Κυριακή 26 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Πανελλαδικό λουκέτο στις 29 Μάρτη

Κορυφώνονται την ερχόμενη Τετάρτη οι κινητοποιήσεις των ΕΒΕ, που αγωνίζονται για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους

Απ' άκρη σ' άκρη απλώνεται σε όλη τη χώρα το ξέσπασμα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ενάντια στην πολιτική αφανισμού των ΜΜΕ, που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πιστοί εντολοδόχοι των επιταγών του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι ΕΒΕ αγωνίζονται ενωμένοι και αταλάντευτοι για τη δικαίωση των αιτημάτων τους. Αιτήματα, που δεν περιορίζονται μόνο στην κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων - όπως υποστηρίζει προβοκατόρικα η κυβέρνηση και μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - αλλά αφορούν πολλές πλευρές της αντιλαϊκής μααστριχτικής πολιτικής, που πλήττει και τους ΕΒΕ.

Τα "αντικειμενικά κριτήρια" είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, όπως επισήμανε προχτές - για άλλη μια φορά - και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ - ΜΜΕ). Τα "αντικειμενικά κριτήρια" απλά κάνουν την απειλή του αφανισμού τους ολοένα και πιο αισθητή, καθώς έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά συσσωρευμένα προβλήματα που δημιούργησαν οι "γαλαζοπράσινες πολιτικές", όπως: η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων, η ανύπαρκτη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, η έλλειψη στοιχειώδους αναπτυξιακής υποδομής για τη ΜΜΕ, η φορολόγηση των προσωπικών εταιριών και συνεταιρισμών με 35% κλπ.

Οι ΕΒΕ βρίσκονται στους δρόμους, σε όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας την ίδια τους την επιβίωση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δείχνει μία στάση εχθρική απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - που κάποτε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τις χαρακτήριζε "ραχοκοκαλιά της οικονομίας" - και ζητά στήριξη για την εφαρμογή της πολιτικής της στους λεγόμενους "κοινωνικούς εταίρους". Και πράγματι, βρήκε ανταπόκριση, αλλά μόνο από συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ (ΓΣΕΕ, κλπ.), αλλά και από οργανώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών. Για παράδειγμα, μετά από τους εξαγωγείς και τους μεγαλοξενοδόχους, που καλούν την κυβέρνηση να πατάξει τις κινητοποιήσεις, και ο ΣΕΒ με περισσό θράσος, που του δίνει η ίδια η κυβέρνηση, δηλώνει ότι "η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς ομηρίας από ορισμένες ομάδες"!

Οι ΕΒΕ απαντούν με δυνάμωμα των αγώνων τους. Μέχρι σήμερα από τις 7 του Μάρτη έχουν μπει στον αγώνα δεκάδες πόλεις και χωριά όλης της χώρας με το σύνθημα: "Κλείνουμε σήμερα για να μη μας κλείσουν όλους μαζί αργότερα": Κέρκυρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος, Φλώρινα, Εβρος, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πάτρα, Αίγιο, Σπάρτη, Πτολεμαφιδα, Κάσος, Χίος, Εύβοια, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Σέρρες. Και συνεχίζεται στις 27 Μάρτη με κλείσιμο των καταστημάτων στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Ενώ η μια μετά την άλλη οι τοπικές ΣΕΑ των ΕΒΕ παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή στο προειδοποιητικό πανελλαδικό κλείσιμο της 29ης Μάρτη.Η ΣΕΑ - ΜΜΕ έχει εξουσιοδοτηθεί να αποφασίσει σαρανταοχτάωρο κλείσιμο, και δηλώνει αποφασισμένη για συνέχιση μέχρι τελικής δικαίωσης. "Οι νόμοι δε φτιάχνονται μόνο για να εφαρμόζονται, αλλά και για να αλλάζουν, τόνισε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΣΕΑ - ΜΜΕ, Δ. Κορφιάτης,κι εμείς με τον αγώνα μας θα αλλάξουμε αυτό το νόμο και θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση να παραδεχτεί δημόσια την αδικία που εφαρμόζει". Επισήμανε, όμως, ότι μόνο η άρση των "αντικειμενικών κριτηρίων" χωρίς έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα προβλήματα των ΕΒΕ δε θα σταματήσει τον αγώνα.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον αγώνα τους απαντούν στο "διάλογο" (1997-06-05 00:00:00.0)
Αύριο οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις (1997-01-26 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση των ΕΒΕ στη Βουλή (1997-01-25 00:00:00.0)
Αποφάσισε 24ωρο πανελλαδικό κλείσιμο μέσα στο Γενάρη (1997-01-11 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση (1995-03-28 00:00:00.0)
Πανελλαδικές κινητοποιήσεις κόντρα στη λιτότητα (1995-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ