ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
Καταγγελία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Οι πολιτικές συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων ήταν ίσως και το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του Φεστιβάλ. Στο διάστημα των 6 ημερών που διάρκεσαν, πήραν μέρος χιλιάδες αντιπρόσωποι και αναφέρθηκαν σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους λαούς και ιδιαίτερα τους νέους όλου του κόσμου. Το υπερσύγχρονο πολυσυνεδριακό κέντρο, το "Παλάτι των Συνεδρίων", το Πανεπιστήμιο της Αβάνας, το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής "Πέδρο Κουρί", το "Κεντρικό Παλάτι των Πιονέρων", που φέρει το όνομα του Τσε, ήταν οι βασικοί χώροι που φιλοξένησαν τα κύρια κέντρα συζήτησης. Τα θέματα που μπήκαν στη συζήτηση, όπως ήδη ο "Ρ" με ανταποκρίσεις έχειδώσει χωρίς να τα έχει εξαντλήσει, ήταν:

- Δημοκρατία και Συμμετοχή

- Εργασία και Απασχόληση

- Ειρήνη και Ασφάλεια σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα

- Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δικαιώματα των Λαών

- Πολιτισμός και Κοινωνική Επικοινωνία

- Νέες Γυναίκες

  • Η συζήτηση για τη "Δημοκρατία και τη Συμμετοχή" διακρινόταν από ένα κλίμα αντι-αμερικανικό και καταδίκης του αμερικανικού αποκλεισμού στην Κούβα, καθώς επίσης και των καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Φέρνοντας πολλά παραδείγματα για τις καταπατήσεις της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των ανθρώπων στις ΗΠΑ, και όχι μόνο, οι χιλιάδες αντιπρόσωποι που πήραν μέρος στη συζήτηση επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα της δημοκρατίας και της συμμετοχής έχει άμεση σχέση με το κοινωνικό σύστημα. Ο καπιταλισμός έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώριά του για να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και τώρα πλέον πιο επιθετικά χτυπάει τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμητική θέση στο προεδρείο είχε ο πρόεδρος της Βουλής, Ρικάρντο Αλαρκόν,ο οποίος αναφέρθηκε στη "δημοκρατία" των ΗΠΑ, που προσπαθούν να καταπνίξουν την Κούβα. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έφτανε η προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ για να πείσει τον κόσμο και έτσι "αναγκάστηκαν" να χρηματοδοτούν με 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο τις διάφορες αντεπαναστατικές ομάδες για να πραγματοποιούν ανάλογες ενέργειες, τόσο στο εξωτερικό της χώρας, όσο και στο εσωτερικό.

  • Στη συζήτηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Λαών,ξεκινώντας με προβολή βίντεο, οι αντιπρόσωποι του Φεστιβάλ συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες για το τι συμβαίνει στις χώρες τους. Ολοι κατέκριναν τον ιμπεριαλισμό που καταπατεί καθημερινά τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των λαών.
  • Στο κέντρο της συζήτησης "Για την εργασία και απασχόληση", που διεξήχθη στην Αίθουσα 4 του "Παλατιού Συνεδρίου", αναδείχτηκαν οι μεγάλες αντιθέσεις που κυριαρχούν στο σημερινό κόσμο, όπου επικρατούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, όπου το 20% του πληθυσμού της Γης κατέχει πάνω από το 80% του πλούτου και όπου 1 στους 5 ανθρώπους γνωρίζει την απόλυτη εξαθλίωση και φτώχεια.

Στη συζήτηση αυτή κυριάρχησαν οι αναφορές στο πρόβλημα της ανεργίας, που μαστίζει κύρια τη νεολαία σε όλες τις χώρες του κόσμου, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση και τη δύσκολη κατάσταση για τους αλλοδαπούς εργάτες.

Οι περισσότεροι ομιλητές φωτογράφιζαν τον καπιταλισμό ως την κύρια αιτία αυτών των προβλημάτων και πολλοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και αλληλεγγύης, ειδικότερα με το Νησί της Επανάστασης, που αντιμετωπίζει σήμερα μια δύσκολη ειδική περίοδο λόγω του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Πολλοί ήταν εκείνοι που αναγνώρισαν στο σοσιαλιστικό σύστημα τη μοναδική διέξοδο.

  • Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση για το "Πολιτισμό και την κοινωνική επικοινωνία", οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον αμερικανικό αποκλεισμό στην Κούβα και την επίθεση που αυτή δέχεται μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και διακήρυξαν επίσης το σεβασμό στην αναγκαία πολιτισμική διαφορετικότητα των λαών.
  • Η εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο ακολουθεί την κυρίαρχη τάση της ιδιωτικοποίησης. Οι πολιτικές εκφράσεις του νεοφιλελευθερισμού - όπως είναι φυσικό - έχουν άμεση επίδραση στην εκπαίδευση, τόσο στη βασική όσο και στην πανεπιστημιακή και τεχνική. Αυτό διαπιστώθηκε από τη συζήτηση που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και την Τεχνολογία.

Αποδείχτηκε ότι είναι πολύ λίγες εκείνες οι χώρες του κόσμου που βρίσκονται μακριά από αυτήν τη διαδικασία που επιβάλλουν η πολιτική του κεφαλαίου και οι πολυεθνικές.

Ετσι, οι πάνω από 150 αντιπρόσωποι από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Ασία με μια φωνή καταδίκασαν την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, από όποιον και αν εφαρμόζεται, που οδηγεί στη μείωση των δαπανών για την παιδεία και στις ταξικές διακρίσεις. Ολοι οι αντιπρόσωποι επέστησαν την προσοχή στο ότι σήμερα προωθείται, όπου δεν έχει ήδη γίνει, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Ανέφεραν πολλά προβλήματα και ελλείψεις στην υποδομή και φαινόμενα αντιδημοκρατικά και νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση. Επισήμαναν επίσης ότι αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, ενώ τα δικαιώματα της νεολαίας χτυπιούνται. Επισημάνθηκε πως είναι αναγκαίος ο διεθνής συντονισμός και η δράση της νεολαίας ενάντια στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και του ιμπεριαλισμού, ενώ παράλληλα τονίστηκε πως η προοπτική για τη λύση των προβλημάτων της νεολαίας είναι ο σοσιαλισμός.

Για τους συμμετέχοντες στις συζητήσεις έγινε καθαρό ότι η νέα γενιά δεν έχει άλλη διέξοδο από το να παλέψει για ένα άλλο μοντέλο εκπαίδευσης, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία θα λειτουργούν για τον άνθρωπο. Πράγμα που δεν μπορεί παρά να γίνει με την πάλη για μια άλλη κοινωνία.

  • Στο κέντρο συζήτησης του Πανεπιστήμιου της Αβάνας οι 150 συμμετέχοντες αντιπρόσωποι συζήτησαν για τις μαζικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού στη δημόσια παιδεία, στην πανεπιστημιακή και την τεχνική εκπαίδευση.

Η σημερινή κατάσταση των παιδιών σε όλο τον κόσμο ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε στο "Παλάτι των Πιονέρων". Οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών, της οικογένειας και της κοινωνίας, αλλά και τα δικαιώματα των παιδιών, η βία και κοινωνική παρενόχληση, καθώς και η απαγόρευση της παιδικής εργασίας απασχόλησαν τους αντιπροσώπους.

Πορεία αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης

Ηδη από την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ διαφάνηκε ο αντιιμπεριαλιστικός του χαρακτήρας, στη μεγάλη πορεία αλληλεγγύης από την παραλιακή λεωφόρο "Μαλεκόν" μέχρι το Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Το πολύβουο και πολύχρωμο ποτάμι των δεκάδων χιλιάδων νέων, αντιπροσώπων απ' όλο τον κόσμο, αλλά και των μαζικών οργανώσεων της Κούβας, ξεχείλισε τους δρόμους της Αβάνας, με τα συνθήματα ενάντια στη "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών, ενάντια στον πόλεμο και στον πυρηνικό όλεθρο, για το δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο.

Οι πρωταγωνιστές της μεγάλης αυτής εκδήλωσης, οι νέοι όλου του κόσμου απέδειξαν με το πάθος και τον παλμό τους ότι η φωνή τους μπορεί να ακουστεί δυνατά, κόντρα στις επιβουλές των επικυρίαρχων της Γης, που θέλουν να τους καταδικάσουν στη σιωπή.

Σε αυτή τη "Βαβέλ" της νεανικής διαμαρτυρίας, οι αντιπροσωπείες από την κάθε χώρα έδιναν το δικό τους χρώμα, με φόντο τα πρωτότυπα πανό τους και τη φιγούρα του Τσε να δεσπόζει στα περισσότερα από αυτά. Χαρακτηριστικά οι νέοι από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής χόρευαν ντυμένοι στις παραδοσιακές ενδυμασίες στους ρυθμούς της "κούμπια", της "σάλσα", της "μερέγγε", της "σάμπα" και των ρυθμών των Ανδεων, ενώ ταυτόχρονα φώναζαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της φιλίας των λαών, κατά της αποικιοκρατίας και της εξαθλίωσης που επικρατεί στις χώρες τους. Εξέφραζαν επίσης την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας και στην επανάστασή του ενάντια στον αποκλεισμό.

Οι νέοι από την Ιαπωνία βάδιζαν στην πορεία με επικεφαλής κοπελιές που ντυμένες "γκέισες" κατήγγελλαν το έγκλημα του ιμπεριαλισμού στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Ακολουθούσαν πολλές αντιπροσωπείες από την Ασία, ανάμεσά τους της Κίνας και της ΛΔ της Κορέας με τα χαρακτηριστικά πουκάμισα.

Οι νέοι της Ευρώπης είχαν τη δική τους θέση στην πορεία, όπου ξεχώριζε η ελληνική αντιπροσωπεία και ιδιαίτερα οι νέοι της ΚΝΕ, που φώναζαν με το δικό τους τρόπο συνθήματα στα ισπανικά. "Κούβα σι, Γιάνκι νο", "Και δω και κει, οι Γιάνκις θα πεθάνουν", "Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος", καθώς και το σύνθημα του πανό "Εχουμε τα ίδια όνειρα, έχουμε τον ίδιο εχθρό, νεανική αντεπίθεση στον ιμπεριαλισμό", ενθουσίασαν τους Κουβανούς που από τα μπαλκόνια χειροκροτούσαν και ανταπέδιδαν "Ζήτω η Ελλάδα".

Ξεχωριστή εντύπωση έκανε η πολυπληθής αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, που παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που συνάντησαν από την κυβέρνηση των κεφαλαιοκρατών της χώρας, έδωσε την αγωνιστική της παρουσία στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού της νεολαίας, στην απαγορευμένη γι' αυτούς Κούβα. Το σύνθημα "Κούβα, άκου είμαστε και μεις στον αγώνα" έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής τόσο από τους κατοίκους της Αβάνας όσο και από τους υπόλοιπους νέους της πορείας.

Τη μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ηγέτης του νησιού της Επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο με την ηγεσία της χώρας, ενώ στους συγκεντρωμένους μίλησε και η πρώτη γραμματέας της ΚΝ Κούβας, Β. Βελάσκεζ και έκλεισαν γνωστοί τροβαδόροι της Κούβας με το τραγούδι που είναι αφιερωμένο στον ηρωικό αντάρτη, Τσε Γκεβάρα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά, των νέων στις ιδέες, όλου του κόσμου.

Ολος ο κόσμος στην Κούβα

ΧΩΡΕΣΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ

Αγιος Δομίνικος...................157

Αγκόλα............................464

Αίγυπτος............................3

Αιθιοπία............................8

Αϊτή...............................82

Αλγερία............................19

Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.....26

Αργεντινή.........................561

Αρμενία............................14

Αυστραλία..........................47

Αυστρία...........................102

Βέλγιο............................180

Βενεζουέλα........................269

Βιετνάμ...........................130

Βολιβία............................82

Βουλγαρία..........................15

Βραζιλία..........................456

Γαλλία............................416

Γαλλική Γουιάνα.....................2

Γερμανία..........................461

Γιουγκοσλαβία.......................7

Γκάνα..............................39

Γουαδελούπη.........................2

Γουατεμάλα........................373

Γουιάνα............................71

Γουινέα Μπισάου....................15

Γουινέα Ισημερινού..................2

Γρενάδα.............................5

Δανία..............................73

Δημοκρατία Γουινέας.................3

Δομινίκη...........................26

Ελλάδα.............................92

Ελβετία............................53

Ερυθραία............................1

Ζάμπια.............................74

Ζιμπάμπουε..........................7

ΗΠΑ...............................849

Ιαπωνία...........................105

Ινδία.............................188

Ιορδανία............................6

Ιράκ................................5

Ιρλανδία...........................18

Ισημερινός........................323

Ισλανδία...........................11

Ισπανία...........................404

Ισραήλ.............................31

Ιταλία............................137

Καζαχστάν..........................15

Καναδάς...........................309

Καμπότζη............................9

Κιργιστάν..........................10

Κολομβία..........................383

Κονγκό..............................2

Κόστα Ρίκα.........................31

Κούβα...........................1.000

Κύπρος.............................43

Λάος...............................26

Λ. Δ. Κίνας........................43

Λ. Δ. Κορέας......................512

Λεσότο..............................3

Λευκορωσία.........................26

Λίβανος............................40

Λιβύη..............................67

Λινχνενστάιν........................1

Λουξεμβούργο........................9

Μαϊναμάρ...........................23

Μαλαισία............................1

Μαλάουι............................12

Μάλτα...............................6

Μαρόκο.............................16

Μαρτινίκα..........................12

Μαυρίκιος...........................2

Μεγάλη Βρετανία...................100

Μεξικό............................644

Μογγολία............................1

Μοζαμβίκη..........................15

Μολδαβία............................1

Μπαγκλαντές........................13

Μπαρμπάδος..........................9

Μπελίσε............................23

Μπενίν..............................4

Μποτσουάνα...........................3

Μπουρκίνα Φάσο.....................32

Μπουρουντί..........................1

Μπουτάν.............................1

Ναμίμπια..........................132

Νέα Ζηλανδία........................7

Νεπάλ..............................27

Νιγερία.............................1

Νίγηρας.............................2

Νικαράγουα........................188

Νορβηγία...........................28

Νότια Αφρική.......................25

Νότια Κορέα.........................1

Ολλανδία...........................26

Ονδούρα............................20

Ουγγαρία............................6

Ουγκάντα............................7

Ουκρανία...........................48

Ουρουγουάη........................109

Παλαιστίνη.........................61

Παναμάς...........................141

Παραγουάη..........................74

Περού..............................74

Πολωνία.............................4

Πορτογαλία........................143

Πουέρτο Ρίκο......................333

Πράσινο Ακρωτήρι...................34

Ρουμανία............................9

Ρωσία.............................124

Σαλβαδόρ...........................77

Σαν Βισέντε.........................4

Σάντα Λουσία........................4

Σάο Τόμε και Πρίνσιπε...............4

Σενεγάλη............................8

Σεϊχέλες............................5

Σλοβακία...........................30

Σρι Λάνκα..........................12

Συρία..............................50

Σουδάν.............................16

Σουηδία............................85

Τανζανία...........................33

Τζαμάικα...........................96

Τρινιδάδ και Τομπάκο...............60

Τσεχία.............................13

Τουρκία............................82

Τυνησία.............................2

Υεμένη..............................6

Φιλιππίνες..........................1

Φινλανδία..........................44

Χιλή..............................263

Αλλες συμμετοχές....................4

Σύνολο καταγραμμένων χωρών.....132

Σύνολο αντιπροσώπων......... 12.326

14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
1. Αγωνιστική συνέχεια του θεσμού

Το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 5 Αυγούστου, στην Αβάνα της ηρωικής Κούβας, αποτελεί πλέον μέρος της ιστορίας του θεσμού των Φεστιβάλ της παγκόσμιας προοδευτικής νεολαίας. Είναι η αγωνιστική συνέχεια των 13 Φεστιβάλ που έγιναν, μέχρι τη φιλοξενία στην Πιονγκ Γιανγκ της ΛΔ της Κορέας, το 1989. Η ιδέα της συνάντησης των νέων όλου του κόσμου ξεκίνησε 1947 στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας, για να γιορταστεί η νίκη των λαών και η συντριβή του φασισμού, αλλά και για το συντονισμό των προσπαθειών στον κοινό αγώνα για τη "Διαρκή ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία και για ένα καλύτερο μέλλον των λαών". Η πρωτοβουλία ανήκε, στη "νεαρή" τότε Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) και είχε την πλήρη υποστήριξη των νεοδημιουργημένων σοσιαλιστικών χωρών και των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων όλου του κόσμου.

Στις μέρες μας κάτω από διαφορετικές συνθήκες, με πολλές δυσκολίες και χωρίς την ύπαρξη, τη συμπαράσταση και βοήθεια των σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης και κύρια της Σ. Ενωσης, με μια ΠΟΔΝ που αρχίζει να βγαίνει από την προσωρινή της κρίση, έγινε κατορθωτό να αναβιώσει ο θεσμός αυτός.

Οπως αναφέρεται και στην τελική διακήρυξη του Φεστιβάλ οι προσπάθειες πολλών Εθνικών Προπαρασκευαστικών Επιτροπών και νεολαιίστικων και φοιτητικών οργανώσεων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της προπαρασκευής, έφεραν το αποτέλεσμα, του 14ου Φεστιβάλ στην Αβάνα, κάτω από το σύνθημα "Για την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη φιλία". Επίσης, η αξιέπαινη φιλοξενία της επαναστατικής Κούβας και η υπέροχη προσφορά του αγωνιζόμενου λαού της, συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, που πριν μερικά χρόνια φάνταζε απραγματοποίητος.

Η υπερβολικά αυξημένη συμμετοχή των 12.000 και πάνω αντιπροσώπων, από 132 χώρες, ξεπέρασε κατά πολύ την πρόβλεψη των 5.000 που υπολόγιζαν οι οικοδεσπότες. Αυτό, πέραν των άλλων δείχνει ότι οι προοδευτικοί νέοι και φοιτητές όλου του κόσμου με τις οργανώσεις τους, θέλουν να βγουν στο προσκήνιο και να συντονίσουν την πάλη ενάντια στα νέα δεινά της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, για τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δικαιώματά τους. Ομως δείχνει ακόμη ότι το παράδειγμα της επαναστατικής Κούβας, που συνεχίζει να αντιστέκεται και να δίνει το δικό της αγώνα, ενάντια στον απάνθρωπο αποκλεισμό των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, συναντά όλο και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στα νεολαιίστικα κινήματα σε όλες της γωνίες του κόσμου.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Ξεχείλισαν οι δρόμοι της Αβάνας από τις διαφορετικές γλώσσες, φυλές μα και απ' την κοινή αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Η αίθουσα 1 του παλατιού των συζητήσεων "έκλεψε" την παράσταση στις εργασίες του φεστιβάλ

Δυναμικά η ΚΝΕ στην πορεία αλληλεγγύης, στην Αβάνα στις 28 Ιούλη

Ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης χαιρετίζει τους νέους του κόσμου κατά την τελετή λήξης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ