Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
"Ξανα"ελέγχεται η αισχροκέρδεια από το υπουργείο Εμπορίου

Ελέγχους σε όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αττικής ξεκινούν από σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου, για να διαπιστωθεί κατά πόσον καταστρατηγήθηκε στην πράξη η περσινή "συμφωνία κυρίων"

Στη γνωστή τακτική της διενέργειας ελέγχων "εντυπωσιασμού", για την καταγραφή της αισχροκέρδειας που επικρατεί - ελέω απελευθέρωσης - στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καταφεύγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου ξεκινούν από σήμερα ελέγχους σε όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αττικής, έπειτα από σχετική εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου.

Σκοπός των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί αν τηρήθηκε - ή μάλλον κατά πόσο καταστρατηγήθηκε στην πράξη - η "συμφωνία κυρίων" που είχε συνάψει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ο τότε υφυπουργός Εμπορίου με τους σχολάρχες για αυξήσεις μέχρι 15% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων του τρέχοντος σχολικού έτους 1994-1995. Επίσης, κατά τη διάρκεια των ελέγχων θα επιχειρηθεί να καταγραφεί η τάση που επικρατεί στους σχολάρχες σχετικά με τις αυξήσεις που προτίθενται να επιβάλλουν στα δίδακτρα του επόμενου σχολικού έτους. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι σχολάρχες όλης της χώρας είναι υποχρεωμένοι μέχρι το πρώτο 15ήμερο του Μάη να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους με τα νέα αυξημένα δίδακτρα του έτους '95-'96.Στα παραπάνω πλαίσια, 12 συνεργεία του υπουργείου Εμπορίου αποτελούμενα από 2 άτομα το καθένα, ξεκινούν από σήμερα ελέγχους που θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα.

Αξίζει βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι από ελέγχους που είχαν πραγματοποιήσει το περασμένο φθινόπωρο οι αρμόδιες υπηρεσίες, είχε παρατηρηθεί κατάφωρη καταστρατήγηση της "συμφωνίας κυρίων" από την πλειοψηφία των σχολαρχών. Οπως είχε παραδεχτεί τότε ο υφυπουργός Εμπορίου Μ. Χρυσοχοφιδης, σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις ξεπερνούσαν το 15%, αγγίζοντας σε μία περίπτωση το 116,6%!. Ο ίδιος τότε είχε εξαγγείλει τη σύσταση επιτροπής στο υπουργείο Εμπορίου για να εξετάσει, αν και κατά πόσο λειτουργεί ο ανταγωνισμός στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εξαγγελία που στη συνέχεια παραπέμφθηκε στον... "κάλαθο των αχρήστων". Οι παραπάνω διαπιστώσεις προέκυψαν από τα στοιχεία που είχαν γνωστοποιήσει οι ίδιοι οι σχολάρχες στις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου. Μ' αυτό το δεδομένο, οι έλεγχοι που ξεκινούν από σήμερα αποσκοπούν περισσότερο στο να διαπιστωθεί κατά πόσο εκείνα τα στοιχεία ισχύουν και στην πράξη.

Πάντως, γεγονός είναι πως και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να θιγεί ούτε στο ελάχιστο το καθεστώς απελευθέρωσης της αγοράς, δε δείχνει την παραμικρή διάθεση να βάλει "φραγμό" στην έξαρση της κερδοσκοπίας που επανειλημμένα έχει διαπιστωθεί στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, από το 1991 που απελευθερώθηκαν οι τιμές των διδάκτρων.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ