Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με ψίχουλα δε γίνεται δωρεάν παιδεία

Τα ψίχουλα που δόθηκαν φέτος για την παιδεία και έσπασαν κάθε αρνητικό ρεκόρ ήρθαν να υλοποιήσουν τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών και να χειροτερέψουν την κατάσταση στην εκπαίδευση. Οι ΠΚΣ αναφέρουν ότι τα ψίχουλα του 6,7% σημαίνουν σίτιση πείνας, άθλιες εστίες όπου στεγάζεται μόνο το 5% των φοιτητών, σημαίνουν ατέλειωτα προσωπικά έξοδα για στοιχειώδεις μορφωτικές ανάγκες. Εχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σπουδών με ελλείψεις καθηγητών, αδύναμη υλικοτεχνική υποδομή (κτίρια διδασκαλίας, βιβλιοθήκες και εργαστήρια). Και υπογραμμίζουν:

"Σε πολλές σχολές ήδη πληρώνουμε τα βιβλία, ενώ αλλού απαιτούνται δίδακτρα για μεταπτυχιακές σπουδές σε δημόσια πανεπιστήμια (Νομική και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας). Η φτώχεια οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η έρευνα δε χρηματοδοτείται από το κράτος και έτσι πραγματοποιείται αποσπασματικά μόνο κατά παραγγελία ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μάς εξομοιώνει επαγγελματικά με διάφορες μεταδευτεροβάθμιες ιδιωτικές σχολές, που προβάλλονται σαν εναλλακτικές λύσεις στα πανεπιστήμια, ενώ μόνο το 5% των επαγγελμάτων κατοχυρώνεται με βάση νόμο από τον τίτλο σπουδών".

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας υπογραμμίζουν ότι όλα τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή και γι' αυτό τον λόγο κάθε σχολή, κάθε σύλλογος πρέπει να γίνει εστία υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φοιτητών και σπουδαστών, εστία συλλογικής δράσης όλων.Βασικός άξονας των κινητοποιήσεων, η διεκδίκηση του ιστορικού πλέον αιτήματος για τη χορήγηση του 15% στην παιδεία. Αίτημα που αναδείχνει πως μόνο με τη ριζική αλλαγή του προσανατολισμού θα δουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές καλύτερη παιδεία. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις αγώνα:

- Σίτιση στις 1.200 δραχμές και στέγαση που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών.

- Κατασκευή βιβλιοθηκών και διατήρηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, με την οριστική κατάργηση της διάταξης του νόμου Σουφλιά, που έκοβε τα δωρεάν συγγράμματα από τους μισούς φοιτητές.

- Ειδίκευση μέσα στις προπτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που θα οδηγούν κατευθείαν στο διδακτορικό.

- Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δύο κατευθύνσεων, που θα σχεδιαστεί από την αρχή ενιαία χωρίς επικαλύψεις και αντιπαραθέσεις.

- Κατάργηση των ΙΕΚ και θέσπιση εθνικού χάρτη για τη νομοθετική κατοχύρωση των επαγγελμάτων.

- Ιδρυση ταμείων ανεργίας για τους άνεργους απόφοιτους.

- Κατάργηση των Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, έρευνα μέσα στα ΑΕΙ, με κρατική χρηματοδότηση και σχεδιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ