Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ανάπτυξη με ΜΑΤ δε γίνεται

Ετοιμοι να αντιμετωπίσουν την όποια επιχείρηση καταστολής ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, δηλώνουν οι κάτοικοι του Στρυμονικού Κόλπου, ενώ προειδοποιούν πως είναι αδύνατο να υλοποιηθούν επενδύσεις με τα ΜΑΤ απέναντι στην κοινωνία του τόπου.

Οι κάτοικοι της περιοχής, που εδώ και 560 μέρες βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή ώστε να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια υλοποίησης της καταστροφικής απόφασης, ξεκαθάρισαν για άλλη μια φορά ότι δε θα υποκύψουν μπροστά στη μεθοδευμένη επιχείρηση κυβέρνησης, πολυεθνικής και βιομηχάνων να καταδικάσει με ερήμωση μια ανεπτυγμένη περιοχή.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου απαντά στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αστυνομική κινητοποίηση που ετοιμάζεται, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις τους. "Η επιχείρηση αυτή αποτελεί την "απάντηση" της κυβέρνησης στην πρότασή μας για έναν ουσιαστικό και συμφωνημένο διάλογο με τους μελετητές που εκπόνησαν την α φάση της μελέτης εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού. Αντί να οργανώνει αστυνομικές επιχειρήσεις και να υπακούει στα κελεύσματα των βιομηχάνων, καλά θα κάνει να εξηγήσει πώς γίνεται στενοί συνεργάτες των υπουργών της να συναλλάσσονται με την TVX, πώς είναι δυνατόν η αρμόδια υφυπουργός να ανέχεται πιέσεις και να δέχεται διορθώσεις και συμπληρώσεις της μελέτης παρά τις έντονες και γραπτά διατυπωμένες αντιδράσεις μελετητών του ΙΓΜΕ και τέλος γιατί αρνείται έναν άμεσο διάλογο με τους μελετητές".

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας κ. Μήτσιου σημείωσε πως "η αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως αυτό της ανάπτυξης της χώρας και της ορθολογικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, δεν μπορεί να γίνει με εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, αλλά κάτω από τη σύμφωνη θέση της τοπικής κοινωνίας".

Τέλος η ΣΕΑ καλεί σε παραίτηση την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,αλλά και τη διοίκηση του ΙΓΜΕ, η οποία όπως καταγγέλλουν παίζει ύποπτα παιχνίδια στο πλευρό της πολυεθνικής. Στο μεταξύ, η υφυπουργός Ανάπτυξης απένειμε χτες με τον πλέον προκλητικό τρόπο εύσημα προς τους βιομηχάνους Βορείου Ελλάδος, που απαίτησαν από την κυβέρνηση την κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους κατοίκους της Ολυμπιάδας. Παράλληλα επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και αθόρυβα για την υλοποίηση της Μονάδας Χρυσού από την TVX.

Συγκεκριμένα, σε χτεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως ευτυχές γεγονός την προχτεσινή αυταρχική παρέμβαση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στην οποία μάλιστα επέδωσε και χαρακτηριστικά ευαισθησίας. Υποστήριξε ότι το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων μελετών για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης προχωράει κανονικά, ενώ κατέληξε ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της επένδυσης δεν αφορά μόνο τις αρμόδιες κρατικές αρχές, αλλά και στον ίδιο το φορέα της επένδυσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ