Κυριακή 26 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Αντικειμενική" εξόντωση των μικρομεσαίων

Ο "Ρ" καταγράφει τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών στην εφαρμογή της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

"Αυτός ο νόμος είναι παράλογος. Μας βάζουν όλους σ' ένα τσουβάλι κι αφήνουν απ' έξω τους μεγαλέμπορους". Μ' αυτή τη φράση εκφράζουν στο "Ρ" την αγανάκτηση και την απόγνωσή του ο εμπορικός κόσμος για το φορομπηχτικό "επαναστατικό" (!) νόμο των "αντικειμενικών κριτηρίων" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Σε μια βόλτα που κάναμε τις προηγούμενες μέρες στα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας και του Χαλανδρίου, μιλήσαμε, αντιπροσωπευτικά, με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου για τις συνέπειες των "αντικειμενικών κριτηρίων". Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι, ενώ το ρεπορτάζ αυτό ξεκίνησε με σκοπό να μιλήσουμε με αριθμούς, ελάχιστοι έμποροι αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στα ποσά που πλήρωσαν πέρσι στην Εφορία και τα αντίστοιχα που θα βγάλουν φέτος από την τσέπη τους. Κι αυτό είτε γιατί, όπως μας είπαν κάποιοι από αυτούς, "δεν είχαν ενημερωθεί ακόμη από το λογιστή τους", είτε γιατί - και αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε κατακριτέο - στο άκουσμα της λέξης "Εφορία" οι περισσότεροι "κουμπώνονταν", ενώ άλλοι που μίλησαν με σκληρή γλώσσα για τις κυβερνητικές επιλογές, που έχουν οδηγήσει τον εμπορικό κόσμο στο σημερινό αδιέξοδο, μας ζήτησαν να μην αναφέρουμε το όνομά τους, πράγμα το οποίο σεβόμαστε. Ας δούμε, όμως, ενδεικτικά, τι μας είπαν οι ίδιοι οι έμποροι.

Τι ΠΑΣΟΚ, τι ΝΔ

"Και οι δύο ίδιοι είναι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ", μας είπε ο Α. Λαμπρόπουλος,που διατηρεί κατάστημα υποδημάτων στη Χ. Τρικούπη, στο κέντρο της Αθήνας. Ο ίδιος μας είπε ότι για το 1994 δήλωσε εισόδημα διπλάσιο από εκείνο του 1993, αλλά με βάση τα "αντικειμενικά κριτήρια", το εισόδημά του θα έπρεπε να είναι τετραπλάσιο! Ετσι, θα πληρώσει φέτος τριπλάσιο φόρο σε σχέση με πέρσι. Τριπλάσιο φόρο θα πληρώσει και η Ε. Μ.,ιδιοκτήτρια καταστήματος δερματίνων ειδών, επίσης, στην οδό Χ. Τρικούπη, και μάλιστα με δηλωμένο εισόδημα το μισό σε σχέση με το 1993. Η ίδια μας είπε χαρακτηριστικά: "Εχω αυτό το μαγαζί είκοσι πέντε χρόνια και φτάσαμε σε σημείο να λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα. Η κατάσταση είναι δραματική. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Πώς να ψωνίσει; Πουλάμε σε τιμές κόστους και πάλι μας ζητάνε να κατεβάσουμε κι άλλο την τιμή. Και εγώ εδώ και μερικά χρόνια το έχω αγοράσει το μαγαζί κι όμως δεν τα βγάζω πέρα. Πώς να τα καταφέρουν εκείνοι που πληρώνουν κι ενοίκιο;".

Επίσης, στο κέντρο της Αθήνας, αυτή τη φορά στην οδό Σκουφά, στο Κολωνάκι, η Χ. Λευκοφρύδη,ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων, δεν ήξερε ακόμη πόσο ακριβώς θα πάει το... μαλλί για την ίδια με τα "αντικειμενικά κριτήρια", ωστόσο "σίγουρα πολύ παραπάνω", όπως μας είπε. Οταν μάλιστα τη ρωτήσαμε εάν στο Κολωνάκι η εμπορική κίνηση είναι καλύτερη απ' ό,τι στις λιγότερο "αριστοκρατικές" περιοχές, κατά τη γενική αντίληψη, μας απάντησε χαρακτηριστικά: "Ποιος είπε ότι οι καταναλωτές του Κολωνακίου είναι πλούσιοι; Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι και οι δικοί μας πελάτες. Ετσι κι εμείς αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με όλους τους εμπόρους. Ο τζίρος μας έχει πέσει και στο Κολωνάκι στο 50%".

Καλύτερα λουκέτο...

Ο Γ. Κ.,ιδιοκτήτης καταστήματος με δερμάτινες τσάντες στην οδό Μητροπόλεως, κατηγόρησε με αγανάκτηση την πιστή εφαρμογή των εντολών της ΕΕ, λέγοντας "από τότε που μπήκε η χώρα μας στην ΕΟΚ, μας βάλανε σε μια στρούγκα για να μας ξεζουμίσουν". Ο ίδιος συμπλήρωσε: "Δήλωσα το ίδιο σχεδόν εισόδημα με το 1993 και ενώ για το '93 πλήρωσα 300.000, τώρα με τα αντικειμενικά κριτήρια θα πληρώσω 1.200! Και να σκεφτείς ότι έχω δυο μέρες να κάνω "σεφτέ"".

Αλλος έμπορος, που επέμεινε να μην αναφέρουμε ολόκληρο το όνομά του, ο Γ. Χ.,που διατηρεί χρυσοχοείο στο Μοναστηράκι, δε δίστασε να πει: "Και βέβαια φοροδιαφεύγουμε. Ετσι, όπως είναι το σύστημα, όποιος δε φοροδιαφεύγει, δεν μπορεί να επιβιώσει. Καλύτερα να βάλει λουκέτο και να το πουλήσει το μαγαζί. Γιατί όταν ξέρεις ότι έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αλήθεια να πεις στην Εφορία, σε δυο - τρία χρόνια θα σε φωνάξει ο έφορος και θα σου πει ότι έχεις αποκρύψει εισοδήματα και θα αναγκαστείς να υποκύψεις στον περίφημο "συμβιβασμό", γιατί να πεις την αλήθεια;". Ο ίδιος μάλιστα μας έδειξε τα χαρτιά του από την Εφορία, που ενώ έδειχναν ότι επισήμως είχε πληρώσει για το 1993 100.000 δρχ. φόρο, από το 1990 μέχρι το 1992 είχε πληρώσει για... "συμβιβασμό" περίπου 7.000.000 δρχ.! Και πρόσθεσε: "Αν ήξερα ότι με τα "αντικειμενικά κριτήρια" θα θεωρηθώ απριόρι ειλικρινής, θα τα υποστήριζα. Τουλάχιστον θα γλίτωνα από τις δαγκάνες του... "συμβιβασμού". Φέτος τα κριτήρια μου λένε ότι πρέπει να έχω βγάλει 25.000.000. Και βέβαια, πού να τα βρω; Δήλωσα 15.000.000, λίγο παραπάνω από το 1993, αλλά θα πληρώσω εξαπλάσιο φόρο!".

Ισοπέδωση των πάντων

Αλλά και οι έμποροι του Χαλανδρίου δεν αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα. Οταν ρωτήσαμε τον Ν. Ευγενά,υπεύθυνο καταστήματος ανδρικών ρούχων, πόσο φόρο θα πληρώσει για τα εισοδήματα του 1994, μας απάντησε χαρακτηριστικά: "Δε μ' έχει ενημερώσει ο λογιστής μου για το ακριβές ποσό ακόμη, πάντως μου είπε ότι... καλά θα κάνω να μην είμαι εδώ όταν έρθει το εκκαθαριστικό της Εφορίας! Σίγουρα, όμως, θα είναι τουλάχιστον τριπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη φορά". Το ίδιο υπολογίζει ότι θα είναι και ο Δ. Κηρύκος,ο οποίος έχει χρυσοχοείο στο Χαλάνδρι, με δηλωθέν εισόδημα λίγο περισσότερο από 2.000.000 δραχμές που είχε δηλώσει το 1993.

Ενώ, η Σ. Πετράκη,υπεύθυνη καταστήματος δερματίνων ειδών επί δεκαέξι χρόνια στο Χαλάνδρι, είπε: "Αυτός ο νόμος είναι τελείως παράλογος. Ισοπεδώνει τα πάντα. Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς τον ίδιο τζίρο με το ζαχαροπλαστείο της γωνίας (σ. σ. πρόκειται για γνωστό ζαχαροπλαστείο με αλυσίδα καταστημάτων), που βγάζει μερικά εκατομμύρια την ημέρα, μόνο και μόνο επειδή είμαστε στο ίδιο δρόμο, όπως λένε τα "αντικειμενικά κριτήρια"; Εμείς σχεδόν τσάμπα να μοιράζαμε τσάντες, ούτε που πλησιάζουμε τον τζίρο του. Ενώ αυτός κουράζεται να χτυπάει την ταμειακή μηχανή μέρα - νύχτα!".

Ας σημειώσουμε, όμως, και την περίπτωση ενός ιδιοκτήτη καταστήματος οικιακών ειδών και μικροηλεκτρικών συσκευών στα Ιλίσια, ο οποίος ενώ αρχικά προθυμοποιήθηκε να μας δώσει τις δύο φορολογικές του δηλώσεις, του 1993 και του 1994, και τα αντίστοιχα ποσά που πλήρωσε για το '93 και θα πληρώσει για το '94, λέγοντας μάλιστα "εδώ τα έδωσα στην Εφορία, στο "Ρ" θα φοβηθώ;", όταν πήγαμε να τα πάρουμε, φαίνεται ότι... το ξανασκέφτηκε. Ετσι, αρνήθηκε να μας τα δώσει, λέγοντας ότι "δεν του τα είχε δώσει η λογίστριά του". Ο συγκεκριμένος έμπορος ήταν μια ακόμα απόδειξη της φοβίας της Εφορίας.

Τέλος, να αναφέρουμε, ακόμα τον ιδιοκτήτη καταστήματος ανδρικών ρούχων στην οδό Ακαδημίας, Σ. Ε.,ο οποίος σαν ιδιοκτήτης ΑΕ έχει δηλώσει ζημιά τόσο για το 1993 όσο και για το 1994, με αποτέλεσμα να μην καταβάλει δεκάρα στην Εφορία. Κι αυτό, γιατί, ακριβώς, ο κατά τ' άλλα "δίκαιος" νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενώ δεν αναγνωρίζει ζημιά για τις ΜΜΕ, δε συμβαίνει το ίδιο με τις ΑΕ εμπορικές επιχειρήσεις, που όχι μόνο τους αναγνωρίζεται η ζημιά που θα δηλώσουν, αλλά μπορούν να τη μεταφέρουν από χρονιά σε χρονιά, αφαιρώντας για παράδειγμα από τα κέρδη του 1995 τη ζημία του 1994. Αυτή είναι δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ