ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τελείωσαν και τα προσχήματα

Κατάρρευσαν και στο δικαστήριο οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης. Επιτυχημένη η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων. Σε 15 μέρες η απόφαση του Εφετείου για τη ρύθμιση των χρεών. Γ. Μαυρίκος: Για να είναι νικηφόρος ο αγώνας, χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια μέχρι το τέλος

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση Παπανδρέου έστειλαν χτες οι εργατοτεχνίτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,οι οποίοι με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών έκαναν ξανά σαφές ότι δε θα παραδώσουν τα "κλειδιά του ναυπηγείου" σε κανέναν ιδιώτη. Στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν οι μεταλλεργάτες της Αττικής με δίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου και κάλυψε η ΓΣΕΕ, και οι εργαζόμενοι του Πειραιά με δίωρη παμπειραϊκή στάση εργασίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Την ίδια ώρα στο Εφετείο Αθηνών εκδικαζόταν η αίτηση της ΕΤΒΑ,της διοίκησης της επιχείρησης και του δημοσίου για τη διαγραφή κατά 98% των χρεών του ναυπηγείου, τα οποία στο τέλος του 1994 έφτασαν τα 84 δισ. δραχμές!

Δίπλα στους συγκεντρωμένους του ναυπηγείου βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,αντιπροσωπείες των Συνδικάτων Μετάλλου Αθήνας και Πειραιά,ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής,και πολλοί άλλοι. Να σημειωθεί ότι το σωματείο της ΠΥΡΚΑΛ,με απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ), δεν πήρε μέρος στη στάση εργασίας της ΠΟΕΜ.

Η αίτηση για την παραγραφή των χρεών του ναυπηγείου περιέχει επιχειρήματα που, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ" στο Εφετείο, δεν ευσταθούν ούτε τυπικά. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που παρουσιάζουν η ΕΤΒΑ,το δημόσιο και η διοίκηση της εταιρίας, με βάση το άρθρο 44 του νόμου 1892/90, ως προϋποθέσεις για την παραγραφή των χρεών του ναυπηγείου, που φτάνουν τα 83.739.400.000 δραχμές, είναι: Το σύνολο των οφειλών της εταιρίας έχει ξεπεράσει το πενταπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου και παρουσιάζει έκδηλη οικονομική αδυναμία πληρωμής των οφειλών της. Ομως, όπως ανέφεραν νομικοί σύμβουλοι, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 24.140.396.475 δραχμές, που σημαίνει ότι τα χρέη της εταιρίας δεν έχουν ξεπεράσει το πενταπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου.

Για το δεύτερο επιχείρημα περί αδυναμίας πληρωμής οφειλών της εταιρίας, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Κοντάκης,που κλήθηκε ως μάρτυρας, ανέφερε: "Από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι και σήμερα η εταιρία έχει κάνει πληρωμές ύψους 5,5 δισ."! Από την πλευρά της ΕΤΒΑ κλήθηκε ως μάρτυρας ο υπάλληλος, κ. Παπαδημητρίου,ο οποίος παραδέχτηκε ότι το ναυπηγείο θα έχει κέρδη με τον όρο της διαγραφής των χρεών!Τη σχετική ερώτηση έθεσε ο Δημήτρης Τσοβόλας,ο οποίος παραβρέθηκε ως νομικός σύμβουλος του σωματείου και παρατήρησε σχετικά: "Γιατί τα χρέη διαγράφονται για τον ιδιώτη και όχι για το ελληνικό δημόσιο;". "Το ναυπηγείο, σημείωσε, έχει κέρδη και δεν παραμένει στο δημόσιο και αυτό ακριβώς είναι το σκάνδαλο".

Η απόφαση του Εφετείου θα ανακοινωθεί μέσα σε 15 μέρες. Στο τέλος της διαδικασίας ο Γιώργος Κοντάκης επισήμανε: "Αποδείξαμε στο Εφετείο ότι το ξεπούλημα του ναυπηγείου γίνεται για να κερδίσουν οι πειρατικοί, οι κλέφτες, οι απατεώνες".Αναφερόμενος στις επιστολές που στέλνει από προχτές το υπουργείο Βιομηχανίας προς κάθε εργαζόμενο του ναυπηγείου, προκειμένου να αποδεχτούν την ιδιωτικοποίηση και τις απολύσεις, σημείωσε ότι πρόκειται για παραβίαση του νόμου 1264/90: "Η απόφασή μας - συνέχισε - είναι μία: Δεν περισσεύει κανείς. Αυτό που περισσεύει είναι η υποκρισία, η ανακολουθία, το ψέμα, αυτή η πολιτική".

Ο Γιώργος Μαυρίκος στο τέλος της συγκέντρωσης επισήμανε: "Αυτή η κινητοποίηση σημείωσε σημαντική επιτυχία. Για να είναι, όμως, αποτελεσματικός ο αγώνας χρειάζεται μέχρι τέλους και με συνέπεια να συνεχιστεί η αγωνιστική δράση, με στόχο να παραμείνει το ναυπηγείο στο δημόσιο και να αποτελέσει μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση στα πλαίσια του δημόσιου ενιαίου φορέα ναυπηγοεπισκευής. Παράλληλα, επιβάλλεται ο συντονισμός των εργαζομένων του ναυπηγείου με αυτούς των άλλων κλάδων, που απειλούνται από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης".

  • Την καθολική του αντίθεση στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.Το ίδιο και το Συνδικάτο Οικοδόμων της πόλης,καθώς και οι συνταξιούχοι ΙΚΑ και μετάλλου

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Μέτρα - εμπαιγμός για τους υπό απόλυση

Να χρυσώσει το "χάπι" των κυβερνητικών μέτρων, που επιφυλάσσουν την απόλυση σε εκατοντάδες εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επιχείρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας

Να "χρυσώσει το χάπι" της απόλυσης, που περιμένει εκατοντάδες εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εξαιτίας της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση, επιχείρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας. Το πακέτο κυβερνητικών μέτρων... "κοινωνικού" χαρακτήρα, που ανακοίνωσαν χτες ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Κ. Σημίτης και Χρ. Ροκόφυλλος αποτελούν απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος των χιλιάδων εργαζόμενων του ναυπηγείου, με ξεκάθαρο στόχο να σπάσει το μέτωπο που έχουν υψώσει ενάντια στο ξεπούλημα που προωθείται. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι επιλογές των απολυόμενων εργαζόμενων, θα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:την αυταπασχόλησή τους, την ένταξη τους σε ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επαγγελματική επανακατάρτισή τους, καθώς και την ειδική επιδότηση ανεργίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την υποβολή της δήλωσης το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Ειδικότερα, όσοι απολυθούν από τα ναυπηγεία, θα μπορούν να επιλέξουν:

  • Την αυταπασχόληση. Θα τους καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις, ποσό ίσο προς το 12πλάσιο του μέσου όρου των αποδοχών που πήραν εντός του '94, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα των γιορτών και κανονικής άδειας και μέχρι ποσού 280.000 δραχμών ανά μήνα.
  • Την επανακατάρτιση. Θα υποχρεούνται να παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής επανακατάρτισης, διάρκειας μέχρι 4,5 μηνών, στα οποία θα ενταχθούν από το Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης. Οι εκπαιδευόμενοι θα λαμβάνουν επίδομα ίσο προς το μέσο όρο των καταβληθεισών εντός του 1994 αποδοχών τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα γιορτών και κανονικής άδειας και μέχρι ποσού 300.000 δραχμών το μήνα και αν στους 4,5 μήνες δεν καταστεί δυνατή η τοποθέτηση σε εργασία, θα λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 18 μηνών, με ημερήσιο επίδομα αυξημένο κατά 60% σε σχέση με αυτό των κοινών ανέργων.
  • Την ειδική επιδότηση ανεργίας. Θα παίρνουν τακτική επιδότηση διάρκειας 24 μηνών με ημερήσιο επίδομα αυξημένο κατά 60% σε σχέση με αυτό των κοινών ανέργων. Για το ίδιο διάστημα θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ στους οικείους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς το σύνολο των εισφορών προαιρετικής ασφάλισης, κύριας και επικουρικής, που αντιστοιχούν στο μέσο όρο των αποδοχών που κατεβλήθησαν μέσα στο '94, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα εορτών και κανονικής άδειας και για αποδοχές μέχρι 360.000 δραχμές ανά μήνα.

Για τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης, να επιδοτεί με ζεστό χρήμα (5.000 δραχμές τη μέρα για 9 μήνες) και με άλλα προνόμια επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν απολυόμενους από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο Χρ. Ροκόφυλλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δε δίστασε να ομολογήσει ότι ο αριθμός των εργαζόμενων που πρόκειται να απολυθούν από τα ναυπηγεία "εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μικρός, μερικών εκατοντάδων ίσως"...

ΠΕΙΡΑ+ΔΚΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ+ΔΚΙΚΗ
Σύγκρουση συμφερόντων αναβάλλει την πώληση

Λειτουργία ΤΩΡΑ υπό τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ζητάνε οι εργαζόμενοι

Σύγκρουση συμφερόντων προέκυψε ξανά στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι διαμάχες και στο κυβερνητικό στρατόπεδο! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί επ' αόριστον η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων,που είχε προγραμματιστεί για προχτές Δευτέρα, προκειμένου να επικυρώσει την πώληση του Ομίλου της Π - Π στη σαουδαραβική πολυεθνική "OLAYAN"!Η αναβολή της γενικής συνέλευσης έγινε με παρέμβαση του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας,Χρ. Ροκόφυλλου.

Τη Δευτέρα, αργά το βράδυ, οι απολυμένοι του εργοστασίου της Πάτρας στη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης αποφάσισαν να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει τώρα ο Ομιλος της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" κάτω από τον έλεγχο του ΟΑΕ. Παράλληλα, αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλο και ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης, να προγραμματίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Ο γραμματέας του σωματείου των απολυμένων της Πάτρας, Κώστας Μαρκόπουλος,τόνισε χαρακτηριστικά ότι το σωματείο αποφάσισε για την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα να καλέσει τους πολίτες της Πάτρας σε συγκέντρωση μέσα στο εργοστάσιο, για να δουν τι ξεπουλάει η κυβέρνηση "και έτσι να δικαιολογήσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουμε. Η πρόσφατη κινητοποίηση της Αθήνας ήταν μόνο η αρχή και για ό,τι γίνει στο εξής την ευθύνη αποκλειστικά θα φέρει η κυβέρνηση". Ανάλογη απόφαση πήρε χτες και η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων της μητρικής εταιρίας, ενώ στις αρχές τις βδομάδας θα γίνει γενική συνέλευση, προκειμένου να προγραμματιστεί ο συντονισμός της δράσης με τους απολυμένους της Πάτρας.

Να σημειωθεί ότι η πολυεθνική εταιρία έχει συστήσει όμιλο στον οποίο συμμετέχουν με ποσοστό συνολικά 10% η "Κλωστοϋφαντουργία Ευρυτανίας" των Στρατο - Κατσαμπαίων και η εταιρία του εφοπλιστή Ν. Βερνίκου.Η πολυεθνική, σύμφωνα με την προσφορά της, θα καταβάλει συνολικά 6,65 δισ. δραχμές ποσό καταβλητέο σε 6 ετήσιες άτοκες δόσεις, όταν μόνο η αξία των αποθεμάτων της Π - Π Πάτρας φτάνει τα 3 δισ. δραχμές. Επίσης "θα" προσλάβει συνολικά 1.150 εργαζόμενους από τους οποίους οι 600 θα προέρχονται από τους απολυμένους της Πάτρας.

Αύξηση της ΕΣΑΚ

Αυξήθηκαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ελευσίνας.Συγκεκριμένα στο νέο ΔΣ, έλαβαν 8 έδρες η ΕΣΑΚ, προηγούμενα είχε 7 και 3 έδρες η ΠΑΣΚΕ, είχε 4. Για το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας εξέλεξε δυο αντιπροσώπους η ΕΣΑΚ και έναν η ΠΑΣΚΕ. Επίσης για την Ομοσπονδία του κλάδου εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο η ΕΣΑΚ και κανέναν η ΠΑΣΚΕ.

Εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έξω από το Εφετείο Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ