Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων του στρατού

Η τουρκική κυβέρνηση απαγορεύει στους δημοσιογράφους την είσοδο στο Ιρακινό Κουρδιστάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρεψε από χτες την είσοδο όλων των δημοσιογράφων στο Βόρειο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα εγκλήματα του στρατού της εις βάρος των αμάχων. Οι Τούρκοι ιθύνοντες έχουν φτάσει, μάλιστα, στο σημείο να μην επιτρέπουν ούτε τη διέλευση των αυτοκινητοπομπών με τρόφιμα προς τους Κούρδους πρόσφυγες της περιοχής.

Οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον Κούρδων ανταρτών, κουρδικών χωριών και αμάχων. Οι χωρικοί του Ιρακινού Κουρδιστάν καταγγέλλουν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν πολλούς απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς, ιδίως κοντά στην πόλη Ζάκο, ενώ οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται στην περιοχή έχουν ανακοινώσει ότι ο τουρκικός στρατός μπλοκάρει τα φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα για τους πρόσφυγες, τα οποία προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ.

Επειδή η κατάσταση στην περιοχή είναι σχεδόν τραγική, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποφάσισε να απομακρύνει κάπου 2.000 Κούρδους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στα στρατόπεδα της πόλης Ζάκο. Οι καταγγελίες για επιθέσεις σε οικισμούς, με ολοσχερείς καταστροφές, ενίοτε και νεκρούς ή τραυματίες, επιμένουν, παρά τις διαψεύσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Φαίνεται, δε, ότι ακριβώς για να αποφύγει τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων καταγγελιών, η Αγκυρα απαγόρευσε χτες την είσοδο όλων των δημοσιογράφων στα εδάφη του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού στρατού, οι συγκρούσεις με τους -λιγοστούς, πάντως - αντάρτες του ΡΚΚ, που παγιδεύτηκαν στο Βόρειο Ιράκ, συνεχίζονται. Οι Κούρδοι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία και να μπουν στα συριακά εδάφη. Μάχες αναφέρθηκαν, επίσης, στην περιοχή του Χακούρκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν εμπόδισε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που ορκίστηκε χτες στην Αγκυρα. Ο ανασχηματισμός κατέστη αναγκαίος, μετά τη συγχώνευση, πριν ένα μήνα, των δύο ισχυροτέρων από τα τρία τουρκικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που, με την ενιαία τους μορφή, φέρουν πια το όνομα "Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα". Ο Χικμέτ Τσετίν, ως αρχηγός του νέου κόμματος, ανέλαβε την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Προεδρίας, ενώ καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών ανέλαβε ο Ερντάλ Ινονού.

  • Την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ και τα εγκλήματα εις βάρος των εκεί αμάχων, ντόπιων χωρικών ή Κούρδων προσφύγων κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους στο "Ριζοσπάστη" οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Κοκκινιάς, Νέας Σμύρνης και Κολωνακίου, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Παμπειραϊκή ΕΔΥΕ, η Κίνηση για την Ειρήνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Ανεξαρτησία (ΚΕΑΔΕΑ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης (ΕΛΕΑ), ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων "Εμ. Ν. Καζής", καθώς και όλα τα τουρκικά και κουρδικά κόμματα που έχουν αντιπροσώπους τους στην Αθήνα, τα οποία πραγματοποίησαν χτες και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία για το σκοπό αυτό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύμα προσφύγων στην Τουρκία και τρομοϋστερία στη Δύση (2014-09-23 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ (2011-08-26 00:00:00.0)
Σφοδροί βομβαρδισμοί κατά Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ (2010-07-03 00:00:00.0)
Κυβέρνηση μειοψηφίας (1997-05-31 00:00:00.0)
Σε αναμονή εξελίξεων (1996-09-12 00:00:00.0)
Επιχείρηση οχύρωσης (1995-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ