Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ - ΠΕΤΑΛΩΤΗ
Μια ζωή στον αγώνα

Κηδεύτηκε χτες η αγωνίστρια Σοφία Γεωργιάδου - Πεταλωτή. Μία γυναίκα που πάλεψε ολόκληρη τη ζωή της για μια καλύτερη κοινωνία.

Η Σοφία καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα ήρθε σε μικρή ηλικία και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο της γερμανο - φασιστικής κατοχής, σαν υπάλληλος των ΤΤΤ, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Φλογερή πατριώτισσα και δραστήρια αγωνίστρια, αναδείχτηκε σύντομα σε στέλεχος του ΚΚΕ. Το σπίτι της ήταν πάντα στη διάθεση της Οργάνωσης για κάθε ανάγκη. Στη δύσκολη περίοδο Ιούλη - Οκτώβρη 1944 εργάστηκε και ως δακτυλογράφος στη στρατιωτική διοίκηση Θεσσαλονίκης του ΕΛΑΣ.

Η Σοφία ανήκει στη λεβεντογενιά της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης και όπως συνέβη σε χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, έτσι κι εκείνη ανταμείφθηκε για την πατριωτική της προσφορά με διώξεις και στερήσεις, με πολύχρονη εξορία στη Χίο, το Τρίκερι και το θανατονήσι τη Μακρόνησο. Απέρριψε το ρεαλισμό της προσαρμογής, του συμβιβασμού και της υποταγής και πολέμησε με όλες τις δυνάμεις της κατακτητές και συνεργάτες τους. Ετσι, και στην καινούρια κατοχή των "συμμάχων" και των εγχώριων οργάνων τους, διωκτών της Εθνικής Αντίστασης, στάθηκε όρθια. Εμεινε πιστή στα ιδανικά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Αρνήθηκε το συμβιβασμό, απέρριψε το "εφικτό" και συνέχισε τον αγώνα για την υλοποίηση του οράματος για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, για μια κοινωνία δίκαιη, για τη δημοκρατία, την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

Στο σύντροφο της ζωής της, το σύντροφό μας Περικλή, ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι θα απαλύνει κάπως τον πόνο του, η υπόσχεσή μας ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα το δρόμο που πορεύτηκε η Σοφία, θεωρώντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε στην πράξη τη μνήμη της αιώνια.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Σωτήρης Κωστόπουλος, μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ