ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟ+ΔΚΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1995
Αλλαγές για αυξήσεις επιδομάτων

Η πολιτική επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου "ζει και βασιλεύει". Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αξιοποίησαν την πολιτική επιδομάτων στους μισθούς σαν μέσο για να "εξωραφισουν" την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Σ' αυτή τη λογική κινούνται και οι δύο αποφάσεις που υπέγραψε στις 23 Φλεβάρη 1995 ο υπουργός Οικονομικών, για την αύξηση των αρχικών ποσών που είχαν προγραμματιστεί να δοθούν από τον προϋπολογισμό του 1995 για επιδόματα στο Στρατό και την Αστυνομία, καθώς και για "αμοιβές νομικών προσώπων".

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, αυξάνεται κατά 754.708.000 δραχμές το ποσό που είχε προγραμματιστεί να δοθεί φέτος για επιδόματα σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ. ΑΣ.), για το "βασικό μισθό" των φαντάρων,καθώς και για λειτουργικές ανάγκες του Στρατού και της ΕΛ. ΑΣ. Μεταξύ άλλων, αυξάνονται τα ποσά - σε σχέση με τα αρχικά που είχαν προβλεφτεί στον προϋπολογισμό του 1995 - για χρονοεπιδόματα, για επιδόματα τροφής, για επιδόματα στολής κλπ. Με την ίδια απόφαση, αυξάνονται και διάφορα άλλα κονδύλια της ΕΛ. ΑΣ. και του Στρατού, για την κάλυψη δαπανών προμήθεια πολεμοφοδίων, στολών, υφασμάτων κλπ.

Με τη δεύτερη απόφαση, αυξάνεται κατά 111,3 εκατ. δραχμές, το αρχικό ποσό που είχε προγραμματιστεί να δοθεί από τον προϋπολογισμό, για αμοιβές νομικών προσώπων.Δεν αποσαφηνίζεται από την απόφαση αυτή, ποιους αφορά η αύξηση των αμοιβών νομικών προσώπων (ΔΕΚΟ κλπ.). Σύμφωνα με τις δύο υπουργικές αποφάσεις, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 148 τεύχος Α/3-3-95), η αύξηση των κονδυλίων για επιδόματα και αμοιβές νομικών προσώπων θα καλυφθεί με ισόποση μείωση από το αποθεματικό του προϋπολογισμού 1995.

ΕΚΟΦΙΝ: Πρόταση για την αλλαγή του τρόπου ελέγχου, είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ στο διακοινοτικό εμπόριο θα συζητήσουν, μεταξύ των άλλων οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την προσεχή Δευτέρα 20 Μάρτη στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης η συζήτηση της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η απαλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση του 1993, προτάσεις για την "αντιμετώπιση" της ανεργίας, η πρόταση δημοσιονομικού κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα, η οικονομική "βοήθεια" προς τρίτες χώρες και η προετοιμασία της συνάντησης του ΕΚΟΦΙΝ με τους ομολόγους των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ: Συνεχίστηκε για πέμπτη μέρα χτες η απεργία των πρατηρίων βενζίνης στις Κυκλάδες, με αφορμή την εφαρμογή ανώτατης λιανικής τιμής πώλησης καυσίμων που αποφάσισε το υπουργείο Βιομηχανίας για τη συγκεκριμένη περιοχή. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, οι πρατηριούχοι αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι αδικούνται και ζητούν αύξηση του περιθωρίου κέρδους, υποστηρίζοντας ότι η δουλιά τους είναι εποχιακή. Παράλληλα η Ομοσπονδία ενημερώνει όσους προτίθενται να ταξιδέψουν προς την περιοχή αυτή ότι υπάρχει πρόβλημα ανεφοδιασμού των αυτοκινήτων με βενζίνη, καθώς όλα τα πρατήρια παραμένουν κλειστά.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Υπογράφεται την ερχόμενη Τρίτη η πρώτη οριστική σύμβαση πώλησης φυσικού αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ) και της βιομηχανίας χάρτου ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ ΑΒΕΕ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, η σύμβαση έχει πενταετή διάρκεια και προβλέπει προμήθεια φυσικού αερίου 8.500.000 κυβικών μέτρων το χρόνο.

ΟΤΕ: Εκσυγχρονίζονται τα γραφεία συναλλαγών του ΟΤΕ και δημιουργούνται εμπορικά γραφεία σ' όλη τη χώρα. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, θα πραγματοποιηθεί επένδυση ύψους τριών δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου. Πλέον στα γραφεία, εκτός από τη συνήθη εξυπηρέτηση των πελατών θα πωλούνται όλοι οι τύποι του τερματικού εξοπλισμού και θα παρέχονται νέες υπηρεσίες μέσω χρήσης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Με την αλλαγή της οργάνωσης των γραφείων περιορίζεται το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, καθώς οι εργαζόμενοι σ' αυτά θα εξυπηρετούν συνολικά τους πελάτες για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η μελέτη για την αναδιοργάνωση των γραφείων εξυπηρέτησης των πελατών του ΟΤΕ έγινε με βάση συγκεκριμένο σχέδιο που εκπονήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ίδιου του ΟΤΕ.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Ξεπουλήστε τα όλα"!

Την προκλητικότατη αξίωση να προωθηθεί άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και την άσκηση ακόμη πιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής από την κυβέρνηση, εξέφρασε η ηγεσία των εμποροβιομηχάνων σε συνάντηση που είχε χτες με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλο. Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κίνδυνο της ανεργίας, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Παπαθανασίου δε δίστασε να διατυπώσει τη θέση ότι "αν η ΓΣΕΕ ή το σωματείο των εργαζόμενων έχει αντίθετη άποψη και θεωρεί ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, η κυβέρνηση ας τους παραχωρήσει την επιχείρηση να τη λειτουργήσουν αυτοί με δική τους οικονομική επιβάρυνση"!

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ως κατεξοχήν εκφραστής των κερδοσκοπικών συμφερόντων των κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματιών, αξίωσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην εκποίηση ή και το κλείσιμο των υπόλοιπων επιχειρήσεων που έχουν εναπομείνει στον ΟΑΕ, καθώς και τη δέσμευση ότι μέχρι το τέλος του '95 θα καταργήσει εντελώς τον Οργανισμό, που, όπως υποστηρίζει, στοίχισε στον ελληνικό λαό πάνω από ένα τρισ. δραχμές.

Σε ό,τι αφορά την πορεία που ακολουθείται σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΤΒΑ, το οποίο τέθηκε κατά τη συνάντηση, η ηγεσία του ΕΒΕΑ υποστήριξε ότι "τα οικονομικά δεδομένα κάτω από τα οποία λειτουργεί η τράπεζα αυτή αποσταθεροποιούν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εμποδίζουν τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, εμποδίζουν ολόκληρο το σύστημα να λειτουργήσει σε πιο ανταγωνιστικές συνθήκες".

Το ΚΚΕ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Το νέο "χαράτσωμα" που θα δεχτούν οι οικιακοί καταναλωτές, με βάση τις αυξήσεις που προανήγγειλε πρόσφατα η διοίκηση της ΔΕΗ για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Δήμος Κουμπούρης για τον υπουργό Βιομηχανίας, Κ. Σημίτη.Οπως επισημαίνεται στη σχετική ερώτηση, "είναι φανερό ότι συνεχίζεται η προσπάθεια και μέσα από τη ΔΕΗ μεταφοράς οικονομικών βαρών στα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στρώματα του λαού μας, που τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας των κυβερνήσεων του δικομματισμού, έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης".Μέχρι σήμερα, συνεχίζει η ερώτηση, δεν έχει παρουσιαστεί η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, ενώ μόνιμα ευνοούνται οι μεγαλοκεφαλαιούχοι με χαμηλά τιμολόγια στις βιομηχανίες τους (με χαρακτηριστική την περίπτωση της ΠΕΣΙΝΕ). Σ' αυτά τα πλαίσια ο αρμόδιος υπουργός Βιομηχανίας καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα:

  • Ποιο το κόστος κιλοβατώρας και του κιλοβάτ της ΔΕΗ στους διάφορους καταναλωτές, τόσο με βάση την τάση παροχής τους (χαμηλή, μέση, υψηλή), όσο και με βάση τη φύση τους (οικιακοί, βιομηχανικοί, βιοτέχνες, αγρότες κλπ. ).
  • Πώς καθορίζονται οι τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αν παίρνονται υπόψη κοινωνικά ή αναπτυξιακά κριτήρια.
  • Ποια τιμολόγια πρόκειται να εφαρμοστούν (όπως εξήγγειλε και η διοίκηση της ΔΕΗ) και εάν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι πρόκειται για μια ακόμη μονόπλευρη επιβάρυνση των εργαζόμενων και γενικά της πλειοψηφίας του λαού μας.
Προς νέα ρύθμιση χρεών ξενοδοχείων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία, προκειμένου να εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα από τις ρυθμίσεις του άρθρου 14 του Ν. 1892/90, καθώς και τον περιορισμό της εμβέλειάς τους στις επιχειρήσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή. "Μόλις αυτή η τροπολογία ψηφιστεί, το πρόβλημα των πλειστηριασμών σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία θα λυθεί αυτομάτως και θα ικανοποιηθεί αυτό το σημαντικό αίτημα του ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου", είπε ο υπουργός.

Ο Γ. Παπαντωνίου εξέφρασε την ελπίδα η σχετική τροπολογία να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχει ήδη κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ