Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
Η αυριανή 24ωρη απεργία είναι μόνο η αρχή

Τα σημερινά αδιέξοδα δε χωρούν μεσοβέζικες λύσεις, υπογραμμίζουν οι ΕΒΕ όλης της χώρας

"Στο πόδι" βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι όλης της χώρας για την επιτυχία της αυριανής μαζικής 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης με κλείσιμο των καταστημάτων και βιοτεχνιών και συγκεντρώσεις σε μια σειρά από πόλεις.Η Συντονιστική επιτροπή αγώνα (ΣΕΑ) με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους επαγγελματοβιοτέχνες να πάρουν μέρος στις τοπικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιδραστική κυβερνητική πολιτική.Το αυριανό κλείσιμο είναι μόνο η αρχή. Τα μηνύματα που φτάνουν απ' όλη τη χώρα είναι μηνύματα αγωνιστικά και μαζικά. Οι ΕΒΕ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να αποσυρθούν τα "αντικειμενικά κριτήρια", κριτήρια υπογραφής της καταδίκης τους, μέχρι να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματά τους, για τα οποία μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κωφεύει.

Ηδη έχει προγραμματιστεί για τις 2 Απρίλη συνέλευση των τοπικών ΣΕΑ απ' όλη τη χώρα για τον καθορισμό των παραπέρα κινητοποιήσεων εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση.Πάντως, δεν αποκλείεται στην Οικονομική Επιτροπή της κυβέρνησης, η οποία εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει αύριο, να ανακοινωθούν κάποιες επιφανειακές μικροβελτιώσεις για την επέκταση των πολυκαταστημάτων. Αυτό, βέβαια, δεν αγγίζει στο ελάχιστο τον δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων των ΜΜΕ.

Για αύριο έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στις εξής πόλεις:

  • στην Αθήνα στο θέατρο "Ακροπόλ" στις 10.00 π.μ.
  • στη Θεσσαλονίκη στον κινηματογράφο "Ρίο" στις 10.30 π.μ.
  • στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή στις 10.00 π.μ.
  • στη Λάρισα στο Επιμελητήριο στις 11.00 π.μ.
  • στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου στις 10.30 π.μ.
  • στα Γιάννενα στην Ομοσπονδία στις 10.00 π.μ.
  • στη Μυτιλήνη στο δημοτικό θέατρο στις 11.00 π.μ.
  • στη Ζάκυνθο προσυγκέντρωση στη Λούμπα.

Ο αγώνας επιβίωσης των ΕΒΕ έχει ανοιχτά τα μέτωπα ενάντια στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και στην επιχείρηση εξόντωσης των ΜΜΕ, αφελληνισμού του ελληνικού εμπορίου και της ντόπιας παραγωγής σε όφελος τους μεγάλου κεφαλαίου ντόπιου και ξένου, που εξυπηρετούν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, πιστές στις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και των Βρυξελλών συνεπικουρούμενες από ΠΟΛ.ΑΝ και "ΣΥΝ", που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ξεκίνησαν αγώνα διαρκείας, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ένα πλαίσιο υγιούς λειτουργίας των 70.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που φυτοζωούν σήμερα στην Ελλάδα, εξαιτίας της πλήρους καταστρατήγησης του θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα.

Τα "αντικειμενικά κριτήρια" ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν το τελειωτικό χτύπημα ενάντια στην ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτό τονίζουν οι ΕΒΕ όλης της χώρας απαντώντας στον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ, και της ΠΟΛ.ΑΝ. που γνωρίζουν καλά ότι για όλα τα προβλήματα των ΕΒΕ έχουν και οι ίδιοι συμπράξει. Η απελευθέρωση του ωραρίου και της επαγγελματικής στέγης, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων, ο αποκλεισμός των ΜΜΕ από την τραπεζική χρηματοδότηση, είναι από τις πολιτικές επιλογές που έχουν οδηγήσει τις ΜΜΕ στο σημερινό αδιέξοδο.

Οι διεκδικήσεις των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων ήταν από το ξεκίνημα αυτού του αγώνα πολλαπλές και παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι την τελική τους δικαίωση. Δύο είναι τα κύρια μέτωπα αυτού του αγώνα: το φορολογικό και τα πολυκαταστήματα. Αγωνίζονται, σε ό,τι αφορά το φορολογικό για:

  • Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, όπου θα εμφανίζονται και θα καταγράφονται όλα τα εισοδήματα και θα φορολογούνται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος τους στη βάση της δίκαιης οικονομικά και κοινωνικά φορολόγησης.
  • Κατάργηση του 35% για ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και συνεταιρισμούς.
  • Κατάργηση των ισοπεδωτικών "αντικειμενικών κριτηρίων" φορολόγησης.
  • Να υπάρξει αποφασιστική πολιτική βούληση για τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων που μέχρι σήμερα βρίσκουν πλήρη φορολογική ασυλία.
  • Αναβάθμιση της λειτουργίας του "πόθεν έσχες".

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, αγωνίζονται για μια αγορά που θα προστατεύεται από τις μονοπωλιακές πρακτικές. Μια αγορά πολυδιάστατη, υγιή, που θα προστατεύει τη δράση των ΜΜΕ και θα λειτουργεί στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των πολυεθνικών. Συγκεκριμένα οι ΕΒΕ μάχονται για:

  • Αμεση αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της αγοράς από την ασυδοσία των επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση.
  • Θέσπιση φραγών στην εγκατάσταση πολυκαταστημάτων.
  • Απαγόρευση εγκατάστασης σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές για ευνόητους εθνικούς λόγους.
  • Αναμόρφωση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, με τρόπο που να προστατεύει τις ΜΜΕ και τους καταναλωτές στις απευθείας σχέσεις τους με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης, οι ΕΒΕ διεκδικούν μια προοδευτική αναπτυξιακή πολιτική που θα στηρίζει τη ΜΜΕ, που σήμερα είναι αποκλεισμένη από τη χρηματοδότηση των τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ