ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε 10 μέρες το πόρισμα για το "Μπόινγκ"

Αναπάντητα θα μείνουν, τουλάχιστον, για τις επόμενες 10 μέρες, τα ερωτήματα για τα αίτια που προκάλεσαν την προχτεσινή προσγείωση εκτός διαδρόμου του "Μπόινγκ 727" της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των αρμοδίων, σε περίπου δέκα μέρες θα ολοκληρώσουν τα πορίσματά τους οι δύο ξεχωριστές επιτροπές που συγκροτήθηκαν σε ΟΑ και ΥΠΑ, για να ερευνήσουν τα αίτια του ατυχήματος, το οποίο έγινε κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (καταρρακτώδη βροχή και αέρα), ίσως, όμως, όχι τέτοιες, που να δικαιολογούν από μόνες τους την ανώμαλη προσγείωση.

Στο μεταξύ, από την ΟΑ το μόνο που ανακοινώθηκε επίσημα χτες ήταν τα ονόματα των μελών της επιτροπής, ενώ με δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Μ. Τσαγκαράκης έμμεσα επιχείρησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο το ατύχημα να οφείλεται σε λάθος χειρισμό του πιλότου, επισημαίνοντας ότι οι πιλότοι της ΟΑ είναι απολύτως ικανοί και άριστα εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ενώ δύο φορές το χρόνο κάνουν πρακτική εξάσκηση στον "εξομοιωτή πτήσεων" σε ιδιαίτερα δύσκολες εικονικές καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, διαφορετική είναι η άποψη του διοικητή της ΥΠΑ, Δ. Καλόφωνου,ο οποίος με δηλώσεις του πιθανολογεί ότι το ατύχημα οφείλεται σε λάθος εκτίμηση του πιλότου, καθώς, όπως υποστηρίζει, η επιχείρηση προσγείωσης δεν άρχισε από την αρχή του διαδρόμου, αλλά 1.500 μέτρα μετά.

Κατά τις εκτιμήσεις, πάντως, των πιλότων, το ατύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της ολισθηρότητας του διαδρόμου "34 - 16" του αεροδρομίου "Μακεδονία", σε συνδυασμό με τα συστήματα φρένων του "Μπόινγκ 727", τα οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν ενεργοποιήθηκαν αμέσως, με επακόλουθο να μη σταματήσει έγκαιρα το αεροπλάνο και να αναγκαστεί ο πιλότος να το στρέψει εκτός διαδρόμου.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο διάδρομο, με αναφορά που υπέβαλε προς την ΟΑ, στις 29 Νοέμβρη 1996, ο πιλότος Χρ. Μπαρδόπουλος,επισήμαινε ότι κατά την προσγείωση διαπίστωσε ότι το αεροπλάνο γλιστρούσε, καθώς το ειδικό ηλεκτρονικό όργανο "αισθανόταν" ότι το οδόστρωμα είχε μηδενικό συντελεστή τριβής και απενεργοποιούσε τα φρένα για να μην μπλοκάρουν οι τροχοί.

ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ - ΠΕΤΑΛΩΤΗ
Μια ζωή στον αγώνα

Κηδεύτηκε χτες η αγωνίστρια Σοφία Γεωργιάδου - Πεταλωτή. Μία γυναίκα που πάλεψε ολόκληρη τη ζωή της για μια καλύτερη κοινωνία.

Η Σοφία καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα ήρθε σε μικρή ηλικία και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο της γερμανο - φασιστικής κατοχής, σαν υπάλληλος των ΤΤΤ, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Φλογερή πατριώτισσα και δραστήρια αγωνίστρια, αναδείχτηκε σύντομα σε στέλεχος του ΚΚΕ. Το σπίτι της ήταν πάντα στη διάθεση της Οργάνωσης για κάθε ανάγκη. Στη δύσκολη περίοδο Ιούλη - Οκτώβρη 1944 εργάστηκε και ως δακτυλογράφος στη στρατιωτική διοίκηση Θεσσαλονίκης του ΕΛΑΣ.

Η Σοφία ανήκει στη λεβεντογενιά της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης και όπως συνέβη σε χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, έτσι κι εκείνη ανταμείφθηκε για την πατριωτική της προσφορά με διώξεις και στερήσεις, με πολύχρονη εξορία στη Χίο, το Τρίκερι και το θανατονήσι τη Μακρόνησο. Απέρριψε το ρεαλισμό της προσαρμογής, του συμβιβασμού και της υποταγής και πολέμησε με όλες τις δυνάμεις της κατακτητές και συνεργάτες τους. Ετσι, και στην καινούρια κατοχή των "συμμάχων" και των εγχώριων οργάνων τους, διωκτών της Εθνικής Αντίστασης, στάθηκε όρθια. Εμεινε πιστή στα ιδανικά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Αρνήθηκε το συμβιβασμό, απέρριψε το "εφικτό" και συνέχισε τον αγώνα για την υλοποίηση του οράματος για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, για μια κοινωνία δίκαιη, για τη δημοκρατία, την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

Στο σύντροφο της ζωής της, το σύντροφό μας Περικλή, ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι θα απαλύνει κάπως τον πόνο του, η υπόσχεσή μας ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα το δρόμο που πορεύτηκε η Σοφία, θεωρώντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε στην πράξη τη μνήμη της αιώνια.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Σωτήρης Κωστόπουλος, μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Ληστεία τράπεζας

Στις 8.40 το πρωί ο υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ Δημήτριος Παπαδημητρίου, 33 χρόνων, κρατώντας ένα πιστόλι κρότου εισέβαλε σε υποκατάστημα της "Εθνικής" στην οδό Γρ. Αυξεντίου 20 στα Ιλίσια. Αφού άρπαξε πάνω από πέντε εκατομμύρια δραχμές διέφυγε με το μηχανάκι του όπου είχε τοποθετήσει πλαστή πινακίδα. Στη συνέχεια πήγε στην υπηρεσία του, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λαοδικείας και Ιλισίων στου Ζωγράφου, για να συνεχίσει την εργασία του. Πιάστηκε στον τρίτο όροφο του κτιρίου από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης μετά από υπόδειξη αυτόπτη μάρτυρα. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρήματα, το πιστόλι, καθώς επίσης η φόρμα και το κράνος που φορούσε.

Αποσύρεται το νερό "Σάριζα"

Η απόσυρση από την αγορά του εμφιαλωμένου νερού της εταιρίας "Σάριζα", καθώς και η άμεση αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου εμφιάλωσης, αποφασίστηκε χτες σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, μετά τον εντοπισμό αρχικά εντεροκόκκου και στη συνέχεια ψευδομονάδας στο νερό.

Η ψευδομονάδα εντοπίστηκε από τους επιστήμονες του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στο δείγμα νερού που ελήφθη από το σημείο που γεμίζουν οι φιάλες. Πρόκειται για ένα παθογόνο μικρόβιο που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και είναι ανθεκτικό ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ύπαρξη ψευδομονάδας στο νερό μπορεί να μην βλάψει υγιές άτομο που θα πιει μικρή ποσότητα, αλλά ασθενείς, μικρά παιδιά και ανοσοκατεσταλμένους οργανισμούς.

Σημειώνεται, ότι οι υπάλληλοι του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν να εξετάζουν εκατοντάδες δείγματα εμφιαλωμένου νερού απ' όλη τη χώρα. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χτες στο βραδινό δελτίο του "Μέγκα", τουλάχιστον άλλες δώδεκα εταιρίες εμφιάλωσης βρίσκονται αυτή την περίοδο στο μικροσκόπιο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ και ο Δήμος ΝΙΚΑΙΑΣ συνδιοργανώνουν για τις 16 και 17 Αυγούστου 1997 ημέρα Σάββατο και Κυριακή,την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς.Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες, καθώς και οι φίλοι της Αντίστασης, όλος ο κοκκινιώτικος λαός να πάρουν μέρος σ' αυτές τις εκδηλώσεις.
  • Η κοινότητα ΣΑΪΔΟΝΑΣ,ο Σύλλογος ΣΑΪΔΟΝΙΤΩΝ και οι αντιστασιακές οργανώσεις Μεσσηνίας ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ τελούν την Κυριακή 17-8-97 στις 10 π.μ.,στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης και στο χώρο του μνημείου, το ετήσιο καθιερωμένο μνημόσυνο για να τιμηθούν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ και η Κοινότητα ΠΑΛΙΟΥΡΑ πραγματοποιούν την Κυριακή 17-8-1997 στις 11 π.μ. στον Πάλιουρα Εύβοιας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα, αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης Κώστα Τσάκου (Πολικός). Πούλμαν για τον Πάλιουρα θα ξεκινούν από την πλατεία Αγοράς Χαλκίδας στις 10 το πρωί.
  • Το Παράρτημα ΙΘΑΚΗΣ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος διοργανώνουν από κοινού την Κυριακή 17-8-97 στις 8.30 μμ στην πλατεία Εθ. Αντίστασης, εκδήλωση προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει την Κυριακή 24-8-97 στις 11.30 πμ,εκδήλωση στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας προς τιμήν του ΔΣΕ. Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ