Τετάρτη 29 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το φορολογικό απόρρητο

Ο διευθυντής του ραδιοφωνικού ΣΚΑ+ΔΚΙ, Νίκος Κακαουνάκης, είχε χτες μια μεγάλη "δημοσιογραφική επιτυχία"! Αποκάλυψε τη φορολογική δήλωση του Γιάννη Παττάκη, αγρότη στο κύρια επάγγελμα και Προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Και το έκανε με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι ο Γιάννης Παττάκης - που μετέχει δραστήρια στις κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας - ανήκει στην κατηγορία των μεγαλοαγροτών, που φοροδιαφεύγουν. Στην ουσία, ο κύριος Κακαουνάκης, επανέλαβε τον απαράδεκτο ισχυρισμό που προβάλουν τα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ότι, δηλαδή, πίσω από τις κινητοποιήσεις των αγροτών κρύβονται νεοτσιφλικάδες και μεγαλοαγρότες που δε θέλουν να πληρώσουν φόρους.

Και καλά. Ο Νίκος Κακαουνάκης είναι γνωστός για τον τρόπο, με τον οποίο ασκεί του λειτούργημα του δημοσιογράφου. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο εφοπλιστής Αλαφούζος τον έχρισε διευθυντή των ραδιοτηλεοπτικών του επιχειρήσεων, ώστε εφάρμοσε - και η αλήθεια είναι ότι εφάρμοσε με επιτυχία - το σχέδιο ομαδικών απολύσεων δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στο συγκρότημα του ΣΚΑ+ΔΚΙ.

***

Σχετικά με τη "δημοσιογραφική επιτυχία" του κ. Κακαουνάκη, να αποκαλύψει, δηλαδή τη φορολογική δήλωση του Γιάννη Παττάκη, δεν ήταν δα και τίποτε σπουδαίο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δε διστάζει να παραβιάζει το φορολογικό απόρρητο και να δίνει φορολογικές δηλώσεις συνδικαλιστών, που αντιστέκονται στην εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής.

Και θα θέλαμε να ρωτήσουμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που διοχετεύει σε φιλικά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια επιλεκτικά φορολογικά στοιχεία: Γιατί δε δίνει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των φορολογουμένων, αλλά διαρρέει επιλεκτικά κάποια στοιχεία για τα εισοδήματα, που δηλώνουν και το φόρο που πληρώνουν διάφορες κατηγορίες επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων; Γιατί, επίσης, διοχετεύει στα φιλικά της μέσα τις δηλώσεις φορολογουμένων συνδικαλιστών - όπως έγινε με τη φορολογική δήλωση του Γιάννη Παττάκη που την έδωσε στον Ν. Κακαουνάκη - και δε δημοσιοποιεί και τις δηλώσεις επώνυμων μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεκδοτών, όπως για παράδειγμα του κ. Βαρδινογιάννη, του κ. Λαμπράκη, του κ. Μπόμπολα, αλλά και του κ. Αλαφούζου;

***

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε επίσης τον κύριο Κακαουνάκη: Γιατί εξάντλησε το ενδιαφέρον του στο να "βρει" και να σχολιάσει - όπως σχολίασε - τη φορολογική δήλωση του Γ. Παττάκη και δεν έψαχνε να βρει τις φορολογικές δηλώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, που έχουν άριστες επιδόσεις στο σπορ της φοροδιαφυγής;

Ετσι κι αλλιώς, στον Νίκο Κακαουνάκη - και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που τον βοήθησε να δυσφημίσει τον αγώνα των αγροτών - αξίζει ένα μεγάλο "μπράβο". Είναι άξιος ο μισθός τους, για τη συγκεκριμένη δουλιά που κάνουν.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρόλοι αφανείς, αλλά σαφείς...(1996-10-02 00:00:00.0)
Μην "ακουμπάτε" εκεί...(1995-03-29 00:00:00.0)
Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης(1995-03-22 00:00:00.0)
Στην αρένα των συμφερόντων(1995-02-21 00:00:00.0)
Στη συχνότητα της κρίσης ο "Σκάι"(1995-02-17 00:00:00.0)
Κι άλλη κρίση στον ΣΚΑ+ΔΚΙ(1995-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ