Κυριακή 26 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μερικές κοινές προτάσεις

Εκτός από τις αντικρουόμενες προτάσεις για την τιμολόγηση στο φάρμακο, που διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους διαφόρων φορέων, στην έκθεση υπάρχουν και μερικές κοινές προτάσεις

Οι σημαντικές διαπιστώσεις για το "αλαλούμ" που επικρατεί στην αγορά φαρμάκου, στις οποίες κατέληξε η σχετική Επιτροπή, επιτάσσουν αν μη τι άλλο την άμεση αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος κοστολόγησης που είναι "κομμένο και ραμμένο" στα μέτρα των φαρμακοβιομηχάνων. Ακριβώς αυτό, ο καθορισμός νέου συστήματος κοστολόγησης, αποτελεί και το επίμαχο σημείο των έντονων διαφωνιών που διατυπώνονται μεταξύ των μελών της Επιτροπής. Οι δε προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου, τουλάχιστον όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις σημαντικές ανατιμήσεις που σημειώθηκαν την τελευταία 10ετία και στα κέρδη που καρπώνονται οι φαρμακοβιομήχανοι απ' αυτές, είναι ευνόητες...

Πάντως η Επιτροπή, αν και δεν κατέληξε - όπως ήταν αναμενόμενο - σε κοινές θέσεις, κυρίως σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, ωστόσο κατέληξε σε ορισμένες κοινές προτάσεις, στις οποίες αναμένεται να κινηθεί η ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου και οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:

  • Οι υπέρ τρίτων επιβαρύνσεις (ΤΣΑΥ 5,9%, ΤΕΑΥΦΕ 1,8%, ΕΟΦ 11,1% της τελικής χονδρικής τιμής), αλλά και ο ΦΠΑ πρέπει τουλάχιστον σταδιακά να περιοριστούν έως μηδενιστούν.Το ΕΟΦόσημο πρέπει να περιοριστεί σε ύψος που να καλύπτει τις ανάγκες και τους στόχους του. Αλλαγές ενδέχεται να γίνουν και στα ποσοστά κέρδους φαρμακεμπόρων και φαρμακοποιών.
  • Οι αναπροσαρμογές των τιμών δεν πρέπει να γίνονται ενιαία και αδιάκριτα για όλα τα φάρμακα.
  • Πρέπει να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Συνταγολογίου καθώς και να συνταχθούν άμεσα συνταγολόγια κατά νοσοκομείο με την ειδική (νοσοκομειακή) τιμή για όλα. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί πρέπει να διαθέτουν ενιαίο κατάλογο (λίστα) συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη δαπάνη των οποίων καλύπτουν με ή χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου.Ο κατάλογος πρέπει να περιέχει φάρμακα για την πλήρη κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Πρέπει να γίνει επανακαθορισμός όλων των τιμών των φαρμάκων με ένα νέο τρόπο τιμολόγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σημείο - που είναι και η "αιχμή του δόρατος" για τα κέρδη φαρμακοβιομηχάνων - εκφράζονται σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της αρμόδιας επιτροπής. Ας σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα φάρμακα, δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου η πρόταση να παίρνουν την τιμή που ισχύει στη φθηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (αντί του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών που ισχύει σήμερα).
  • Να επιτραπεί η χορήγηση εκπτώσεων προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ