Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κουμπωμένοι" και πανέτοιμοι

Του Διαμαντή ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, προέδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και μέλους της ΣΕΑ των συνταξιούχων

- Μένουν δυο μέρες μέχρι την Παρασκευή που, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού, θα ανακοινωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι τι κάνουν;

Ετοιμάζονται πυρετωδώς για το Πανελλαδικό συλλαλητήριό τους στις 6 Απρίλη στην Αθήνα.

- Δηλαδή δεν προσδοκάτε τίποτε απ' την κυβέρνηση;

Οταν ο πρωθυπουργός λέει ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των συνταξιούχων στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας μπορούμε να συμπεράνουμε και τι σκέφτεται να δώσει. Γι' αυτό άλλωστε και άρχισαν και τα διάφορα σενάρια με τα "δεκαχίλιαρα ελεημοσύνης" προς τους συνταξιούχους. Ολα αυτά στοχεύουν στη σύγχυση και στον αποπροσανατολισμό του κόσμου ή να δημιουργήσουν κάποιες ψεύτικες ελπίδες.

- Τι εννοείτε με τις "ψεύτικες ελπίδες";

Οτι δηλαδή μπορεί να δοθεί κάτι με σκοπό να αποδυναμωθεί ο αγώνας. Γι' αυτό η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και οι συνταξιούχοι προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο.

- Αποκλείετε δηλαδή κάποια θετική εξέλιξη;

Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτε. Εχουμε όμως και κάποια δείγματα που μας κάνουν να είμαστε κάπως "κουμπωμένοι".

- Ποια;

Συναντήσαμε τον πρωθυπουργό τον Οκτώβρη και τον Μάρτη και τον βρήκαμε απροετοίμαστο για να μας δώσει μια απάντηση στα προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό δεν ασχολήθηκε καθόλου ή ασχολήθηκε ανεπαρκώς με τα προβλήματά μας. Επειτα ο πρωθυπουργός αναθέτει στους υπουργούς να απαντήσουν. Δηλαδή ο ίδιος, μάλλον, δε θα ασχοληθεί με τα προβλήματα. Συναντήσεις με τους υπουργούς είχαμε πολλές. Και η μόνιμη επωδός ήταν "δεν αντέχει η οικονομία" και τα συναφή...

Αν οι απαντήσεις είναι θετικές εμείς θα αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις μας.

- Αντέχει ή όχι η οικονομία για τους συνταξιούχους;

Γίνεται μια σκόπιμη ταύτιση των προβλημάτων των συνταξιούχων με τα δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας. Τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης - του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων - είναι κάτι ξεχωριστό και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό. Δε θα επαναλάβω τι έχασαν και πώς καταληστεύτηκαν τα Ταμεία τόσα χρόνια. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την εξεύρεση των χρημάτων.

- Αναφερθείτε με παραδείγματα...

Το ΙΚΑ, όπως δήλωσε και ο διοικητής του, Γρ. Σολωμός, χάνει 200 δισ. δραχμές το χρόνο από αδυναμία είσπραξης. Τετρακόσια δισ. χρωστά η εργοδοσία, ιδιωτική και κρατική, στο ΙΚΑ. Οχτακόσιες χιλιάδες Ελληνες και ξένοι εργάτες είναι ανασφάλιστοι, που σημαίνει ότι χάνονται κάποιες εκατοντάδες δισεκατομμυρίων για τα Ταμεία. Το ΤΕΒΕ αυτή τη στιγμή έχει 50 δισ. πλεόνασμα. Κι όμως η διοίκηση του ΤΕΒΕ αποφάσισε - και την απόφαση ενέκρινε και η κυβέρνηση - αύξηση κατά 10% των συντάξεων τη στιγμή που θα μπορούσε να δώσει αυξήσεις 20%.

Ιδού οι αντοχές της οικονομίας και οι πηγές εξεύρεσης των χρημάτων.

- Ποια απ' τα αιτήματά σας είναι αδιαπραγμάτευτα;

Δε διαπραγματευόμαστε πιθανή άρνηση για την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με το 20πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και τη διαμόρφωση των συντάξεων στο 80% του μισθού των εργαζομένων. Επιμένουμε στη ριζική τροποποίηση των αντιδραστικών διατάξεων των νόμων της ΝΔ. Και ζητάμε την απρόσκοπτη, με την εγγύηση του κράτους, καταβολή των συντάξεων.

|16

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ