Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πόρισμα - καταπέλτης για το μεγάλο σκάνδαλο

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Η κατασκευή του κτιρίου Γυμνασίου - Λυκείου Λίμνης, ένα έργο που ταλανίζει τους κατοίκους της πόλης, αλλά και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Νομαρχίας Εύβοιας (ΔΤΥΝΕ) από την ημέρα έναρξης της πρώτης δημοπράτησής του, στις 17/7/89, είναι γραπτό να τραβήξει ακόμα σε μάκρος χρόνου.

Το έργο ξεκίνησε στραβά απ' την αρχή με την επιλογή της τοποθεσίας, αφού ο χώρος είναι ακατάλληλος για ανέγερση σχολείου, σύμφωνα με παλιότερες καταγγελίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Ταυτόχρονα, όμως, η μη παραλαβή του έργου από το δήμο Λίμνης, τέσσερα χρόνια μετά την αποπεράτωσή του, αλλά και τα όσα συμβαίνουν μεταξύ της μειοδότριας κοινοπραξίας Στ. Πασσάς - Γ. Σίδερης - Εμ. Σκουλάς και τη ΔΤΥΝΕ προκάλεσαν στις 7/12/95 την παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων (ΣΕΔΕ). Από τότε, όμως, που παρενέβη το ΣΕΔΕ πέρασε σχεδόν ενάμισης χρόνος και μόλις στις 2 Απρίλη 1997 οι επιθεωρητές Αθηνά Μωραϊτη και Ηλίας Μιχάλης ετοίμασαν την εμπιστευτική έκθεση έκτακτης επιθεώρησης.

Η μελέτη δημοπράτησης θεωρήθηκε στις 31/5/89 από τον προϊστάμενο μελετών της ΔΤΥΝΕ. Ο προϋπολογισμός της μελέτης, ύψους 300 εκατομμυρίων δραχμών, εγκρίθηκε στις 6/9/89.

Η πρώτη δημοπράτηση του έργου έγινε στις 17/7/89 και απέβη άγονη, ενώ στη δεύτερη δημοπράτηση (16/8/89) προσωρινός μειοδότης αναδείχτηκε η κοινοπραξία Στ. Πασσάς - Εμ. Σκουλάς με έκπτωση 7%. Με την 7461/ 29 - 8 - 89 απόφαση ο διευθυντής της ΔΤΥΝΕ ακύρωσε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας λόγω λάθους διακήρυξης... Η τρίτη δημοπράτηση διενεργήθηκε στις 23/10/89 και τελικός μειοδότης αναδείχτηκε η κοινοπραξία Πασσάς - Σίδερης - Σκουλάς με έκπτωση 11%.

Το συμφωνητικό του έργου υπογράφτηκε στις 7/12/89 με καθορισμένο ποσό τις 277.069.295 δραχμές. Ως προθεσμία περάτωσης του έργου καθορίστηκαν 745 ημέρες, δηλαδή θα έπρεπε να παραδοθεί στις 21/12/91.

Από δω και πέρα αρχίζουν τα ευτράπελα για να επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες όσων υποστηρίζουν ότι υπήρξε "μεγάλο φαγοπότι".

Με 4 παρατάσεις και 2 τροποποιήσεις, που ζητάει η κοινοπραξία και εγκρίνει η υπηρεσία, το έργο καταλήγει να τελειώσει στις... 19/10/93. Επιπλέον, στο διάστημα 28/11/90 - 1/10/93 συντάχθηκαν συνολικά εννέα συγκριτικοί πίνακες, που ο ένατος φτάνει το έργο στο ιλιγγιώδες ποσόν του μισού δισεκατομμυρίου δραχμών! Η Επιτροπή προσωρινής παραλαβής παραλαμβάνει το έργο και αναφέρει αρκετές παρατηρήσεις για τις κακότεχνες εργασίες και ελλείψεις. Μερικές απ' τις εργασίες αποκαταστάθηκαν απ' τον ανάδοχο, ενώ άλλες από τη ΔΤΥΝΕ, καθότι ο ανάδοχος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να κηρυχτεί έκπτωτος.

Τι διαπιστώνει η εμπιστευτική έκθεση:

α) Δεν υπήρξε γεωλογική, γεωτεχνική και εδαφολογική εργασία, έρευνα και μελέτη του εδάφους της περιοχής. "Οι εργασίες αυτές ήταν απαραίτητες λόγω της θέσεως και της μορφολογίας του εδάφους". Προτείνει, μάλιστα, την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στο χώρο από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

β) Κακοτεχνίες στο έργο που έχουν σχέση με την εισροή βρόχινου νερού στις αίθουσες, ρωγμές σε τοίχους, καταστροφές πλακιδίων, αποκόλλησης επιχρισμάτων οροφών κλπ. Παράλληλα, επισημαίνει πως έχει παρατηρηθεί και καθίζηση εδάφους, όπως και τοιχίου στήριξης χωμάτων.

γ) Για τις ευθύνες της ΔΤΥΝΕ επισημαίνει ότι, όχι μόνο δεν απομάκρυνε την ανάδοχο κοινοπραξία, αφού η έκπτωση ήταν οριστική, αλλά συνέχιζε και μετά να εκδίδει διαταγές για αποκατάσταση ζημιών απ' αυτήν. "Δεν επιτρέπεται να έχει οριστικοποιηθεί η έκπτωση από τις 11/10/94 και το Δεκέμβρη του 1995 να δίνει εντολές αποκατάστασης των κακοτεχνιών", επισημαίνει.

Τέλος, οι δύο επιθεωρητές προτείνουν να οριστεί διοικητικός ανακριτής, για να επιληφθεί των διοικητικών παραβάσεων και να καταλογίσει ευθύνες στα εμπλεκόμενα όργανα του φορέα κατασκευής. Να σημειωθεί ότι την υπόθεση εξετάζει, μετά από αναφορά που κατατέθηκε από ενδιαφερόμενους γονείς, ο εισαγγελέας Χαλκίδας.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ