Τρίτη 28 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
Νέα Ρουάντα δίπλα στη Ρουάντα

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ. -

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο αφρικανικό Μπουρούντι, καθώς, μέσα στο τελευταίο τριήμερο, δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ομάδων από τις φυλές Χούτου και Τούτσι. Την ίδια στιγμή, Δυτικοί διπλωμάτες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ξέσπασμα ενός νέου γενικευμένου αιματηρού εμφύλιου πολέμου, με αφορμή το γεγονός ότι το τελευταίο προπύργιο των Χούτου στην περιοχή "Καμένγκε" της Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσας του Μπουρούντι, απειλείται από ένοπλους Τούτσι.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, οι νεκροί των συγκρούσεων της περασμένης βδομάδας ήταν περίπου 500, γεγονός που οδήγησε χιλιάδες κατοίκους της Μπουζουμπούρα στο δρόμο της προσφυγιάς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη αρκετοί Χούτου εγκαταλείπουν την περιοχή "Καμένγκε", ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ανέφεραν ότι, το περασμένο Σάββατο, εγκατέλειψαν την Μπουζουμπούρα με προορισμό το Ζαφιρ τουλάχιστον 20.000 άτομα για να γλιτώσουν από τις συνεχιζόμενες μάχες.

Δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι Τούτσι, επιδιώκοντας τη δημιουργία μίας Μπουζουμπούρα "εθνικά εκκαθαρισμένης" από τους Χούτου, βλέπουν το σχέδιό τους να υλοποιείται με μόνο "εμπόδιο" τους Χούτου που ζουν στην περιοχή "Καμένγκε". Για τους λόγους αυτούς, οι διπλωμάτες εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσουν στην περιοχή νέες ακόμη σφοδρότερες συγκρούσεις, κάνοντας αναπόφευκτο το ενδεχόμενο ενός νέου εμφύλιου πολέμου ανάμεσα στους Χούτου και Τούτσι του Μπουρούντι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ