Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιχνίδι... με μυστικές υπηρεσίες και ΜΜΕ

Η "17 Ν" με προκήρυξη "καρφώνει"... τη ΣΙΑ, επώνυμους δημοσιογράφους και εκτοξεύει νέες απειλές

Δεκατέσσερις μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο "Μέγκα Τσάνελ" η "17 Ν", με προκήρυξη που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η προκήρυξη αυτή τη φορά άλλαξε παραλήπτη, αφού οι συντάκτες της αποφάσισαν απ' ό,τι φαίνεται να κηρύξουν "πόλεμο" κατά της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, της εφημερίδας που επέλεγαν συνήθως για την κοινοποίηση των μηνυμάτων τους.

Αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είπε χτες ότι η προκήρυξη είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τη φρασεολογία της. Η "17 Ν" δείχνει να διακατέχεται από άγχος, αφού για πρώτη φορά μιλά για "απομυθοποίηση" της ΣΙΑ, του FBI και των πρακτόρων τους, αναφορικά με τη βοήθεια που παρέχουν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Το χτύπημα στο "Μέγκα Τσάνελ" αποτελεί για την αντιτρομοκρατική υπηρεσία μια κίνηση αντιπερισπασμού της "17 Ν" στις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτήν την περίοδο για την εξιχνίαση των σκοτεινών υποθέσεων της τρομοκρατίας.

Με την τελευταία προκήρυξη εγκαινιάζεται μια προσωπική επίθεση εναντίον του διευθυντή της "Ε" Σ. Φυντανίδη, τον οποίο κατηγορούν ότι απέκρυψε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, που είχε γίνει στην "Ε" 20 λεπτά πριν την επίθεση στο "Μέγκα", με αποτέλεσμα να απειληθεί από τις ρουκέτες η ζωή όσων δούλευαν εκείνη την ώρα στον τηλεοπτικό σταθμό. Και για να στηρίξουν την κατηγορία που εκτοξεύουν κατά του Σ. Φυντανίδη τον χαρακτηρίζουν "εκτελεστικό όργανο" της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας... Η απόκρυψη της προειδοποίησης εντάσσεται, σύμφωνα με τον συντάκτη της προκήρυξης, σε ένα σχέδιο που αποσκοπεί στη σπίλωση των τρομοκρατών και το οποίο μπορεί να επιτευχθεί, μόνο εάν υπάρξουν αθώα θύματα.

Ο διευθυντής της "Ε", Σ. Φυντανίδης, με χτεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε εξωφρενική αυτήν την ιστορία και εξέφρασε την ανησυχία του. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά των υπευθύνων του ΕΘΝΟΥΣ, οι οποίοι όπως είπε δεν τον ενημέρωσαν πριν προχωρήσουν στη δημοσίευση της προκήρυξης για το περιεχόμενό της.

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά στην υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ (επίσημα λέγεται ότι η αστυνομία έχασε τους τρομοκράτες μέσα από τα χέρια της) για την οποία η "17 Ν" υποστηρίζει τώρα ότι εκεί έδρασαν οι μυστικές υπηρεσίες με οργάνωση "μαϊμού", για να καρπωθούν τα μυστικά κονδύλια.

Η "17 Ν" με την προκήρυξη αυτή δείχνει γενικά ανήσυχη ως προς την πορεία της, γνωρίζει ότι έχει ξεπέσει στα μάτια της κοινής γνώμης, δεν έχει λαϊκά ερείσματα, ενώ μέρα με τη μέρα περιορίζεται και ο χώρος που αφιέρωναν κάποτε γι' αυτήν οι εφημερίδες. Η ίδια η "Ελευθεροτυπία" έχει κάνει στροφή σ' αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα να αναζητά τώρα ελεύθερες σελίδες σε άλλα έντυπα. Ετσι ερμηνεύεται και η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του διευθυντή της "Ε", αφού είναι βέβαιο ότι αν υπήρχε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, δε θα περνούσε απαρατήρητο.

Το δεύτερο σημείο το οποίο προδίδει την αγωνία της "17 Ν" είναι η εκτενής αναφορά στα αρχεία των ξένων μυστικών υπηρεσιών, από τα οποία, όπως έχει διακηρύξει η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν διασυνδέσεις με τρομοκράτες. Για πρώτη φορά στα χρονικά της οργάνωσης ο συντάκτης της προκήρυξης "καρφώνει" τη ΣΙΑ, υποστηρίζοντας ανοιχτά ότι "εδώ και 20 χρόνια έχει σπάσει τα μούτρα της στο κυνήγι" των τρομοκρατών. Προβάλλει, δηλαδή, μια αλήθεια, αν λάβουμε υπόψη μας το πραγματικό γεγονός της καθοδήγησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας από τον ξένο παράγοντα. Από την άλλη, όμως, σπεύδει να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη "17 Ν" στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών των πρώην ανατολικών χωρών, διότι, σύμφωνα με την άποψή του, αν υπήρχαν αυτά θα περιέρχονταν στα χέρια της ΣΙΑ και όχι του Σ. Παπαθεμελή. Θεωρεί όμως σκόπιμο να προσθέσει παρακάτω, ότι αν υπάρχουν στοιχεία αυτά είναι χαλκευμένα και μάλιστα από την ίδια τη ΣΙΑ, για να προωθηθούν έρευνες σε σπίτια και συλλήψεις υπόπτων. Η αναφορά αυτή δεν είναι ασφαλώς τυχαία και ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια υπονόμευσης του έργου της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, πριν καν ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων, που όπως υποστηρίζεται έχει στη διάθεσή της. Η προκήρυξη, βέβαια, διανθίζεται και με ολίγη δόση σκανδάλων. Αυτή τη φορά αναφέρεται στη βίλα της Εκάλης και στον τρόπο που καλύφθηκε το θέμα από τα ΜΜΕ και ειδικότερα από το συγκρότημα Λαμπράκη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ