ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Δελφινομαχίες" και νέος γύρος ανισορροπιών

Στο ρυθμό του νέου γύρου της "δελφινομαχίας" κινείται το ΠΑΣΟΚ καθώς το - εκτός απροόπτου - ξεπέρασμα του σκοπέλου της προεδρικής εκλογής, έχει πλέον απελευθερώσει τις γνωστές "αντιπολιτευτικές" εσωκομματικές δυνάμεις, όπως η κίνηση των "4" ενώ εμφανής είναι η ανασφάλεια της κομματικά "νομιμόφρονης" πλευράς. Την ίδια ώρα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται αφού οι πολυπόθητες ισορροπίες τις οποίες αναζητά ο πρωθυπουργός σε κυβέρνηση και κόμμα, είναι δύσκολο να επιτευχθούν, γεγονός που καθιστά την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού ιδιαίτερα δυσεπίλυτη εξίσωση. Ακόμα πιο αδιόρατα δε, είναι τα οφέλη από την επερχόμενη κυβερνητική αναδόμηση, που εφόσον γίνει, σε κάθε περίπτωση θα έπεται της προεδρικής εκλογής.

Ηδη μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Θ. Πάγκαλος και Β. Παπανδρέου,έβαλλαν ευθέως κατά του πρωθυπουργού αλλά και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας για την κίνηση των "4" χαρακτηριστικά πλειοψηφικού ρεύματος μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία" καταφέρθηκε εναντίον της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα την αλλαγή των προσώπων που την ασκούν. Ισχυρίστηκε ότι η μη τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συνιστά παραβίαση του Συντάγματος ενώ υποστήριξε ότι ο Α. Παπανδρέου δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του "συγκεντρωτικού" σχήματος που έχει επιβάλει. Επιτιθέμενος δε κατά του Α. Τσοχατζόπουλου δήλωσε ότι "δεν είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αλλά γραμματέας της κλίκας του" και σχετικά με την κίνηση των "4" της προσέδωσε χαρακτηριστικά ρεύματος, στο οποίο συμμετέχουν, όπως είπε, και άλλα στελέχη του κόμματος. Παρ' όλα αυτά δεν παρέλειψε να εκφράσει την άποψη ότι δε θα υπάρξει διάσταση μεταξύ των διαφόρων τάσεων του ΠΑΣΟΚ.Από την πλευρά της, η Β. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κίνηση των "4" ως "πλειοψηφία εν αναμονή" ενώ βάλλοντας κατά του Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετατραπεί "από αρχηγικό" σε "δημοκρατικό κόμμα". Τάχθηκε υπέρ της εκλογής του ΕΓ απευθείας από το συνέδριο και του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας από τους βουλευτές και όχι από τον αρχηγό. Η πρώην επίτροπος στης ΕΟΚ αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, για την επίλυση των οποίων δεν απέκλεισε την ανάγκη έκτακτου συνεδρίου ενώ επανέλαβε την άποψή της για σύσταση ενός "μικρού και ευέλικτου" υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, επιχείρησε κατ' αρχήν να διασκεδάσει έως ειρωνευτεί τις θέσεις των "4" και κυρίως εκείνες του Θ. Πάγκαλου, οι οποίες επανεμφανίζονται "μονότονα... κάθε Σαββατοκύριακο". Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκεότι δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος από τη μη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο, όπως είπε, μπορεί να λειτουργεί και να λαμβάνει αποφάσεις "και διά περιφοράς"... Οσο για τις απόψεις του Θ. Πάγκαλου επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, τις χαρακτήρισε "γνωστές", προσθέτοντας ότι όλοι έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ και "ο λόγος τους ακούγεται, κρίνεται και αξιολογείται". Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Α. Τσοχατζόπουλος, που σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των Θ. Πάγκαλου και Β. Παπανδρέου, δήλωσε ότι "ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει". Παράλληλα σημείωσε, εμμέσως, ότι τέτοιες συμπεριφορές δε συμβάλλουν θετικά ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει στους επικριτές του, λέγοντας ότι "κανένας δεν μπορεί από τα πάνω ούτε να ποδηγετήσει ούτε να οδηγήσει όπως εκείνος θέλει την πορεία που έβαλε μπροστά το ΠΑΣΟΚ". Στο μεταξύ και χτες ο στενός συνεργάτης του, Γ. Δασκαλάκης επιτέθηκε εμμέσως κατά των "4" ζητώντας στον ανασχηματισμό να μην κληθούν κάποιοι να παίξουν το ρόλο "σωτήρα" ενώ τους κατηγόρησε για υπόσκαψη του "κύρους" του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο Κ. Λαλιώτης τασσόταν υπέρ της συμμετοχής των Θ. Πάγκαλου, Β. Παπανδρέου και Δ. Τσοβόλα στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι "είναι λογικό να υπάρξει" η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης μίλησε για την αναγκαιότητα λήψης "πρωτοβουλιών". Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επαναλάμβανε... μονότονα, ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, πιστοποιώντας ότι τέτοιου είδους θέματα που άπτονται λεπτών ισορροπιών - που γίνονται ακόμα λεπτότερες ενόψει της μεταπαπανδρεϊκής εποχής - δε φαίνεται έτοιμη να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και εφόσον το επιχειρήσει θα έχει προηγηθεί η τελική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

"ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
Ανεξερεύνητες σκοπιμότητες
  • Κατηγορείται για υπεξαίρεση ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ Γ. Δημητροκάλλης
  • Αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών
  • Στη Δικαιοσύνη οδηγείται η υπόθεση

Η υπόθεση της "μαύρης τρύπας" των εξήντα εκατομμυρίων δραχμών που παρουσιάστηκε στο ταμείο της Νέας Δημοκρατίας και οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν κατά του πρώην γενικού διευθυντή του κόμματος, Γ. Δημητροκάλλη, παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς φαίνεται ότι μέσω αυτής συγκρούονται η σημερινή ηγεσία με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ και το περιβάλλον του. Η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε από το "Βήμα", το οποίο αναφέρει ότι ο Μ. Εβερτ είναι αποφασισμένος να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον πρώην στενό συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη.

Από τη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε καμιά επίσημη ανακοίνωση, εκτός από τη διευκρίνιση ότι το θέμα της επιστροφής των κουπονιών, για την οικονομική εξόρμηση του κόμματος, το χειρίζεται ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γ. Βαρθολομαίος. Δηλώσεις όμως έγιναν από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, εφόσον υπάρχουν στοιχεία, ενώ ο Σ. Κούβελας τάχθηκε υπέρ του Γ. Δημητροκάλλη τονίζοντας ότι "έδωσε την ψυχή του για τη Νέα Δημοκρατία".

Ο ίδιος ο Γ. Δημητροκάλλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι χαίρεται "που θα πάει το θέμα στη Δικαιοσύνη, που ούτως ή άλλως θα πήγαινε, για να αποδειχτεί η αλήθεια", ενώ έκανε λόγο για μεθοδεύσεις "που δεν αρμόζουν σε ένα μεγάλο κόμμα" και απέδωσε την ανακίνηση της υπόθεσης στην ανασφάλεια της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη, ότι ο Γ. Δημητροκάλλης έχει διαγραφεί πρόσφατα από τη Νέα Δημοκρατία για την κριτική που άσκησε στον Μ. Εβερτ, από τις στήλες του περιοδικού του.

Χτες το βράδυ η κίνηση "Πολιτίζω", της οποίας ιδρυτής είναι ο πρώην γεν. διευθυντής της ΝΔ, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Κλασική περίπτωση άσκησης βουλευτικών καθηκόντων

Υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, απορρίπτοντας αίτηση για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα

Κλασική περίπτωση, για την οποία δεν είναι δυνατόν η Βουλή να επιτρέψει την άρση ασυλίας βουλευτή, γιατί αυτό θα σήμαινε την αποδοχή περιορισμού της πολιτικής δράσης και της άσκησης των καθηκόντων του, χαρακτηρίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής η περίπτωση του κομμουνιστή βουλευτή Στρ. Κόρακα που συζητήθηκε χτες. Συγκεκριμένα χτες η Βουλή συζήτησε, μεταξύ άλλων, και αίτηση για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ, ύστερα από μήνυση της εταιρίας γαλλικών συμφερόντων "ΚΑΛΛΟΝΗ ΣΙ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ - ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ" που λυμαίνεται τον Κόλπο Καλλονής Λέσβου, προκαλώντας παράλληλα σοβαρές οικολογικές καταστροφές. Το "αμάρτημα" του Στρ. Κόρακα ήταν ότι συμμετείχε, ασκώντας τα πολιτικά και βουλευτικά του δικαιώματα και υποχρεώσεις, σε κινητοποιήσεις του λαού της Λέσβου ενάντια στην παράνομη και καταστροφική για το περιβάλλον δράση της εν λόγω εταιρίας που λειτουργούσε χωρίς σχετική άδεια.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Κατεξοχήν περίπτωση που ο βουλευτής άσκησε τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις του, χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν. Αλευράς την υπόθεση του Στρ. Κόρακα.

"Ο κ. Κόρακας, είπε ο εισηγητής της ΝΔ Αν. Γκόνης,είχε υποχρέωση να συμπαρασταθεί στα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής". Κλασική περίπτωση για την οποία δεν πρέπει να αίρεται η βουλευτική ασυλία είναι η περίπτωση του κ. Κόρακα είπε η εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Φ. Στεφανοπούλου.

Αντ. Σκυλλάκος: Δημοκρατική κατάκτηση η βουλευτική ασυλία

Δημοκρατική κατάκτηση που πρέπει να προστατευτεί σαν κόρη οφθαλμού χαρακτήρισε τη βουλευτική ασυλία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί περί ηθικής των πολιτικών. "Ολη αυτή η φιλολογία, είπε, που έχει αναπτυχθεί περί ηθικής των πολιτικών, περί πόθεν έσχες, περί προνομίων κλπ. περιορίζει το όλο θέμα, το αντιμετωπίζει με τη στενή έννοια, γιατί αφορά την ηθική ακεραιότητα του πολιτικού. Γιαμας πρέπει πρώτα απ' όλα ο πολιτικός και τα κόμματα να κρίνονται από την πολιτική που ακολουθούν".Υπογράμμισε επίσης πως όλος αυτό ο θόρυβος που περιορίζει το θέμα γίνεται γιατί όσο προχωράει η συναίνεση μεταξύ των κομμάτων του δικομματισμού και των δορυφόρων τους η αντιπαράθεση μεταξύ τους περιορίζεται σε θέματα ηθικής ακεραιότητας.

Ο Στρ. Κόρακας

Στην παρέμβασή του ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε εκτενώς στην περίπτωση για την οποία ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του, ανέτρεψε το κατηγορητήριο, και με συγκεκριμένα στοιχεία απέδειξε την παράνομη και καταστροφική δραστηριότητα της γαλλικής εταιρίας στον Κόλπο Καλλονής. Τέλος, ζήτησε για λόγους συνείδησης να πάει να δικαστεί, αφού μ' αυτές τις σαθρές κατηγορίες θα δικαστούν ο πρώην Δήμαρχος Πολυχνίτου και οι δύο πρόεδροι των ψαράδων που συμμετείχαν στις επίμαχες κινητοποιήσεις και είναι συγκατηγορούμενοί του."Εγώ, είπε ο Στρ. Κόρακας δε θα σταματήσω να αγωνίζομαι και ούτε θα επιτρέψω να ειπωθεί ότι ως βουλευτής κρύφτηκα πίσω από την ασυλία, ενώ οι συναγωνιστές μου δικάστηκαν. Γι' αυτό θέλω να πάω να δικαστώ μαζί τους".

Η σχετική ψηφοφορία, με την οποία η Βουλή θα αποφασίσει οριστικά για το θέμα της άρσης ασυλίας του Στρ. Κόρακα, αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

Αποκαλυπτική τοποθέτηση

Το ΚΚΕ διευκόλυνε τη λύση Στεφανόπουλου, ισχυρίστηκε σε δημόσια ομιλία του το Σάββατο ο Ν. Μπίστης, μέλος της ΚΠΕ του "ΣΥΝ", δίνοντας και τον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ της προχτεσινής "Αυγής".

Ετσι ακριβώς. Και αυτό, επειδή το ΚΚΕ - πάντα σύμφωνα με το στέλεχος του "ΣΥΝ" - "αρνήθηκε να συμβάλει σε λύση προοδευτικής κατεύθυνσης και αχρήστευσε για μια ακόμη φορά την ψήφο των αριστερών πολιτών" (!).

Πράγματι, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική η τοποθέτηση αυτή. Οχι, τόσο για το στείρο, ανεδαφικό, αστοιχείωτο έως και γελοίο αντι - ΚΚΕ μέτωπο της ηγεσίας του "ΣΥΝ". Αυτό είναι δεδομένο και βασικό στοιχείο της ύπαρξής της. Αλλά, για τους πραγματικούς πολιτικούς προσανατολισμούς της. Η, για να το πούμε διαφορετικά, για το πώς βλέπει και καταλαβαίνει η ηγεσία του "ΣΥΝ" την εκμετάλλευση των όσων αριστερών ψήφων καταφέρνει να παγιδεύσει. Ως βασικό και ανταλλάξιμο, δηλαδή, είδος στο διαρκές της παζάρι με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος πάντων, ο... καημός της ηγεσίας του "ΣΥΝ" να πάρει κάποιο "μεζέ" από τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας είναι από καιρό ολοφάνερος και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη στενοχώρια που της προκάλεσαν οι σχετικές, με την προεδρική εκλογή, πρόσφατες εξελίξεις.

Από το σημείο, όμως, αυτό, μέχρι να κατηγορείται το ΚΚΕ ως υπαίτιο της επιλογής του Κ. Στεφανόπουλου υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ας σοβαρευτούν και λίγο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ