ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Απειλή νέων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Το φάσμα των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών και το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Βοσνία επανέρχονται στο προσκήνιο, μετά τις χτεσινές απειλές του ΟΗΕ προς στους Σέρβους για επιδρομές εναντίον θέσεών τους, αν οι τελευταίοι συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τους ασφαλείς θύλακες με τους αμάχους. Η έκτακτη σύνοδος της "Ομάδας Επαφής" που πραγματοποιήθηκε χτες στο Λονδίνο δε φαίνεται ότι θα μπορέσει να ανακόψει την άγρια ορμή του πολέμου.

Οι εκπρόσωποι της "Ομάδας Επαφής", που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία, συνήλθαν χτες στη βρετανική πρωτεύουσα, με στόχο την αναζήτηση λύσεων για τη "διατήρηση και, ει δυνατόν, την επέκταση της εκεχειρίας" στη Βοσνία, που μολονότι έχει, ουσιαστικά, καταρρεύσει, τυπικά βρίσκεται ακόμη σε ισχύ. Οι "πέντε" συζήτησαν τις προτάσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Κόζιρεφ για την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Σερβίας με αντάλλαγμα την αναγνώριση εκ μέρους του Βελιγραδίου, της Βοσνίας και της Κροατίας. Δεν ανακοινώθηκε τίποτα για τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.

Στα μέτωπα της Βοσνίας, οι μάχες μαίνονται κάθε μέρα και πιο άγριες. Οι μουσουλμανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει εδώ και μια εβδομάδα μεγάλη επίθεση κοντά στην Τούζλα, στην περιοχή του όρους Μαγιεβίτσα, με στόχο την κατάληψη στρατηγικής σημασίας διαδρόμου ανεφοδιασμού μεταξύ βορειοδυτικής και νοτιοκεντρικής Βοσνίας. Οι Μουσουλμάνοι έχουν κινητοποιήσει σημαντικές εφεδρείες και έχουν φέρει εκατοντάδες εθελοντές στο μέτωπο, με αποτέλεσμα να έχουν σημαντικές επιτυχίες.

Ο ηγέτης των Σέρβων Ράντοβαν Κάρατζιτς κήρυξε το Σαββατοκύριακο γενική επιστράτευση όλων των ικανών να φέρουν όπλα. Ο Κάρατζιτς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τη μουσουλμανική επίθεση και απείλησε ότι σε διαφορετική περίπτωση, ο στρατός των Σέρβων θα προχωρήσει στην "ολοκληρωτική μάχη".

Η μουσουλμανική προέλαση στις περιοχές των όρων Μαγιεβίτσα και Βλάσιτς έχει ήδη αναγκάσει χιλιάδες Σέρβους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα χωριά τους. Οι Σέρβοι, για αντεκδίκηση, βομβαρδίζουν τις μουσουλμανικές πόλεις, τις γνωστές ως "θύλακες ασφαλείας" των αμάχων, που έχουν κηρυχτεί υπό την προστασία του ΟΗΕ. Στόχοι των σερβικών πυροβόλων έγιναν το τελευταίο τριήμερο το Σεράγεβο, το Μπίχατς, η Τούζλα και το Γκόραζντε.

Κατόπιν τούτων, και μολονότι ο Μάικλ Ρόουζ, προκάτοχος του σημερινού διοικητή των δυνάμεων του ΟΗΕ στη Βοσνία Ρούπερτ Σμιθ, απέκλειε κάθε ενδεχόμενο προσφυγής σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς, επειδή αυτοί οδηγούν στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών και την επιδείνωση της θέσης των κυανοκράνων, ο Ρούπερτ Σμιθ δήλωσε ότι δε θα διστάσει θα προσφύγει στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο διοικητής του ΟΗΕ υποστήριξε, μετά από επαφή που είχε με τους ΝΑΤΟικούς, πως η πολιτική θέση του οργανισμού στο ζήτημα αυτό αλλάζει πλέον και πρόσθεσε ότι, αν οι σερβικοί βομβαρδισμοί εναντίον των θυλάκων συνεχιστούν, τότε τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα θα προχωρήσουν σε επιθέσεις εναντίον σερβικών θέσεων. ΝΑΤΟικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν, μάλιστα, αναγνωριστικές πτήσεις χτες πάνω από το Γκόραζντε, αλλά δεν προχώρησαν σε άλλες ενέργειες. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές, αν οι απειλές του διοικητή του ΟΗΕ διατυπώνονται κυρίως ως αποτρεπτικό φόβητρο προς τους Σέρβους ή αν υπάρχει πράγματι η επιθυμία εκ μέρους ΝΑΤΟ και ΟΗΕ να τις υλοποιήσουν.

ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων του στρατού

Η τουρκική κυβέρνηση απαγορεύει στους δημοσιογράφους την είσοδο στο Ιρακινό Κουρδιστάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρεψε από χτες την είσοδο όλων των δημοσιογράφων στο Βόρειο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα εγκλήματα του στρατού της εις βάρος των αμάχων. Οι Τούρκοι ιθύνοντες έχουν φτάσει, μάλιστα, στο σημείο να μην επιτρέπουν ούτε τη διέλευση των αυτοκινητοπομπών με τρόφιμα προς τους Κούρδους πρόσφυγες της περιοχής.

Οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον Κούρδων ανταρτών, κουρδικών χωριών και αμάχων. Οι χωρικοί του Ιρακινού Κουρδιστάν καταγγέλλουν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν πολλούς απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς, ιδίως κοντά στην πόλη Ζάκο, ενώ οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στην περιοχή έχουν ανακοινώσει ότι ο τουρκικός στρατός μπλοκάρει τα φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα για τους πρόσφυγες, τα οποία προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ.

Επειδή η κατάσταση στην περιοχή είναι σχεδόν τραγική, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποφάσισε να απομακρύνει κάπου 2.000 Κούρδους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στα στρατόπεδα της πόλης Ζάκο. Οι καταγγελίες για επιθέσεις σε οικισμούς, με ολοσχερείς καταστροφές, ενίοτε και νεκρούς ή τραυματίες, επιμένουν, παρά τις διαψεύσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Φαίνεται, δε, ότι ακριβώς για να αποφύγει τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων καταγγελιών, η Αγκυρα απαγόρευσε χτες την είσοδο όλων των δημοσιογράφων στα εδάφη του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού στρατού, οι συγκρούσεις με τους -λιγοστούς, πάντως - αντάρτες του ΡΚΚ, που παγιδεύτηκαν στο Βόρειο Ιράκ, συνεχίζονται. Οι Κούρδοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία και να μπουν στα συριακά εδάφη. Μάχες αναφέρθηκαν, επίσης, στην περιοχή του Χακούρκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν εμπόδισε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που ορκίστηκε χτες στην Αγκυρα. Ο ανασχηματισμός κατέστη αναγκαίος, μετά τη συγχώνευση, πριν ένα μήνα, των δύο ισχυροτέρων από τα τρία τουρκικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που, με την ενιαία τους μορφή, φέρουν πια το όνομα "Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα". Ο Χικμέτ Τσετίν, ως αρχηγός του νέου κόμματος, ανέλαβε την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Προεδρίας, ενώ καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών ανέλαβε ο Ερντάλ Ινονού.

  • Την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ και τα εγκλήματα εις βάρος των εκεί αμάχων, ντόπιων χωρικών ή Κούρδων προσφύγων κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους στο "Ριζοσπάστη" οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Κοκκινιάς, Νέας Σμύρνης και Κολωνακίου, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Παμπειραϊκή ΕΔΥΕ, η Κίνηση για την Ειρήνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Ανεξαρτησία (ΚΕΑΔΕΑ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης (ΕΛΕΑ), ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων "Εμ. Ν. Καζής", καθώς και όλα τα τουρκικά και κουρδικά κόμματα που έχουν αντιπροσώπους τους στην Αθήνα, τα οποία πραγματοποίησαν χτες και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία για το σκοπό αυτό.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικές επαφές και αεροπορικές επιδρομές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέα επιδρομή πραγματοποίησαν, χτες, οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον θέσεων της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά" στο Νότιο Λίβανο. Ενα 48ωρο νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωναν αισιόδοξοι για την πορεία ειρήνευσης στην περιοχή και ο ισραηλινός στρατός συνελάμβανε δύο Παλαιστινίους κομάντος κοντά στην πόλη Ραφάχ.

Ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα έπληξαν την περιοχή Ικλίμ αλ Τουφάχ, ανατολικά της πόλης Σιδώνα στο Νότιο Λίβανο. Η περιοχή αυτή θεωρείται βάση των σιιτών ανταρτών της "Χεζμπολά", οι οποίοι, με ορμητήριο τους γύρω λοφίσκους, επιτίθενται εναντίον ισραηλινών στόχων και εναντίον της χριστιανικής φιλοϊσραηλινής πολιτοφυλακής του Νοτίου Λιβάνου.

Σκληρά μέτρα κατά των "τρομοκρατών", όπως χαρακτηρίστηκαν οι φανατικοί Παλαιστίνιοι μουσουλμάνοι, που αντιτίθενται στην ισραηλινοπαλαιστινιακή συμφωνία, δεσμεύτηκε να πάρει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γκορ σχολίασε κολακευτικά την ως τώρα στάση του Αραφάτ, καθώς και την προσπάθεια που κάνει απέναντι στους αντιπάλους της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η συνάντηση Γκορ - Αραφάτ έγινε στην Ιεριχώ. Ηταν η πρώτη φορά που ο Παλαιστίνιος ηγέτης διανυκτέρευσε δύο μέρες στην πόλη αυτή, από την οποία αναχώρησε χτες το μεσημέρι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Παλαιστινίου ηγέτη, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κήρυξαν, την Κυριακή, σε κατάσταση επιφυλακής όλους τους εβραϊκούς οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Η ενέργεια αυτή οφείλεται στην εξάρθρωση τετραμελούς ομάδας Παλαιστινίων κομάντος, από τους οποίους οι δύο κατάφεραν να διαφύγουν, λίγο νωρίτερα, στη Ραφάχ.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Κι άλλος δημοσιογράφος νεκρός

ΑΛΓΕΡΙ.-

Και οι δολοφονίες συνεχίζονται... στην Αλγερία. Με τη δολοφονία του διευθυντή της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας απάντησαν οι Αλγερινοί φανατικοί ισλαμιστές στην, τεράστιας κλίμακας, επιχείρηση εξόντωσης, που έχει εξαπολύσει, τις τελευταίες μέρες, εναντίον τους η αλγερινή αστυνομία. Αγνωστοι "τρομοκράτες", όπως χαρακτηρίστηκαν από την αλγερινή ασφάλεια, πυροβόλησαν και σκότωσαν, χτες το πρωί, τον Μοχάμεντ Αμπντεραχμάνι. Η επίθεση έγινε σε προάστιο της πρωτεύουσας και οι δολοφόνοι κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη. Ο Αμπντεραχμάνι ήταν διευθυντής της γαλλόφωνης κυβερνητικής εφημερίδας "Ελ Μουτζαχίντ", η οποία θεωρείται ιστορική στο χώρο του αλγερινού Τύπου.

Αν και οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν περιορισμένες, εκτιμάται ότι η χτεσινή δολοφονική επίθεση είναι τα αντίποινα των φανατικών ισλαμιστών για το ανθρωποκυνηγητό που έχει αρχίσει εναντίον τους από τις αλγερινές αρχές ασφαλείας. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Λε Σουάρ ντ'Αλζερί", μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 600 ισλαμιστές, από την επιχείρηση "σκούπα" του αλγερινού στρατού, που ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη. Οι έρευνες αυτές έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή Εϊν Ντέφλα, 150 χλμ δυτικά του Αλγερίου.

Πικετοφορία διαμαρτυρίας της ΚΝΕ

Πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στη διαδικασία εξόντωσης των Κούρδων από τα τουρκικά στρατεύματα διοργανώνει η ΚΝΕ σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Κάνιγγος και σύνθημα: "Οχι στη σφαγή του κουρδικού λαού".

Με ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση για την εισβολή στο Βόρειο Ιράκ και το γεγονός ότι συνεχίζει ανενόχλητη τη σφαγή του κουρδικού λαού, καταγγέλλει επίσης τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκαλύπτουν το έγκλημα εις βάρος των Κούρδων αγωνιστών.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δολοφονικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εις βάρος του κουρδικού λαού στηρίζονται στη συγκατάθεση του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, αλλά και της Ρωσίας. "Από κοινού οι δυνάμεις αυτές - συνεχίζει η ανακοίνωση - μαζί με την τουρκική κυβέρνηση είναι για άλλη μια φορά συνένοχες για τη γενοκτονία σε βάρος του κουρδικού λαού, λίγες μέρες μετά τη βίαιη επέμβαση του στρατού και τη δολοφονία δεκάδων αγωνιστών που πάλευαν για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες".

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση: "Η σφαγή του κουρδικού λαού δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανέναν προοδευτικό νέο,που υπερασπίζεται τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας".

Από τις μάχες στην περιοχή της Ντόνια Σίσαβα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ