Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΑΣΟΥΛΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απογοητευτική εικόνα άδειων υπηρεσιών

- Η κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε με "επείγουσες διαδικασίες" το νόμο για την υγεία μέσα στο καλοκαίρι...

- Ομως τα "επείγοντα προβλήματα" των δημόσιων υπηρεσιών υγείας όχι μόνο παραμένουν, αλλά και οξύνονται τώρα την καλοκαιρινή περίοδο.

- Δώστε ένα παράδειγμα.

- Ολες οι περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Ηπείρου στο Ιόνιο Πέλαγος καλύπτονται μόνο από ένα ασθενοφόρο - του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας - ακόμα και τώρα το καλοκαίρι που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

- Ποια είναι η γενική εικόνα στην επαρχία.

- Είναι απογοητευτική. Τα αγροτικά ιατρεία είναι άδεια. Το ίδιο άδεια ή με τρομακτικές ελλείψεις είναι και τα Κέντρα Υγείας. Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό υπάρχουν και στα νοσοκομεία.

Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να βγουν οι εφημερίες και οι βάρδιες και αυτό φυσικά έχει επιπτώσεις στην παρεχόμενη περίθαλψη. Ακόμα πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες λαθών που μπορούν να αποβούν και μοιραία για τη ζωή των ασθενών.

Με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τα προβλήματα των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και της προνοσοκομειακής φροντίδας - όπως είναι το ΕΚΑΒ - όχι μόνο δε θα αντιμετωπιστούν αλλά και θα επιδεινωθούν.

- Θα θέλαμε συγκεκριμένες περιπτώσεις...

- Η πρώτη: Το ΕΚΑΒ πέρα απ' τις ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό, δεν πληρώνει εδώ και ένα χρόνο τους οδηγούς των ασθενοφόρων για τη μετακίνησή τους εκτός του νομού της έδρας του ασθενοφόρου. Ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί το θέμα παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας στις απαντήσεις του σε ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ.

Η δεύτερη: Οταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη οι διατάξεις του νόμου τότε τα απομακρυσμένα αγροτικά ιατρεία θα κλείσουν, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της υπηρεσίας υπαίθρου των αγροτικών γιατρών. Δηλαδή δε θα είναι υποχρεωτική η υπηρεσία σε αυτά. Και ποιος θα πηγαίνει προαιρετικά σε απομακρυσμένες περιοχές;

Η τρίτη: Υπάρχει μια εγκύκλιος της Διοίκησης του ΙΚΑ με την οποία γίνονται παραπέρα περιορισμοί στη συνταγογράφηση κουτιών φαρμάκων ακόμα και σε χρόνια περιστατικά. Για όποιον έχει γνώση των αποστάσεων και των δυνατοτήτων μετακίνησης στις απομακρυσμένες περιοχές, αυτό στην πράξη θα σημάνει αδυναμία παροχής της φαρμακευτικής περίθαλψης ή πληρωμή των φαρμάκων απ' την τσέπη του ασφαλισμένου, καθώς θα είναι αναγκασμένος να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα άγονης γραμμής για να γράψει ένα κουτί φάρμακα.Υπάρχει, δηλαδή, μια δέσμη πολιτικών πρακτικών, μέτρων και επιλογών που θα επιδεινώσουν την παροχή υπηρεσιών στον Ελληνα πολίτη.

- Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

- Με το νόμο που ψηφίστηκε θα δυσκολέψει η λειτουργία των νοσοκομείων, θα επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, θα αρχίσει η ιδιωτικοποίηση τομέων της δημόσιας υγείας, θα αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, κάτι το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στους ίδιους, αλλά και στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Αυτός ο νόμος δηλαδή, δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς. Αφορά και τον υπόλοιπο κόσμο και κύρια τους ασφαλισμένους στα διάφορα ταμεία. Ολοι αυτοί πρέπει να ξεσηκωθούν και να παλέψουν για να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου ούτε οι περιορισμοί στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Επιπλέον, ταυτόχρονα πρέπει όλοι να διεκδικήσουν καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας στις πόλεις.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ