Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Εργα για την ανάπτυξη και όχι λεία στα μεγάλα συμφέροντα

Τις θέσεις του Κόμματος για τα "μεγάλα έργα" και το μεγάλο σκάνδαλο των Σπάτων παρουσίασαν χτες οι Μήτσος Κωστόπουλος και Σπύρος Χαλβατζής

Το τελευταίο διάστημα η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου πολιτικού παιχνιδιού, με αντικείμενο τα μεγάλα έργα. Με την ανοχή της κυβέρνησης γίνεται πιόνι στο παιχνίδι των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων, των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα εμπλεκόμενα ξένα συγκροτήματα στη διεκδίκηση της λείας των έργων δίνουν διαστάσεις όχι μόνο οικονομικές, αλλά και πολιτικές - διπλωματικές, με επιπτώσεις και στα θέματα εθνικής εμβέλειας, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, αναπτύσσει δημαγωγική εκστρατεία γύρω από τα έργα αυτά, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Αυτά κατάγγειλαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για τα "μεγάλα έργα" και το μεγάλο σκάνδαλο των Σπάτων τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Σπύρος Χαλβατζής.Παράλληλα, τόνισαν ότι απαιτείται να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια των πολυεθνικών, να επιβάλλουν έργα για το δικό τους συμφέρον και ανισότιμους όρους στην εκτέλεση και διαχείρισή τους. Κάλεσαν, επίσης, τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος να επαγρυπνούν και να παρεμβαίνουν ενεργά στις εξελίξεις, να διεκδικούν λύσεις προς όφελος του λαού και της χώρας, να επιβάλλουν τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων σε όλα τα ζητήματα των έργων.

Εργα για τους ξένους

"Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η χώρα μας έχει ανάγκη έργων υποδομής, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή - τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Πολλά όμως από τα έργα που προγραμματίζονται, τόνισε, δεν είναι αναγκαία για τη χώρα μας. Δε βοηθάνε ούτε στηρίζουν τη βιομηχανική και γεωργική παραγωγική ανάπτυξη".

Μια τρανή απόδειξη που ενισχύει την άποψη του ΚΚΕ - συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής - είναι ότι: Ενώ διατίθενται τεράστια ποσά αλλου, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επεκταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο από την Πάτρα στη Δυτική Ελλάδα. Και πώς μπορεί να μιλά κανένας για ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, όταν δεν προγραμματίζεται αυτή ακριβώς η επέκταση του σιδηροδρόμου;

Μια ακόμα τρανή απόδειξη είναι ότι ένα από τα μεγάλα έργα, που θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, η εκτροπή του Αχελώου, υπονομεύεται συστηματικά, επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα της βαμβακοκαλλιέργειας, καθώς και το δραστικού περιορισμό της κλωστοϋφαντουργίας.

Ραγιάδικη πολιτική

"Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιέσεις των ηγεμόνων της ΕΕ φέρνουν αποτελέσματα, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής. Δημοσιεύονται άρθρα κυβερνητικών και άλλων παραγόντων που βασική τους λογική είναι: Ας υποταχθούμε για να προχωρήσουν όπως - όπως τα έργα. Ας συμβιβαστούμε για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας και ΕΕ για να μας δώσουν τα έργα. Ας μοιράσουμε τα έργα στους Γάλλους και στους Γερμανούς, φτάνει αυτά να προχωρήσουν. Αυτή είναι μια ραγιάδικη πολιτική, που βρίσκει το ΚΚΕ κατηγορηματικά αντίθετο".

Στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι τα όποια έργα γίνουν θα πρέπει πριν απ' όλα να βοηθάνε την οικονομική, βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη της χώρας. Να δημιουργούν θέσεις εργασίας και μετά την ολοκλήρωσή τους. Κι αυτό ασφαλώς θα εξασφαλιστεί μόνο με έργα που ενισχύουν τη βιομηχανική παραγωγή και την ανάπτυξη σύγχρονων παραγωγικών μονάδων. Αλλιώς - τόνισε - οι μόνες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση αυτών των μεγάλων έργων θα είναι οι υπάλληλοι των διοδίων και όσοι θα ασχολούνται αργότερα με τη συντήρηση των δρόμων.

Υποθήκευση της χώρας

Μεγάλη είναι η συζήτηση για τα μεγάλα έργα, ανέφερε σε άλλο σημείο ο Σπ. Χαλβατζής. Πιο μεγάλη είναι η σύγκρουση ανάμεσα στις εταιρίες που θα αναλάβουν αυτά τα έργα. Μεγαλύτερη είναι η πίεση ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, που θέλουν για δικό τους συμφέρον την προώθηση δικών τους εταιριών. Μέγιστη είναι η λογική της υποχώρησης, της υποταγής και της εκχώρησης εθνικών δικαιωμάτων και υποθήκευσης της χώρας μας από την κυβέρνηση. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η φιλολογία για τα μεγάλα έργα.Στη συνέχεια σημείωσε:

  • Τα έργα για τα οποία γίνεται λόγος εξαγγέλθηκαν πολλές φορές από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Ολες οι εξαγγελίες ακολουθούσαν μια προβολή τεχνικών και οικονομικών δεδομένων και δεν έκαναν αναφορά σε κοινωνικά ζητήματα και πλευρές ή επιπτώσεις από αυτά τα έργα.
  • Δεν έπαιρναν και δεν παίρνουν υπόψη τις επιστημονικές τεχνικές δυνατότητες των Ελλήνων τεχνικών.
  • Δεν έκαναν τον κόπο να συνδέσουν αυτά τα έργα με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με την ανάγκη της παραγωγικής, βιομηχανικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά υποτάσσονταν στις επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ και των αναγκών τους.
Για την ανάπτυξη

"Η χώρα μας, σημείωσε, έχει ανάγκη από μια ανάπτυξη διαφορετική από αυτή που μέχρι τώρα γνωρίσαμε. Μια ανάπτυξη όπου ο ρόλος των εργαζομένων θα είναι καθοριστικός, όχι μόνο στην παραγωγική προσπάθεια, αλλά και στις επιλογές και στη συμμετοχή στις αποφάσεις. Μια ανάπτυξη που βασίζεται στις ισότιμες σχέσεις στα πλαίσια του διεθνούς καταμερισμού εργασίας. Η συνολική πολιτική του ΚΚΕ έχει ως βασικό συστατικό της την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Σ' αυτήν εντάσσεται και η ανάπτυξη παραδοσιακών και σύγχρονων βιομηχανικών κλάδων και καλλιεργειών, αλλά και η κατασκευή έργων υποδομής.

Πρέπει να τονίσουμε ότι θεωρούμε την αντιπαράθεση των μεγάλων έργων με τα μικρά ως τεχνητή. Υποστηρίζουμε ότι απαιτείται ενιαίος προγραμματισμός όλων των δημοσίων έργων στα πλαίσια ενός δημοκρατικού προγράμματος ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Για παράδειγμα: Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασμένα από την ανάπτυξη του κλάδου μεταλλικών κατασκευών, καθώς και της χαλυβουργίας. Η χρήση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να εξεταστεί αποσπασμένα από την ανάπτυξη της σωληνουργίας, την ανάπτυξη βιομηχανίας και βιοτεχνίας κατασκευής ειδικών εξαρτημάτων και συσκευών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ