Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποζημιώσεις δίκαιες και γρήγορα
  • Σύσκεψη για τους χαλαζόπληκτους στη νομαρχία Λάρισας - υποσχέσεις των εκπροσώπων του ΕΛΓΑ
  • Δεν πείθονται οι αγρότες και βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή κι ετοιμότητα

Σύσκεψη, με στόχο τον εφησυχασμό των χαλαζόπληκτων έγινε χτες στη Λάρισα, υπό την προεδρία του αντινομάρχηΑπ. Χονδρονάσιου,με τη συμμετοχή του διοικητή του ΕΛΓΑ Γ. Παπαβασιλείου και του υποδιοικητή Κ. Κουντουριώτη,καθώς και των προέδρων των κοινοτήτων που πληγήκανε από το χαλάζι.

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 92.000 στρέμματα καλλιεργειών σε 23 χωριά του νομού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ μικρότερες ζημιές υπάρχουν και σε άλλα χωριά, που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων στάθηκαν ιδιαίτερα στην απαίτηση των πληγέντων παραγωγών να προχωρήσουν γρήγορα και σωστά οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν οι αποζημιώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα, για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα.

Οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ επανέλαβαν την υπόσχεση του υπουργού Γεωργίας ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν. Οι εκπρόσωποι των αγροτών, όμως, υπογράμμισαν πως έχουν αμφιβολίες για τις κυβερνητικές προθέσεις και δήλωσαν ότι, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, όπως τίθενται από τους παραγωγούς, τότε η απάντηση των αγροτών θα είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις.

"Ηταν μια σύσκεψη, για να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια", υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και επισημαίνει:

  • Δεν υπήρξε δέσμευση για τα άμεσα αιτήματα, αλλά ούτε και για ταμακροπρόθεσμα.
  • Δεν υπήρξε καμιά αναφορά στην κυβερνητική αδιαφορία και στις ευθύνες που φέρνει για την άμεση αντιμετώπιση των χαλαζόπληκτων.
  • Δεν υπήρξε δέσμευση για το χρόνο εξόφλησης των αποζημιώσεων.
  • Δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα της προκαταβολής.
  • Δεν έγινε συζήτηση για πάγωμα των χρεών των πληγέντων παραγωγών στις τράπεζες.
  • Επιτακτικά μπαίνει το θέμα της τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει μείωση του ποσοστού, για το οποίο δεν αποζημιώνεται ο αγρότης, αλλά και αυτό το θέμα παραπέμφθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ).
  • Δεν υπήρξε καμιά αναφορά στην κυβερνητική αδιαφορία και στις ευθύνες που φέρνει για την άμεση αντιμετώπιση των χαλαζόπληκτων. Ηταν μια σύσκεψη για να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια.

"Τα προβλήματά που έχουν δημιουργηθεί στις χαλαζόπληκτες κοινότητες απαιτούν συντονισμό, ενότητα και αγώνα για να βρουν την άμεση και αποτελεσματική λύση", καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, στα χαλαζόπληκτα χωριά της Λάρισας και των Τρικάλων οι αγρότες βρίσκονται σε αναβρασμό, έτοιμοι να βγουν στους δρόμους του αγώνα για να διεκδικήσουν ό,τι δικαιούνται. Κλιμάκια των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων περιοδεύουν στην περιοχή της καταστροφής, ενημερώνοντας και καλώντας τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται σε αγωνιστική επιφυλακή και ετοιμότητα. Οι αγρότες είναι ανήσυχοι, καθώς δεν πείθονται από τις κυβερνητικές υποσχέσεις, αφού δεν υπάρχει δέσμευση πως θ' αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και θα καλύπτονται οι ζημιές από 0% μέχρι 100%, ούτε εγγύηση ότι η διαδικασία των εκτιμήσεων θα είναι δίκαιη και όχι χρονοβόρα. Ταυτόχρονα, δε λαμβάνονται μέτρα για πάγωμα των χρεών στην ΑΤΕ και άλλες διευκολύνσεις, για να πάρουν μια ανάσα οι πληγέντες. Και φυσικά ουδεμία δέσμευση - ούτε καν υπόσχεση - δεν υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης για αλλαγή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που αποτελεί "μόνιμη πολιτική θεομηνία" για την αγροτιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ