ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κολοκυθιά" με τη Διακομματική για τους συνταξιούχους
  • Φραστικοί διαπληκτισμοί κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, όχι για τα αιτήματα των συνταξιούχων, αλλά για τις συναινετικές διαδικασίες
  • "Θα αντισταθούμε σε όσους ψήφισαν την αδικία, αλλά και σε αυτούς που την εφαρμόζουν", τονίζει η ΣΕΑ

Την "κολοκυθιά" παίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση με τους συνταξιούχους. Διαπληκτίζονται και βομβαρδίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με ανακοινώσεις, για το αν θα πρέπει να συγκροτηθεί ή όχι Διακομματική Επιτροπή την οποία πρότεινε ο αρχηγός της ΝΔ, Μ. Εβερτ, για τα θέματα των συνταξιούχων, αλλά επί της ουσίας δεν απαντούν.

Χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, απάντησε αρνητικά στην επιστολή του Μ. Εβερτ που έστειλε στις 13.3.95 και ζητούσε τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής. "Εζήτησα την άποψη της κυβέρνησης επ' αυτού και έλαβα την απάντηση ότι δε θεωρεί προς το παρόν, τουλάχιστον, αναγκαία τη σύσταση της Επιτροπής αυτής", αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Μ. Εβερτ επαναδιατύπωσε την πρόταση για τη Διακομματική στις 12.3.95 σε συνάντησή του με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων Υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας. Ο σύλλογος του ζήτησε να καταθέσει πρόταση νόμου για τα αιτήματά τους, αλλά ο αρχηγός της ΝΔ τους απάντησε ότι δεν το κάνει γιατί δεν υπήρξε ποτέ πολιτικάντης.

Στις 13.3.95 που ο Μ. Εβερτ έστειλε την επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής- ήταν η δεύτερη φορά - η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων με ανακοίνωσή της απέρριψε την πρότασή του, γιατί, όπως υπογράμμιζε, αυτή μόνο κωλυσιεργία και αποπροσανατολισμό θα φέρει. "Εμείς, τόνιζε η ΣΕΑ, έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις και η αξιοπιστία των πολιτικών δυνάμεων θα κριθεί απ' την αποδοχή των προτάσεών μας που πραγματικά δίνουν λύση στο ασφαλιστικό πρόβλημα". Την επόμενη, μάλιστα, μέρα και ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας με επιστολή του προς τη ΣΕΑ έκανε γνωστό ότι συμφωνεί με τις ενέργειές της για την αποκατάσταση των αδικιών των νόμων 1902/90 και 2084/92 και δήλωνε ότι θα συμμετάσχει "σε οποιαδήποτε εκδήλωση σχετικά με το θέμα αυτό".

Η χτεσινή επιστολή του προέδρου της Βουλής προς τον Μ. Εβερτ έδωσε την ευκαιρία στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Β. Μαγγίνα, να ελέγξει την κυβέρνηση, όχι ως προς την αντιμετώπιση των αιτημάτων των συνταξιούχων, αλλά όσον αφορά τη συνέπειά της στις "συναινετικές διαδικασίες"!

"Είμαστε αποφασισμένοι"

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΣΕΑ απαντά σε δηλώσεις στο "Εθνος" (16.3.95) του βουλευτή της ΝΔ, Δ. Σιούφα. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι "πρέπει να υπάρξει προσήλωση, εφαρμογή και όχι αποδόμηση" των νόμων 1902/90, 1976/91 και 2084/92.

Η ΣΕΑ καλεί τον Μ. Εβερτ να αποκηρύξει και να καταδικάσει δημόσια τις θέσεις αυτές που περιθωριοποίησαν τους συνταξιούχους, οι οποίοι "αγωνίζονται για την κατάργηση αυτών των νόμων". "Η Κοινωνική Ασφάλιση, τονίζει η ΣΕΑ, δεν είναι διαπραγματεύσιμη ελεημοσύνη, αλλά δικαίωμα απόδοσης του κόπου και μόχθου μιας ζωής των εργαζομένων. Η καταδίκη απ' τη συνταξιουχική ψήφο της ασφαλιστικής πολιτικής της τριετίας 1991 - '93 και η κήρυξη του ανυποχώρητου αγώνα μας πρέπει να σας έχουν πείσει ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στην αδικία και σε όσους είναι υπεύθυνοι γιατί την ψήφισαν, αλλά και σε αυτούς που την εφαρμόζουν".

Στο μεταξύ, οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, με επικεφαλής τη ΣΕΑ, ετοιμάζονται πυρετωδώς για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 6ης Απρίλη, σε περίπτωση που στις 31 Μάρτη 1995 δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις απ' τον πρωθυπουργό.

Μετέωροι οι εισπράκτορες του ΤΕΒΕ

Διάλογο τους υποσχέθηκε ο υφυπουργός Φ. Ιωαννίδης

Την τρίτη μέρα της απεργίας διαρκείας διανύουν οι επιμελητές εισπράκτορες του ΤΕΒΕ, οι οποίοι χτες έκαναν μαχητική συγκέντρωση έξω από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το προεδρείο του Συλλόγου τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Φ. Ιωαννίδη.

Πρόκειται για 445 περίπου υπαλλήλους που προσλήφθηκαν τον Απρίλη του 1991 και τον Ιούλη και Αύγουστο του 1993 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τον τελευταίο χρόνο εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, ενώ πριν ενάμιση μήνα έγιναν νέες προσλήψεις 180 ατόμων και, όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι, πρόκειται να γίνουν άλλες 50.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Νησιώτης,μας εξήγησε ότι τις πρώτες απολύσεις τις κοινοποίησε το ΤΕΒΕ στους 245 υπαλλήλους που προσλήφθηκαν το 1991 και είχαν συμπληρώσει τρία συνεχή χρόνια εργασίας. Κέρδισαν όλα τα ασφαλιστικά μέτρα. Αργότερα άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις εκείνων που είχαν προσληφθεί τον Ιούλη και τον Αύγουστο του 1993 (περίπου 200 άτομα) και αναμένουν την απόφαση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων. Εξάλλου, η διοίκηση του ΤΕΒΕ με απόφασή της στις 27.9.94 ζητά από το υπουργείο να φροντίσει για τη νομοθετική ρύθμιση των συμβάσεων εργασίας των επιμελητών εισπράξεων.

Η απάντηση του υφυπουργού Φ. Ιωαννίδη στο προεδρείο του Συλλόγου ήταν αόριστη. Οτι, δηλαδή, θα ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους.

Το σάμαλι ήταν εντάξει!

Οι φοιτητές των ΤΕΙ Πάτρας διαμαρτύρονται για το κουπόνι κοροϊδίας και ζητούν καλύτερη σίτιση

Αμεσα μέτρα για την ουσιαστική βελτίωση της σίτισής τους ζητούν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν άλλο την κοροϊδία του κουπονιού των... 423 δραχμών, με το οποίο υποτίθεται ότι οι σπουδαστές σιτίζονται επαρκώς με δύο γεύματα ημερησίως.

Οπως καταγγέλλουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του ΤΕΙ Πάτρας, την προηγούμενη βδομάδα, ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες των ΠΚΣ, ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Σίτισης, προκειμένου να κάνει έλεγχο στο εστιατόριο, στο οποίο σιτίζονται οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας. Το πόρισμα της επιτροπής προκάλεσε έκπληξη και αγανάκτηση στους σπουδαστές, αφού η μόνη παρατήρησή της αφορούσε την ποιότητα του... σαμαλιού, το οποίο βρέθηκε να μην είναι... γλασερό, ενώ η επιτροπή δεν είπε κουβέντα για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού, που αποτελούν καθημερινά αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από εκατοντάδες σπουδαστές. Ο μόνος που δεν υπέγραψε την απόφαση της επιτροπής ήταν ο εκπρόσωπος των ΠΚΣ.

Περισσότεροι από 600 φοιτητές έχουν υπογράψει κείμενο, ύστερα από πρωτοβουλία των ΠΚΣ, με το οποίο δηλώνουν ότι απαιτούν την άμεση βελτίωση της σίτισής τους και διεκδικούν αύξηση του ποσού σίτισης στις 1.000 δραχμές, σίτιση για όλους τους σπουδαστές, ουσιαστικό έλεγχο από την αρμόδια επιτροπή και τη δημιουργία συνεταιρισμού στο ΤΕΙ, που θα αναλάβει το εστιατόριο και θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των σπουδαστών.

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Πώς διαμορφώνεται το μέλλον του μηχανικού σε συνθήκες ανεργίας και αποβιομηχάνισης", πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη στις 12.30μμ, στο αμφιθέατρο 1 χημικών - μηχανικών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου οι ΠΚΣ ΕΜΠ.

Στην εκδήλωση είναι καλεσμένοι ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος,ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας,ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, η Ρούλα Εξαρχάκου,μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ και ο Γ. Μαυρίκος από την ΕΣΑΚ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες οι εκπρόσωποι του Ειδικού Διοικητικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΔΤΠ) των ΑΕΙ, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους για την επίλυση μιας σειράς αιτημάτων τους.Τα θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα εστιάζονται στην ένταξή τους στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο και την αύξηση των αποδοχών τους κατά 35%, αιτήματα τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικά αρνούνται να ικανοποιήσουν.

Ο Σύλλογος του ΕΔΤΠ έχει αποφασίσει σειρά κινητοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και καταλήψεις για χτες και σήμερα, 3ωρες στάσεις εργασίας για τις 27, 28, 29 Μάρτη και 48ωρη απεργία για τις 30 και 31 Μάρτη.

Ακόμα "πληρώνουν" οι συνταξιούχοι τη διάλυση της ΕΑΣ

Μειώνεται η επικουρική τους σύνταξη και χάνουν τα ένσημα 18 μηνών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκαναν χτες οι συνταξιούχοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών - ΙΚΑ (πρώην ΕΑΣ). Δύο είναι τα βασικά αιτήματά τους: Η επίσπευση του ανακαθορισμού της επικουρικής σύνταξής τους και να αναγνωριστούν τα ένσημα της περιόδου των 18 μηνών που έμειναν άνεργοι λόγω της "διάλυσης" της ΕΑΣ.

Από τότε που χρεοκόπησε το επικουρικό τους ταμείο και εντάχθηκαν στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, σε 500 περίπου συνταξιούχους μειώνονται οι συντάξεις τους από 2.000 - 6.000 δραχμές. Το πρόβλημα με τα ένσημα ξεκίνησε με τη διάλυση της ΕΑΣ. Τότε αναγκάστηκαν ορισμένοι να βγουν σε πρόωρη σύνταξη, αλλά είχαν δικαίωμα να κάνουν επιλογή. Αν έπαιρναν τα δύο εκατομμύρια που δικαιούνταν ως αποζημίωση, δε θα έβγαιναν σε σύνταξη. Ετσι αποφάσισαν να αφήσουν την αποζημίωση και να βγουν στη σύνταξη. "Με τα δύο εκατομμύρια, υπογραμμίζουν οι συνταξιούχοι, που έχουν κρατηθεί από όλους ζητάμε να αναγνωριστούν τα ένσημα 18 μηνών για όσο καιρό ήταν η ΕΑΣ "διαλυμένη", να επικολληθούν στο ΙΚΑ για να ανέβουν μία κλάση και να πάρουν αύξηση".

Οι συνταξιούχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επίλυση των προβλημάτων τους και ότι θα συμμετέχουν στο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 6 του Απρίλη.Ακόμη, αντιπροσωπεία των συνταξιούχων πρόκειται να συναντηθεί με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδη στις 29 Μάρτη και με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Θ. Τσούρα την ερχόμενη βδομάδα.

Φάρμακο μειώνει τη θνησιμότητα εμφραγματιών

Μελέτη που διήρκεσε έξι χρόνια και αφορά ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα ή έχουν στηθάγχη και κάνουν θεραπεία με ένα νέο φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη, έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 30%.

Ακόμη, η θεραπεία αυτή ελαττώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά 32%, το χρόνο παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο κατά 36%, τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 30% και τον αριθμό των επεμβάσεων στεφανιαίας παράκαμψης κατά 32%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ