόριστη. Από τη μεριά τους οι καρεκλοκένταυροι της κυβέρνησης στην ΠΑΣΕΓΕΣ προσπάθησαν να παρουσιάσουν σαν σημαντικές παραχωρήσεις τις αόριστες εξαγγελίες, ενώ παραδέχτηκαν ανοιχτά πως ουδέποτε υποστήριξαν τον αγώνα των αγροτών, που αντίθετα έκαναν ό,τι μπορούσαν να υπονομεύσουν χωρίς να τους περάσει φυσικά...

Μόνο με τους "πράσινους"

Μόνο με τις "πράσινες" ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ συνδιαλέγεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν "αναγνωρίζει" τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των αγροτών! Στα πλαίσια της τακτικής αυτής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - σε δηλώσεις που έκανε χτες το πρωί, μετά από ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ