Κυριακή 26 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ας μιλήσουμε για κοινωνική δικαιοσύνη

Σημαιοφόρος της "κοινωνικής δικαιοσύνης", εμφανίστηκε προχτές ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου", καθώς τον ακούσαμε να δηλώνει δημόσια στις τηλεοπτικές κάμερες ότι "ή έχουμε κάποια αλλαγή (σ. σ. πολιτικής) ή προωθούμε κοινωνική δικαιοσύνη ή τα παρατάμε"... Μάλιστα παρακαλώ, ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απείλησε και με... παραίτηση, σε περίπτωση που αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, γιατί ο ίδιος υποστηρίζει πως η πολιτική αυτή, είναι κοινωνικά δίκαιη. Και επιχειρώντας να υποβαθμίσει την κοινωνική έκρηξη που προκαλεί η συγκεκριμένη πολιτική, εμφανίστηκε σαν ο σύγχρονος "Ρομπέν των Δασών" που έχει σκοπό να τσακίσει τη φοροδιαφυγή, γιατί όπως είπε "δεν μπορεί να υπάρχουν κύκλοι, ομάδες, τάξεις, οι οποίες δεν πληρώνουν φόρους"!

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για την κυβερνητική πολιτική και σε ποιο βαθμό αυτή η πολιτική έχει οποιαδήποτε σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη. Δε θα αναφερθούμε εδώ, στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης που "σταθεροποιεί" τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων για να εξασφαλίσει την ανάκαμψη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ούτε στον σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα για να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα κονδύλια για τη χορήγηση προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο. Δε θα αναφερθούμε επίσης ούτε στην επιχείρηση εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Θα αναφερθούμε αποκλειστικά στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Και για να μην κάνουμε κρίσεις συγκρίσεις και σχόλια γενικά και αόριστα, βασικό κριτήριο για να καταγράψουμε την ουσία και το περιεχόμενό της στις συγκρίσεις, θα είναι: α) το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι "οι Ελληνες μετέχουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα". β) η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται και δείχνει αν πράγματι όλες οι κατηγορίες φορολογουμένων πληρώνουν στο δημόσιο φόρους ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Από τα παραδείγματα που παραθέτουμε στο σημερνό "μίνι" φορολογικό αφιέρωμα, αποδείχνεται για μια ακόμη φορά πόσο διάτρητος και ασύστατος είναι ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι δήθεν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι "κοινωνικά δίκαιη". Αν κάτι μαρτυρούν τα συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα, αυτό είναι ότι και η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, είναι κοινωνικά άδικη, καθώς φορολογεί άγρια τα μικρά και μεσαία εισοδήματα για να ευνοήσει τους μεγαλοεισοδηματίες. Οπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα παραδείγματα, όσο μικρότερο εισόδημα είχε κάποιος τόσο μεγαλύτερο φόρο (άμεσο και έμμεσο) πληρώνει, ενώ αντίθετα όσο μεγαλώνει το εισόδημα τόσο μειώνεται ο φόρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ