ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε στις 18 Μάρτη 1995 και κηδεύτηκε την επομένη στη γενέτειρά του, Παραπούγια Μεσσηνίας, ο παλαίμαχος κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ,μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1919. Ο πόλεμος του 1940 τον βρήκε να υπηρετεί στη Χωροφυλακή. Εφυγε και πέρασε στις γραμμές του ΕΛΑΣ. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1943. Για την αντιστασιακή δράση του διώχτηκε. Πέρασε περίπου 23 χρόνια στις φυλακές και στα στρατόπεδα εξορίας.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος από τη Λέρο πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην ΚΟ Αθήνας στο χώρο των ΕΒΕ. Για πολλά χρόνια ήταν γραμματέας της Αχτίδας και μέλος της Επιτροπής Πόλης Αθήνας. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΔΗΚΕΒΕ για την οποία ενδιαφερόταν και τη βοηθούσε ως το θάνατό του.

  • Τον Κώστα Ηλιόπουλο τον γνώριζα για πολλά χρόνια. Ηταν πάντοτε εκείνος που με τις παρεμβάσεις και το κύρος του στα προβλήματα που παρουσιάζονταν στις Οργανώσεις και στους συντρόφους έδινε αποφασιστικές λύσεις. Με το ήθος και την ολοκληρωτική προσφορά του στον αγώνα για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και την υπεράσπιση της ενότητας του Κόμματος, ήταν υπόδειγμα συντρόφου. Είχε κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό, να γίνει ο νέος τύπος ανθρώπου, ο κομμουνιστής άνθρωπος.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του προσφέρω 50.000 δρχ. στο"Ριζοσπάστη", την εφημερίδα που ολόκληρες δεκαετίες υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και ολόκληρου του λαού.

Ντίνος Καπέλλας ανάπηρος της Εθνικής Αντίστασης.

  • Επίσης στη μνήμη του Κώστα Ηλιόπουλου και αντί για στεφάνι στον τάφο του πρόσφεραν ο σύντροφός του, φίλος και συνεργάτης του Λάμπρος Αγγελόπουλος και η σύζυγός του Βενετία Αγγελοπούλου 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και ο εξάδελφός του Γ. Νικολακόπουλος 10.000 δρχ. για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ.
ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ
Θα σταματήσουν τα εγκλήματα;

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο. Ζητούν: Να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και οι αιτίες του ναυαγίου. Να ληφθούν μέτρα, με βάση τις προτάσεις των ναυτεργατών

Το πολύνεκρο ναυάγιο του φορτηγού - "σαπιοκάραβου" ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ του εφοπλιστή Σαρλή,που βούλιαξε στα ανοιχτά της Σικελίας την περασμένη Δευτέρα, παρασέρνοντας στο θάνατο τους 12 από τους 15 ναυτικούς του πληρώματος, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής και Στρατής Κόρακας.Παράλληλα, επισημαίνουν την επιχείρηση συγκάλυψης υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΓ. Κατσιφάρα και πλοιοκτήτη, των στοιχείων που αποδεικνούν ότι αυτοί τους έπνιξαν, προκαλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει.

"Αλλο ένα ναυάγιο καταγράφτηκε στα ημερολόγια του ΥΕΝ. Ακόμη ένα σαπιοκάραβο στο οποίο δεν είχε γίνει καν η αναγκαία συντήρηση και επισκευή, προκειμένου να καταστεί αξιόπλοο", επισημαίνουν οι βουλευτές και τονίζουν χαρακτηριστικά: "Το ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ δεν είχε ασυρματιστή, με έγκριση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά από απαίτηση του εφοπλιστή Σαρλή, που με αυτό τον τρόπο αύξανε τα κέρδη του κατά 550.000 δραχμές τον μήνα, όσος θα ήταν δηλαδή ο μισθός του ασυρματιστή"! Οσον αφορά για την επιχείρηση κάλυψης για τους υπεύθυνους του ναυαγίου σημειώνουν: "Και ενώ η θάλασσα ακόμη ξέβραζε πτώματα, ο υπουργός δήλωνε ότι αιτία του ναυαγίου ήταν η θαλασσοταραχή, ενώ οι εκπρόσωποι του ΥΕΝ, με απανωτές δηλώσεις και ενέργειες, βιάζονταν να κλείσουν την υπόθεση και να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για το χαμό των 12 ναυτικών". Αναφερόμενοι και στο δορυφορικό σύστημα GMDSS δηλώνουν ότι: "για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, πως το σύστημα κινδύνου που ακόμη λειτουργεί σε πειραματικό στάδιο, είναι ανεπαρκές, αλλά και επικίνδυνο, χωρίς την ταυτόχρονη ύπαρξη ασυρματιστή στο πλοίο".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας: "Εάν θα σταματήσουν οι επιλεκτικές εγκρίσεις των συνθέσεων στα πλοία, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτικών μας. Εάν είναι γεγονός, ότι το σήμα κινδύνου του ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ δημιούργησε αμφιβολία για την πραγματική ή λανθασμένη εκπομπή του, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η παροχή βοήθειας. Εάν έχει πειστεί ή όχι, αναμένοντας ίσως να χαθούν και άλλες ζωές ότι, η αδυναμία του πλοίου να επικοινωνήσει στις κρίσιμες στιγμές, φανερώνει την ανάγκη ύπαρξης ραδιοτηλεγραφητή, ακόμη και σε πλοία που διαθέτουν πλήρες σύστημα GMDSS. Εάν θα λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτικών, που αφορούν τις συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων και τα σήματα κινδύνου".

Δίωξη για τη ρύπανση του Σαρωνικού

Ποινική δίωξη για ρύπανση από αμέλεια σε βάρος του μηχανικού Στ. Κλουβά,του φορτηγού πλοίου "Πελάινερ", ιδιοκτησίας της ναυτιλιακής εταιρίας "Σαρλής Κοντέινερς", άσκησε χτες η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρουσώ Καλαντζή.

Το με κυπριακή σημαία φορτηγό πλοίο, προκάλεσε την Κυριακή, μεγάλη ρύπανση από πετρελαιοειδή, στο Σαρωνικό μεταξύ των νησιών Φλέβες και Αγιος Γεώργιος, σε δύο περιοχές, η μια μήκους 7 ναυτικών μιλίων και πλάτους από 10 έως 20 μέτρων και η άλλη σε μήκος 9 ναυτικών μιλίων και πλάτος 3 μέτρων. Ο μηχανικός του πλοίου, που κατηγορείται ότι προκάλεσε υπερχείλιση του εξαεριστικού της πρωραίας δεξαμενής Fuel Oil, ζήτησε και πήρε τριήμερη προθεσμία από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, το οποίο διέκοψε την κράτησή του.

Απειλή απ' τη Μαύρη Θάλασσα

Η ρύπανση της Μαύρης Θάλασσας απειλεί και το Βόρειο Αιγαίο! Αυτό επισημάνθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ελ. Παπαζώη με την ευκαιρία της Συνάντησης Αντιπροσωπειών από τις 11 χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας για τον Εύξεινο Πόντο (ΟΣΕΠ), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Οπως ανέφερε η υφυπουργός, η ρύπανση της Μαύρης Θάλασσας είναι πολύ προχωρημένη, αφού σύμφωνα με έρευνες κάτω από τα 150 μέτρα βάθος έχει μετατραπεί σε νεκρή θάλασσα. Στα τελευταία 20 χρόνια παρατηρήθηκε εικοσαπλασιασμός του φωσφόρου και πενταπλασιασμός του αζώτου που συνοδεύτηκε από μια μείωση κατά 80% των αποθεμάτων της αλιείας, ενώ πλέον η καταστροφή του τουρισμού στις παρευξείνιες περιοχές είναι σχεδόν ολική.

Και το χειρότερο και για τη χώρα μας είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ (UNEP), από τη ρύπανση αυτή αρχίζει να επηρεάζεται και το Βόρειο Αιγαίο. Πάντως, όπως ανέφερε η υφυπουργός, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα κάνει νέες έρευνες για τη ρύπανση στο Β. Αιγαίο σε συνεργασία με το ΕΚΘΕ.

Πιάστηκε ο Σερεμέτης

Ο Παρασκευάς Σερεμέτης που καταζητούνταν από την Αστυνομία επειδή πήρε μέρος σε 16 ληστείες, πιάστηκε την περασμένη Κυριακή. Κατά την Ασφάλεια ο δράστης μαζί με τον Νίκο Μυρισιώτη, που έχει συλληφθεί, και τον Χαράλαμπο Πρεβεζάνο - Αρβανίτη, που καταζητείται, λήστεψαν τον περασμένο μήνα υποκατάστημα της Τράπεζας Κρήτης στην Πατησίων. Οταν καταδιώχτηκαν από αστυνομικούς ο Μυρισιώτης πυροβόλησε και τραυμάτισε τον υποδιευθυντή Κ. Μπέλλο.

Ο Σερεμέτης πιάστηκε στο διαμέρισμα της μητέρας του στην οδό Πατησίων 283, όπου έμενε με τη σύζυγό του. Στο σπίτι της βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία και πέντε σφαίρες. Ο δράστης είχε πιαστεί το 1993 κατηγορούμενος για συνεργία σε ληστείες τραπεζών. Τον Ιούνη του 1994 αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, γιατί είχε παύσει να ισχύει το ένταλμα προσωρινής κράτησής του. Μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε την εγκληματική του δραστηριότητα.

Σε βάρος του Σερεμέτη ασκήθηκε δίωξη για παράνομη κατοχή φυσιγγιών και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο. Σε βάρος του εκκρεμούσαν δυο εντάλματα σύλληψης και για το λόγο αυτό θ' απολογηθεί στον 14ο τακτικό ανακριτή.

Επίσης, μετά από εργαστηριακή εξέταση, διαπιστώθηκε ότι το πιστόλι που βρέθηκε στην κατοχή του Λευτέρη Παναγιωτόπουλου, είχε χρησιμοποιηθεί στη ληστεία υποκαταστήματος της ΔΕΗ στην Καλλιθέα. Η ληστεία έγινε από τρία άτομα στις 8 Μάρτη και οι κακοποιοί είχαν πάρει 13 εκατομμύρια περίπου. Ο Παναγιωτόπουλος είναι γνωστός από την εμπλοκή του στο κύκλωμα του οπλουργού Β. Δαναλάτου. Επίσης έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην υπόθεση της "γιάφκας" του ακροδεξιού Ν. Παναγόπουλου.

Νεκρός στη φυλακή από ναρκωτικά

Σε χρήση ναρκωτικών οφείλεται, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δ. Μπούκη,ο θάνατος του 22χρονου υπόδικου για κλοπές, Κώστα Καλτσή,προχτές μέσα στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού. Με αφορμή και το περιστατικό αυτό, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Αλ. Μεταξάς,ζήτησε όλες τις σχετικές με θανάτους κρατουμένων από ναρκωτικά δικογραφίες από το 1993 μέχρι και σήμερα.

Στο Εφετείο το "μακελειό της Πάτρας"

Αρχισε χτες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη έξι Παλαιστινίων, που κατηγορούνται για το "μακελειό της Πάτρας". Η υπόθεση αφορά, ειδικότερα, την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε στις 19-4-1991 έξω από τα γραφεία της εταιρίας ταχυμεταφορών "Air Courier" και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα και να τραυματιστούν άλλα οχτώ. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Παλαιστίνιος Αχμέτ Χασακέχ, ο οποίος - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - μετέφερε εκρηκτικό μηχανισμό για να τον τοποθετήσει στο βρετανικό υποπροξενείο στην Πάτρα και κατά λάθος έσκασε στα χέρια του.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή είναι οι Ιμπραφιμ Αλ Μπκαϊράτ, Ασαντ Νουμπάνι, Αουάντ Καλίλ, Αλ Ζιρ Χαϊτχάμ, Ισμαφιλ Αλ Κβαϊσιέ και Φρέιζ Εμάντ. Οι δύο πρώτοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας σε ισόβια και επιπλέον σε 25ετή κάθειρξη, ενώ στον Καλίλ είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 9,5 χρόνων. Οι υπόλοιποι είχαν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές.

Η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ