ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Συνεδρίαση για Π - Π

Συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, στις 10.00 το πρωί, το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία Αθήνας της Π - Π, για να συζητήσει τις εξελίξεις σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και να προγραμματίσει την αντίδρασή του.

Εργαζόμενοι Λυρικής

Σήμερα Τρίτη, 21 Φλεβάρη, στις 12.00 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα συναντηθούν με τη διοίκηση του ΕΚΑ και θα συζητήσουν σχετικά με τις επιπτώσεις, από τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κρατικών σκηνών.

Τριμερής για ΕΛΠΑ

Τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 21 Φλεβάρη, στις 12.00 το μεσημέρι, για να συζητηθεί το πρόβλημα μείωσης προσωπικού στην ΕΛΠΑ, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της εταιρίας.

Συνέλευση ΥΓΕΙΑ

Στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, σήμερα Τρίτη, στις 3.00 το απόγευμα.

Καθαρίστριες

Αύριο, Τετάρτη 22 Φλεβάρη, στις 10.00 το πρωί, οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων θα συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Προεδρίας, με κύριο αίτημα την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος.

Σύσκεψη σωματείων

Με σκοπό το συντονισμό της αντίδρασης των εργαζομένων στην παρατεταμένηλιτότητα που τους πλήττει, στην πολιτική ξεπουλήματος και στην επίθεση πουδέχονται βασικές εργασιακές κατακτήσεις, θα συζητήσουν πρωτοβάθμιασωματεία της Αθήνας σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο, 22 Φλεβάρη, στις 6.00 τοαπόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων. Τη σύσκεψη οργανώνουνδιάφορα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας.

Συνταξιούχοι Μετάλλου

Οι συνταξιούχοι μεταλλεργάτες θα συγκεντρωθούν αύριο Τετάρτη, στις 11.00το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στοΤαμείο Μετάλλου. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδη.

Ημερίδες ΓΣΕΕ

Την Τετάρτη,22 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα της ΓΣΕΕ για τον Πολιτισμό και την Πέμπτη, 23 Φλεβάρη, ημερίδα με θέμα την Εκπαίδευση από το ΙΝΕ. Οι ημερίδες οργανώνονται στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου για το 28ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Σύσκεψη Εργατικών Κέντρων

Ακόμα μια περιφερειακή σύσκεψη Εργατικών Κέντρων πραγματοποιείται το Σάββατο 25 Φλεβάρη, στη Νάουσα, ενόψει του 28ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν τα Εργατικά Κέντρα Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πτολεμαφιδας, Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας, Αλμωπίας, Εδεσσας, Γιαννιτσών, Κατερίνης.

Επιμένει στη νοθεία η ΠΝΟ!

Με τις πλάτες Κατσιφάρα, συγκαλεί σήμερα Γενικό Συμβούλιο, για να ...εκλέξει, με το πλειοψηφικό σύστημα, αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Αντιπροσώπους εκλεγμένους με το πλειοψηφικό σύστημα επιμένει να στείλει στο συνέδριο της ΓΣΕΕ η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,παραβιάζοντας το καταστατικό της Συνομοσπονδίας και παραβλέποντας θρασύτατα τις προειδοποιήσεις της ότι δε θα γίνουν δεκτοί στο συνέδριο αντιπρόσωποι εκλεγμένοι με καλπονοθευτικά συστήματα! Για το λόγο αυτό συγκαλεί σήμερα στις 9 το πρωί το Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, το οποίο και θα... εκλέξει τους αντιπροσώπους. "Πράσινο φως" στην ΠΝΟ, ώστε να επιχειρήσει τη νόθευση του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, άναψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Κατσιφάρας,προωθώντας τροπολογία με βάση την οποία παρατείνει το διάστημα μέσα στο οποίο η ΠΝΟ ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απλή αναλογική στην εκλογή των αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ! Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΚ Πειραιά,αλλά η αποφασιστική στάση της διοίκησης του ΕΚΠ απέκρουσε τη νόθευση που επιχειρήθηκε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν. 2224/94 που συνέταξε ο ίδιος ο Γ. Κατσιφάρας τα ναυτεργατικά σωματεία και η ΠΝΟ θα έπρεπε μέχρι τις 6 του Γενάρη 1995 να έχουν τροποποιήσει τα καταστατικά τους προβλέποντας την εφαρμογή της απλής αναλογικής σε ό,τι αφορά μόνο την εκλογή των αντιπροσώπων. Ομως ο υπουργός, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, τροποποιεί ακόμα και αυτό το εκτρωματικό άρθρο και δίνει περιθώριο στα ναυτεργατικά σωματεία άλλους 6 μήνες, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις συγκεκριμένες διατάξεις!

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού ΝαυτικούΘανάσης Σταματόπουλος σχολιάζοντας τις ενέργειες της ΠΝΟ επισήμανε: "Η ΠΝΟ αντιπροσωπεύει μόνο τον εαυτό της και τους εφοπλιστές, αφού είναι πειθήνιο όργανό τους. Ετσι οι αντιπρόσωποι της ΠΝΟ στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ δε θα εκπροσωπούν τους ναυτεργάτες και τα συμφέροντά τους γι' αυτό και πρέπει να αποκλειστούν. Ομως αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται, αν δεν υπάρξει η ενεργή συμμετοχή των ναυτεργατών. Εμείς καλούμε τους ναυτεργάτες με τη συντονισμένη πάλη τους να απαιτήσουν τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, μια και, όπως αποδεικνύεται, η πολιτεία δεν έχει τέτοια βούληση".

Επίσης η ΠΕΜΕΝ απαιτεί από τη ΓΣΕΕ "να μην επικυρώσει την απαράδεκτη πρακτική της εξαίρεσης των ναυτεργατών από τον νόμο 1264/82, αποδεχόμενη τη συμμετοχή της ΠΝΟ στο Συνέδριό της".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ωμός κυβερνητικός εκβιασμός

Επιστολές Σημίτη - Ροκόφυλλου προς τους υπό απόλυση εργάτες: Ξεπούλημα ή κλείσιμο! Αγωνιστική απάντηση σήμερα με απεργία και συγκέντρωση στο Εφετείο Αθήνας. Δίωρη παμπειραϊκή στάση εργασίας και στάση στα εργοστάσια μετάλλου

Ενα εικοσιτετράωρο πριν τη σημερινή απεργία που κήρυξε το Σωματείο "ΤΡΙΑΙΝΑ" ενάντια στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,το υπουργείο Βιομηχανίας επιχείρησε να εκβιάσει τους εργαζόμενους του ναυπηγείου στέλνοντας 3.100 επιστολές προσωπικά στον καθένα!Με τις επιστολές αυτές, που υπογράφονται από τον υπουργό Βιομηχανίας Κ. Σημίτη και τον αναπληρωτή υπουργό, Χ. Ροκόφυλλο,η κυβέρνηση επαναφέρει τον γνωστό εκβιασμό: Ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο!Για να χρυσώσει το "χάπι" ρίχνει την "μπανανόφλουδα" των επιδοτήσεων και των σεμιναρίων..., επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η επόμενη κυβερνητική "επιστολή" προς τους εργαζόμενους θα είναι το χαρτί της απόλυσης!

Παρά τους κυβερνητικούς εκβιασμούς, σήμερα στις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου, θα συγκεντρωθούν έξω από το Εφετείο Αθηνών στα πλαίσια 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει το σωματείο τους, "ΤΡΙΑΙΝΑ", με αίτημα να σταματήσουν τώρα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Μαζί τους θα διαδηλώσουν οι μεταλλεργάτες της Αττικής και οι εργαζόμενοι του Πειραιά, στα πλαίσια δίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου,10 με 12 το μεσημέρι, την οποία καλύπτει η ΓΣΕΕ και της παμπειραϊκής δίωρης στάσης εργασίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για τις ίδιες ώρες. Την ίδια στιγμή στο Εφετείο θα εκδικάζεται η αίτηση που κατέθεσαν η ΕΤΒΑ, η διοίκηση της επιχείρησης και το δημόσιο, για τη διαγραφή των χρεών του ναυπηγείου που ανέρχονται στα 84 δισ. δραχμές προκειμένου να παραδοθεί "καθαρό" στον αγοραστή! Στη σημερινή αγωνιστική κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δήμοι της περιφέρειας του Πειραιά.

Παράλληλα ολοένα και πυκνώνουν οι ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των 3.100 εργαζομένων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας με ανακοίνωσή του δηλώνει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του ναυπηγείου καταγγέλλοντας το ξεπούλημα "της παραγωγικής βάσης της χώρας που συντελείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία ακολουθεί τα χνάρια της ΝΔ και εκτελεί πειθήνια τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Με κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο των Ηλεκτροδηγών στους ΗΣΑΠ και η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ σημειώνουν ότι συμπορεύονται με τους εργαζόμενους του ναυπηγείου συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΠ. Οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 7 το πρωί.

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν το Σωματείο των εργαζομένων στην ΠΥΡ - ΚΑΛ και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Αγίας Βαρβάρας - Χαϊδαρίου.Επίσης ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, ζητά να παραμείνει το ναυπηγείο στο δημόσιο.

Ανεργοι οι μισοί νέοι!

Εκτός συνδικάτου οι δύο στους τρεις!

Σε ποσοστό 46% προσδιόρισε την αεργία των νέων ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας σε προχθεσινή ημερίδα της ΓΣΕΕ, ενώ η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νέων της ΓΣΕΕ, Νανά Τσαρουχά,σημείωσε ότι το 64% των συνολικά ανέργων είναι νέοι! Την ίδια ώρα, περίπου 150.000 παιδιά μέχρι 13 χρονών εργάζονται ανασφάλιστα και 140.000 παιδιά και έφηβοι καταγράφονται ως "συμβοηθούντα μέλη οικογένειας".

Η απουσία των νέων από τα συνδικάτα (από το 1 εκ. νέους εργαζόμενους τα 2/3 είναι εκτός συνδικάτων) είναι ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε την ημερίδα, ενδεικτικό - όπως επισημάνθηκε - της τρομοκρατίας που ασκείται στους νέους, αλλά και της αμφισβήτησής τους για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην πρότασή της η Ν. Τσαρουχά επισήμανε ότι ειδικά για τους νέους ανέργους, απαιτείται η επιδότησή τους χωρίς προϋποθέσεις, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του χρόνου επιδότησης, η πρόσληψη ανέργων από τις σχετικές λίστες του ΟΑΕΔ.

Αυτοδυναμία της ΕΣΑΚ στο ΕΚ Λευκάδας

Με την ΕΣΑΚ να κατακτά την αυτοδυναμία στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, έληξε την Κυριακή το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας.Η ΕΣΑΚ κατέλαβε τις 5 από τις 9 έδρες στη διοίκηση, ενώ στην προηγούμενη θητεία είχε 4 έδρες. Σταθερή έμεινε η ΠΑΣΚΕ με 2 έδρες στη διοίκηση, ενώ η ΔΑΚΕ έχασε 1 έδρα, είχε 3 προηγούμενα. Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, στέλνει έναν αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ, ο οποίος και εκλέχθηκε από την ΕΣΑΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ